ΧΟΡΟΣ

Βαβέλ

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία παραγωγή του χοροθεάτρου Οκτάνα στο Φεστιβάλ Αθηνών και λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθυντή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Κωνσταντίνος Ρήγος συνδημιουργεί μια παράσταση για την καινούργια αρχή που έρχεται μετά την πτώση και την καταστροφή.

 

Ο πύργος της Βαβέλ έχει πέσει, η πόλη έχει καταστραφεί και κάθε έννοια «ύψους» έχει χαθεί. Οι άνθρωποι ζουν ξέφρενα, προσανατολισμένοι στην ηδονή και νιώθοντας παντοδύναμοι, θέλουν να γίνουν ο Θεός.

29/05-01/06, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, 21:00, εισ.: 10-15 ευρώ

 

 

Ανώνυμο

H Τζένη Αργυρίου ανατρέχει σε μια εποχή στην οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλε στη συνοχή των κοινωνιών και αναζητά τις ρίζες του σε τελετουργίες μύησης και συμμετοχής.

24-27/05, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107-109, 20:30, εισ.: 7-18 ευρώ

 

 

Θέατρο

Η επίκληση της γοητείας

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Για πέντε μόνο παραστάσεις η Ρούλα Πατεράκη ανεβάζει το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, "Η επίκληση της γοητείας" στο θέατρο Ροές.

 

Για πέντε μόνο παραστάσεις η Ρούλα Πατεράκη ανεβάζει το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη στο θέατρο Ροές. Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα θρίλερ και μυστηρίου, η Επίκληση της Γοητείας ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε επεισόδια. Επεισόδιο πρώτο: ένας άνδρας και μια γυναίκα, μέσα στην αβεβαιότητα ενός τοπίου.

 

Επεισόδιο δεύτερο: ένας άνδρας κι ένα κορίτσι μέσα σ’ ένα φασματικό λεωφορείο. Επεισόδιο τρίτο: ένας σκύλος κι ένα ιπτάμενο θηρίο μέσα στην αρένα. Επεισόδιο τέταρτο: ένας άνδρας κι ένας άλλος άνδρας μέσα στο όριο της ακραίας εκπαίδευσης. Τελευταίο επεισόδιο: ένα κορίτσι μέσα στον καθρέφτη.

30-31/05 & 1-3/06, Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι, 21:15, εισ.: 10-15 ευρώ

 

 

REM/ κήπος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Στο REM / κήπος πλέκονται κείμενα των Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Χάινριχ Κλάιστ, Άννα Αχμάτοβα, Έζρα Πάουντ, Μαρσέλ Προύστ, Τ.Σ. Έλιοτ, Κ.Π. Καβάφη, Γεώργιου Βιζυηνού κ.ά.

 

H νέα παράσταση της Άννας Κοκκίνου παρουσιάζεται από τις 30 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Σφενδόνη. Aν και θεατρική, η παράσταση είναι σαν ένα μουσικό κομμάτι όπου πρωταγωνιστούν οι ήχοι.

 

Στο REM / κήπος πλέκονται κείμενα των Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Χάινριχ Κλάιστ, Άννα Αχμάτοβα, Έζρα Πάουντ, Μαρσέλ Προύστ, Τ.Σ. Έλιοτ, Κ.Π. Καβάφη, Γεώργιου Βιζυηνού κ.ά.

30/05-17/06, Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Τετ., Παρ., Σάβ., Κυρ. 21:00, εισ.: 10-16 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

The Athens Digital Arts Festival Closing Party

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μετατρέπεται για πρώτη φορά σε χώρο για clubbing. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας - Athens Digital Arts Festival (ADAF) κλείνει με ένα πάρτι και καλεσμένες τέσσερις δυναμικές εκπροσώπους της techno: την Anna V., την DJ Fo, τις Jokasti & Nek και τη Rena.

27/05, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, 22:00, εισ.: 7 ευρώ

 

 

Up the Hammers Festival XIII

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Το Up The Hammers Festival επιστρέφει στο Gagarin για ένα δυνατό metal διήμερο.

 

Το Up The Hammers Festival επιστρέφει στο Gagarin για ένα δυνατό metal διήμερο. Την Παρασκευή 25 Μαΐου στη σκηνή θα ανέβουν οι Manilla Road, Doomsword, Northwind, Attika, Agatus, Vulture και οι Night, ενώ το Σάββατο 26 Μαΐου οι Heavy Load, Saracen, Emerald, Glacier, Crystal Viper, Traitors Gate και οι Speed Queen.

25-26/5, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 14:30, εισ.: 38-62 ευρώ

 

 

Full Moon Party: Kevin Yost Christo Z

Deep house από τον Kevin Yost και τον Christo Z κάτω από το φως του φεγγαριού, δίπλα στη θάλασσα.

29/05, Bolivar Beach Bar, Ακτή του Ηλίου, Άλιμος, 20:00, εισ.: 5-10 ευρώ

 

 

Κill Emil/ Mononome

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Kill Emil

 

Οι Kill Emil και Mononome συναντιούνται και πάλι μετά από καιρό στη σκηνή του six d.o.g.s για να παρουσιάσουν τις καινούργιες κυκλοφορίες τους.

 

Για το «Ghost Diary» ο Kill Emil συνθέτει ένα dowtempo, ατμοσφαιρικό, instrumental hip-hop σύνολο, συνδυάζοντας το οργανικό με το ηλεκτρονικό στοιχείο. Ο Mononom, τρία χρόνια μετά την τελευταία του κυκλοφορία, παρουσιάζει το νέο του αφαιρετικό πρότζεκτ Sherán.

26/05, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:30, εισ.: 6-8 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Under the paving stones, the river

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Under the paving stones, the river

 

Η Snehta Residency εγκαινιάζει τη νέα της ομαδική έκθεση με συμμετέχοντες την Candela Bado από την Ουρουγουάη, η οποία ζει στη Χάγη, τον Ajit Chauhan από τo Σαν Φρανσίσκο και τη Δήμητρα Κουστερίδου, Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ.

 

Η έκθεση λειτουργεί ως ένας χάρτης αποκρυπτογράφησης των «υλικών» που συνάντησαν οι τρεις καλλιτέχνες κατά της διάρκεια της διαμονής τους στην Αθήνα.

23-26/05, Snetha Residency, Αγίας Ζώνης 1, ώρες λειτουργίας: 17:00-21:00. Εγκαίνια: Τετάρτη 23/05, 20:00-22:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΒΙΒΛΙΟ

Λίνα Στεφάνου, Αequus nox - Ίση νύχτα

Οι εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Λίνας Στεφάνου με τίτλο Αequus nox - Ίση νύχτα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ποιητές Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Βέης. Ποιήματα θα διαβάσει η Μαρία Ναυπλιώτου.

29/05, Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 19:30, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Θεάτρου