Η ομάδα όνειρο παρουσιάζει την παράσταση-ντοκιμαντέρ «Sex Trafficking»

Στα πλαίσια της Ελληνογαλλικής ημερίδας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

LIFOTEAM 24.11.2014 | 16:11

 

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών) διοργανώνουν στην Αθήνα μια ημερίδα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και για την Προστασία των θυμάτων.


Αυτή η νέα αποτρόπαιη μορφή δουλείας αγγίζει τα δύο τρίτα των κρατών του πλανήτη, είτε ως τόπος προέλευσης, είτε ως τόπος προορισμού των θυμάτων. Για διαφορετικούς λόγους, το θέμα αφορά τόσο τη Γαλλία όσο και την Ελλάδα.
Η Εμπορία Ανθρώπων συνδέεται με την οργανωμένη εγκληματικότητα, με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση, την οικονομία και την κοινωνία. Απέναντι σε αυτά, απαιτείται η συντονισμένη δράση της διεθνούς συνεργασίας.


Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου μεταξύ 10.00' και 17.30'. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο Sex Trafficking που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα «Όνειρο».

 

Η ομάδα Όνειρο θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την παράσταση-ντοκιμαντέρ «Sex Trafficking» με την οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση: μεταφορά/ παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός - ο σκοπός: εκμετάλλευση). Η σωματεμπορία είναι η ραχοκοκαλιά ενός από τους πιο κερδοφόρους, παράνομους επιχειρηματικούς κλάδους στον κόσμο.

 

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης αλλά και προορισμού. Τα θύματα trafficking προέρχονται από όλον τον κόσμο. Οι διαδρομές ανεξάντλητες. Σήμερα, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, η ομάδα Όνειρο συνεχίζει την έρευνα και τη συλλογή μαρτυριών, δίνοντας φωνή σε όλους τους πρωταγωνιστές (θύτες και θύματα, άνδρες και γυναίκες), από το Νεπάλ μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία έως την Ελλάδα.

 

Σκηνοθεσία - Κινησιολογία: Alessandra Maioletti

Ιδέα - Ανθρωπολογική έρευνα: Μαρία Καραμητσοπούλου

Δημοσιογραφική έρευνα: Δάφνη Σκαλιώνη

Κρουστά – φωνή: Αιμιλιανή Παραδείση

Ενδυματολόγος: Κατερίνα Βαμβακά – Gaffer&Fluf

Φωτισμοί: Giorgio Maioletti

Ερμηνείες: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Γιώργος Καπετανάκος, Σταύρος Μοίρας, Χάρις Συμεωνίδου, Άννα Τσακίρη, Ευαγγελή Φίλη

 

Τις μαρτυρίες του έργου ενισχύουν οι φωτογραφίες του Paolo Patrizi με τίτλο «Migrant Sex Workers», καθώς και φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Μένογλου και του Κωσταντή Καμπουράκη, τραβηγμένες στον Ελαιώνα και το Σταθμό Λαρίσης, με τίτλο «Ανδρικό Τράφικινγκ: Αττική – Ανθρώπινες Μηχανές» (από το φωτογραφικό αρχείο της Act up).

 

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31

27 Νοεμβρίου,

10.00 π.μ.-5.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη