ΘΕΑΤΡΟ

Οι τρεις αδελφές

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ανερχόμενο αστέρι της θεατρικής σκηνής της Ρωσίας, παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών το εμβληματικό έργο του Τσέχοφ, κάνοντας μια σημαντική παρέμβαση: αφαιρεί τον λόγο από τους χαρακτήρες και το κείμενο να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα.

 

Η δυσκολία των χαρακτήρων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους εξουδετερώνεται όταν καμία λέξη δεν μπορεί να ειπωθεί φωναχτά και η σιωπή τούς φέρνει πιο κοντά, απομονώνοντάς τους από τον υπόλοιπο κόσμο.

15-16/6, Πειραιώς 260, Χώρος Δ, 21:00, εισ.: 15-25 ευρώ

 

 

ΧΟΡΟΣ

Viva Momix

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Χορός, ακροβατικά, θέατρο, τσίρκο, βίντεο και ειδικά εφέ συνδυάζονται στις οφθαλμαπάτες που στήνουν οι Momix στη σκηνή υπό την καθοδήγηση του αναγνωρισμένου χορογράφου Moses Pendleton.

 

Η βραβευμένη με Emmy ομάδα Momix γιορτάζει τα 35 της χρόνια παρουσιάζοντας μια φαντασμαγορική επετειακή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής. Χορός, ακροβατικά, θέατρο, τσίρκο, βίντεο και ειδικά εφέ συνδυάζονται στις οφθαλμαπάτες που στήνουν οι Momix στη σκηνή υπό την καθοδήγηση του αναγνωρισμένου χορογράφου Moses Pendleton.

 

Η ομάδα έχει συμμετάσχει στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ του κόσμου, με πιο πρόσφατη την παρουσία τους στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

19-23/6, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 21:00, εισ.: 25-65 ευρώ

 

 

Requiem, a choreographed portrait

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου

 

Το Requiem - a choreographed portrait του Αλέξη Τσιάμογλου από την κολεκτίβα RoughCut δημιουργείται ως ο προσωπικός επικήδειος λόγος της χορεύτριας και ως μια απόπειρα να αποτυπωθούν το πορτρέτο και η διαδρομή της μέσα από τη χορογραφική ματιά.

14-17/6, Bios, Πειραιώς 84, 21:00, εισ.: 10 ευρώ

 

 

Kat Válastur, Rasp Your Soul

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Το Rasp Your Soul εστιάζει στο ομιλόν σώμα, ξεκινώντας από το στόμα.

 

H χορογράφος Kat Válastur εδώ και χρόνια διερευνά στη δουλειά της τις ποικίλες νοηματοδοτήσεις του σώματος επί σκηνής. Το Rasp Your Soul εστιάζει στο ομιλόν σώμα, ξεκινώντας από το στόμα. Αν η γλώσσα είναι το κατεξοχήν εκφραστικό όργανο του ανθρώπου, τότε, σύμφωνα με τη χορογράφο, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη σκηνή μια στοματική κοιλότητα μέσα στην οποία το σώμα νοείται ως μια άλλη «γλώσσα». 

15-17/6, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 20:30, εισ.: 5-18 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ty Segall

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ty Segall

 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία καταιγιστική του εμφάνιση στη χώρα μας, ο Ty Segall επιστρέφει για τρίτη φορά στην Αθήνα. Ο Καλιφορνέζος καλλιτέχνης κυκλοφόρησε φέτος το «Freedom’s Goblin», έναν δίσκο-εξερεύνηση της ιστορίας του ροκ που κινείται σε ανάμεσα σε διαφορετικές διαθέσεις και είδη και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο καλύτερος της καριέρας του.

16/6, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 210 8547600, 21:00, εισ.: από 20 ευρώ

 

 

Κωστής Μαραβέγιας

Τρίωρη συναυλία με ατμόσφαιρα beach party θα δώσει ο δημοφιλής ερμηνευτής και τραγουδοποιός στην Πλατεία Νερού αυτό το Σάββατο.

16/6, Πλατεία Νερού, Φάληρο, 21:30, εισ.: 10-15 ευρώ

 

 

Bill Murray, Jan Vogler and friends, New Worlds

Ο αγαπημένος κωμικός Μπιλ Μάρεϊ αφηγείται και ερμηνεύει συνθέσεις των Φόστερ, Γκέρσουιν και Μπερνστάιν και αποσπάσματα κλασικών Αμερικανών ποιητών και λογοτεχνών, όπως ο Γουίτμαν, ο Χέμινγουεϊ και ο Τουέιν, με τη συνοδεία του στραντιβάριους τσέλου του Γιαν Φόγκλερ.

19/6, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα, 21:00, εισ.: 25-110 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Athens Twice Seen

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Στην έκθεση Athens Twice Seen του Αμερικανού Richard W. Moore παρουσιάζονται φωτογραφίες ιστορικών μνημείων και περιοχών της Αθήνας, ιδωμένες δύο φορές.

 

Στην έκθεση Athens Twice Seen του Αμερικανού Richard W. Moore παρουσιάζονται φωτογραφίες ιστορικών μνημείων και περιοχών της Αθήνας, ιδωμένες δύο φορές. Ο καλλιτέχνης ενσωματώνει ψηφιακά στις σύγχρονες φωτογραφίες του παλιές εικόνες, οι οποίες του παραχωρήθηκαν από τις συλλογές του ιστορικού τέχνης και διευθυντή των Éditions Kallimages Χάρη Γιακουμή.

 

Αθηναϊκοί ιστορικοί χώροι αποτυπωμένοι δύο φορές, με χρονική απόσταση τουλάχιστον ενός αιώνα μεταξύ τους, συνθέτουν ένα παζλ που αποκαλύπτει μια διάδραση παρελθόντος και παρόντος. 

14/6-7/7, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Mασσαλίας 22, Κολωνάκι, Δευτ.-Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30, είσοδος ελεύθερη

 

 

Εξάρχεια- θραυσματικοί χάρτες 1

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Εξάρχεια- θραυσματικοί χάρτες 1

 

Δεκατέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες και ομάδες συλλέγουν θραύσματα υλικών, εικόνων, ήχων, συναισθημάτων και σημασιών από τους δρόμους των Εξαρχείων και εκθέτουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, performance, video art κ.ά., σχολιάζοντας τις πτυχές της ξεχωριστής γειτονιάς της Αθήνας, από την προπαγάνδα των ΜΜΕ μέχρι το airbnb.

19-24/6, Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 17:00-22:00, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Θεάτρου