Απεργία την Πρωτομαγιά

Ρονάλντο, Μουρίνιο και Οζίλ στο επίκεντρο αποκαλύψεων για βρώμικα φορολογικά παιχνίδια εκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο

Ρονάλντο, Μουρίνιο και Οζίλ στο επίκεντρο αποκαλύψεων για βρώμικα φορολογικά παιχνίδια εκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο Facebook Twitter
EPA/MARISCAL
2

Ύποπτες συναλλαγές και φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον χώρο του ποδοσφαίρου αποκαλύπτουν έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων μετά τα Panama Papers και στο επίκεντρο βρίσκονται όπως ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο, ο διάσημος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ζοζέ Μουρίνιο, ο μάνατζερ των δύο Ζόρζε Μέντες, αλλά και ο γερμανός αστέρας της Άρσεναλ και της εθνικής Γερμανίας Μεζούτ Οζίλ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι διαχειριστές της διαδικτυακής πλατφόρμας Football Leaks παραχώρησαν πριν από εφτά μήνες σχεδόν 19 εκατομμύρια έγγραφα στη διάθεση του περιοδικού Spiegel,το οποίο ανήκει στο ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο European Investigative Collaborations. Εξήντα δημοσιογράφοι από 12 χώρες επεξεργάστηκαν συντονισμένα το υλικό και δημοσίευσαν χθες συγχρονισμένα τα πρώτα αποκαλυπτικά άρθρα. Κανείς δεν ξέρει ποιοι ακριβώς κρύβονται πίσω από το Football Leaks, παρά μόνο ότι πρόκειται για ακτιβιστές από την Πορτογαλία.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών μια εταιρεία-γραμματοκιβώτιο στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω της οποίας είχε διαφημιστικά έσοδα περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας πληρώσει μηδενικούς φόρους.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, φέρεται να έκρυψε 12 εκατομμύρια ευρώ σε ελβετικό λογαριασμό που ανήκε σε εταιρεία των Παρθένων Νήσων. Σε ύποπτες συναλλαγές των δύο φέρεται να εμπλέκεται και ο μάνατζερ του Ρονάλντο και του Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντεζ, η εταιρεία του οποίου δήλωσε χθες ότι τόσο ο Ρονάλντο όσο και ο Μουρίνιο «σέβονται πλήρως» τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης ο άσσος της Άρσεναλ Μεζούτ Οζίλ κλήθηκε να καταβάλει εκ των υστέρων επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές εξαιτίας παράτυπων οικονομικών συναλλαγών μεταξύ ατζέντηδων, από τις οποίες επωφελήθηκε ο παίκτης.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel Ράφαελ Μπούσμαν εκτίμησε, μιλώντας στο ZDF, ότι τα στοιχεία πουθα έρθουν στο φως με τις δημοσιεύσεις που θα επακολουθήσουν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα έχουν «εκρηκτικές διαστάσεις».

Επίσης, το ιταλικό περιοδικό «Espresso» έδωσε στην δημοσιότητα αποσπάσματα της έρευνας που θα δημοσιεύσει αύριο, Κυριακή, σχετικά με τις παράνομες επιχειρήσεις στο ποδόσφαιρο, αναφέροντας τις περιπτώσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζοσέ Μουρίνιο, Ιταλών ποδοσφαιριστών και συλλόγων (όπως η Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Ρόμα, Νάπολι, Τορίνο), με λογαριασμούς σε εταιρείες της Καραϊβικής, παρουσιάζοντας αδημοσίευτα έγγραφα εισαγγελέων.

Οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι, σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, έχουν «κρύψει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Στην έρευνα αναφέρεται πως υπάρχουν τα πάντα: συμβόλαια των παικτών, χορηγιών, ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ομάδων, τραπεζικά έγγραφα, τις συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων μάνατζερ, χάρτης των ταμιακών ροών που καταλήγουν σε υπεράκτια κέντρα, εταιρίες offshore και σε ελβετικές τράπεζες.

Η Espresso γράφει για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Μεταξύ 2009 και 2014, ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο, Πορτογάλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης και παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, έχει μεταφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Tollin, μιας εταιρεία με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, φορολογικό παράδεισος στην Καραϊβική. Άλλα 74 εκατομμύρια, καταβλήθηκαν σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από τον Πορτογάλο τις τελευταίες ημέρες του 2014, όταν πούλησε τα δικαιώματα για τη δική του εικόνα, για τα έτη μεταξύ 2015 και 2020, στον επιχειρηματία από την Σιγκαπούρη και ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πέτερ Λιλμ. Για όλο αυτό το σύνολο, ο Ρονάλντο έχει πληρώσει φόρο, λίγα εκατομμύρια. Αλλά όλα είναι γραμμένα, δημιουργώντας πλέον μεγάλο πρόβλημα στον Πορτογάλο: τα συμβόλαια, οι εταιρικοί ισολογισμοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ακόμη και τα μηνύματα μεταξύ των συμβούλων του παίκτη».

Το δεύτερο μεγάλο όνομα του ιταλικού περιοδικού είναι αυτό του Μουρίνιο. Γράφει η Espresso: «Η προσωπική εταιρεία του, όπως αποκαλύπτουν τα Football Leaks, ονομάζεται Koper Service και καταχωρήθηκε στην ίδια διεύθυνση με εκείνη του Ρονάλντο. Οι δύο βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο στην πλατεία Βάντερπουλ στην πόλη Ρόουντ του νησιού Τορλότα (βρετανικές Παρθένοι Νήσοι). Μεταξύ 2010 και 2013, πριν μετακομίσει στην Τσέλσι και στη συνέχεια στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2014 κατέληξε στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών που ξεκίνησαν έρευνα για τις υποθέσεις του Special One. Ο τελικός λογαριασμός είναι "αλμυρός". Για να κλείσει ο Μουρίνιο την ιστορία θα πρέπει να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ».

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

2 σχόλια