Το 24ωρο "Όρος Όλυμπος" του Γιάν Φάμπρ έρχεται στα Δημήτρια

Η νέα παράσταση του μεγάλου σκηνοθέτη είναι το κορυφαίο γεγονός της φετινής διοργάνωσης.

Newsroom, 11.9.2015 | 12:01

Το 24ωρο "Όρος Όλυμπος" του Γιάν Φάμπρ έρχεται στα Δημήτρια

 

Βοηθάει ο ...Πάνας, κι ο Οδυσσέας και η Ιοκάστη, και ο Οιδίποδας και η Αντιγόνη να ...”ξεφύγουν τα “Δημήτρια” της Θεσσαλονίκης από τον κλειστοφοβικό χαρακτήρα τους – των περασμένων ετών” και να αποκτήσουν -τώρα που 50άρισαν τον πολυπόθητο διεθνή χαρακτήρα;

 

Οι νέοι υπεύθυνοι της παλιάς και μεγάλης διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης – του παλιότερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης - το επιχειρούν αν μη τι άλλο με τη βοήθεια ενός αιρετικού Φλαμανδού εικαστικού και σκηνοθέτη, του πολυσυζητημένου Γιάν Φάμπρ, και μ' αυτή του ...βουνού των θεών.

 

Η παράσταση “Όρος Όλυμπος” διάρκειας 24 ωρών (η πρεμιέρα της δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Berliner Festspiele) είναι το κορυφαίο γεγονός της φετινής διοργάνωσης.

 

Ο αιρετικός 57χρονος σήμερα Φλαμανδός σκηνοθέτης, δέχτηκε τελικά να μεταφέρει την παράστασή του στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που “βλέπει” στο “Όρος Όλυμπος” και τους Θεούς του, χωρίς αμοιβή “υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα καλύψουμε τα εισιτήρια, το κόστος διαμονής (σ.σ. συμμετέχουν 27 συντελεστές επί σκηνής) και ό,τι απαιτείται σε τεχνικό επίπεδο και τελικά το κόστος έπεσε στις 25.000 ευρώ", δήλωσε σήμερα στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος των Δημητρίων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου).

 

Η παράσταση επιβεβαιώθηκε ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα λίγες μόνο ώρες πριν την παρουσίασή του σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 10 Οκτωβρίου.

 

"Τα περιορισμένα οικονομικά μας δεν μας επέτρεπαν να διαθέσουμε τις 75.000 ευρώ που απαιτούνταν για να έρθει η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός μας είναι 400.000 ευρώ. Το εξηγήσαμε στον Γιαν Φαμπρ που ήθελε κι εκείνος να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη δουλειά με φόντο τον Όλυμπο και τελικά δέχτηκε να έρθει”, δήλωσε η κ.Χρυσίδου.

 

Στα περιορισμένου- όχι μόνο προϋπολογισμού αλλά και διάρκειας φετινά “Δημήτρια” (θα διαρκέσουν από την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου ως και τις 18 Οκτωβρίου) που θα “απλωθούν” και φέτος σε πολλούς χώρους της πόλης (από τα Σφαγεία μέχρι το παρολίγον κατεδαφισθέν κτίριο επί της παραλιακής – το περίφημο “Maison Crystal”, δεν θα λείψουν ούτε οι ελληνικές παραγωγές, ούτε κι άλλες ενδιαφέρουσες διεθνείς χορευτικές, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

 

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι οι συναυλίες του σπουδαίου σολίστα στο κόντρα μπάσο  Άνταμ Μπεν Εζρά (12/10), των Σάκη Παπαδημητρίου (29/9) και Γιάννη Αγγελάκα (18/10), οι παραστάσεις του σημαντικότερου στις μέρες μας Σλοβένου Τζερνέι Λορέντσι "Ο νεκρός επιστρέφει στην αγαπημένη του" (6/10) κι ο "Οιδιποδας" του σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών του ρουμανικού θεάτρου Σίλβιου Πουρκαρέτε κ.α.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των Δημητρίων είναι “αναρτημένο” στην  ιστοσελίδα:

www.dimitria.thessaloniki.gr

 

Β.Χ. για ΑΠΕ