O σπουδαίος σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι στην Αθήνα

Αφιέρωμα στο έργο του Ιταλού σκηνοθέτη στις 28 και 29 Ιουνίου στην Πειραιώς 260

Newsroom, 16.6.2015 | 09:41

O σπουδαίος σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι στην Αθήνα
Ρομέο Καστελούτσι

 

Αφιέρωμα σε έναν κορυφαίο σκηνοθέτη της εποχής μας, τον Ρομέο Καστελούτσι, διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα «ARCH-Αριστεία ΙΙ», υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο Καστελούτσι, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του θεάτρου, με διεθνή ακτινοβολία, έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για το ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό του έργο, με κορυφαία τη βράβευσή του το 2013 με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας για τη συνολική του προσφορά.

 

 

O σπουδαίος σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι στην Αθήνα
Go down, Moses. Φωτό: Luca Dei Pia

 

Τον διεθνούς φήμης Ιταλό σκηνοθέτη θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το κοινό και να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου (στις 18.00), στην Πειραιώς 260 ( Χώρος Η΄). Στην εκδήλωση αυτή ο Ρομέο Καστελούτσι θα αναφερθεί στην παράσταση «Go down, Moses», που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών (28-30/6), ενώ θα μιλήσει για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και θα αποκαλύψει τους ισχυρούς πνευματικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

 

Ακόμη, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στο έργο του Ιταλού σκηνοθέτη, το οποίο επιμελήθηκε η ερευνητική ομάδα του Προγράμματος «ARCH-Αριστεία ΙΙ». Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί σπάνιο υλικό από παραστάσεις του, εκκινώντας από τη δεκαετία του 1980 και τις απαρχές της καλλιτεχνικής πορείας της ομάδας του, Societas Raffaello Sanzio, έως πρόσφατες δημιουργίες του.

 

O σπουδαίος σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι στην Αθήνα
Inferno

 

Ειδικότερα, την Κυριακή 28/6 στον χώρο Δ΄ θα προβληθούν αποσπάσματα από εμβληματικές παραστάσεις όπως  «Santa Sofia», «Amleto», «Orestea», «Giulio Cesare», «Genesi» και «Tragedia Endogonidia». Τη Δευτέρα 29/6 στον χώρο Η΄ θα παρουσιαστούν πρόσφατες δημιουργίες του από το πεδίο της όπερας και του μπαλέτου και το αφιέρωμα θα κλείσει με την προβολή της πολυβραβευμένης παράστασης «Καθαρτήριο».

 

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «ARCH-Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά» έχει ως  αντικείμενο το καλλιτεχνικό έργο και το αρχείο της θεατρικής ομάδας Socìetas Raffaello Sanzio. Διεξάγεται στην Ιταλία, την Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπώντας στην παραγωγή πρωτογενούς έρευνας, καθώς και στη διάσωση και τεκμηρίωση μιας σύγχρονης πολιτιστικής συλλογής.

 

Το αρχείο της Socìetas Raffaello Sanzio φυλάσσεται στο Teatro Comandini στην πόλη Τσεζένα της Ιταλίας και περιλαμβάνει σπανιότατο υλικό τεκμηρίωσης χρονολογούμενο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο αιτούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση να το συμβουλευθούν.

 

O σπουδαίος σκηνοθέτης Ρομέο Καστελούτσι στην Αθήνα
Tragedia Endogonidia

 

Στη συλλογή περιλαμβάνονται θεωρητικά κείμενα και μανιφέστα εξαιρετικής σημασίας, πλούσιο δημιουργικό υλικό (δραματουργία, σκηνοθετικές σημειώσεις, διαγράμματα παραστάσεων, σχέδια σκηνικών και κοστουμιών, παρτιτούρες, εικαστικά έργα, κ.ά.), φωτογραφίες, υλικό προβολής και δημοσιότητας, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα, θεατρικές κριτικές, ηχητικό υλικό, και βίντεο σε αναλογική και σε ψηφιακή μορφή.

 

Η συνάντηση του Ρομέο Καστελούτσι  με το κοινό (29/6) θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο και θα υπάρξει διερμηνεία στα ελληνικά με την ευγενική υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το εισιτήριο για τη μία ημέρα προβολών κοστίζει 5 ευρώ, ενώ και για τις 2 ημέρες 8 ευρώ.

 

 

Ν.Μπ. για ΑΠΕ