Η «Ζιζέλ» των Μπολσόι σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο σπουδαίοι χορευτές, η Σβετλάνα Ζαχάροβα και ο Σεργκέι Πολούνιν, σε ένα θρυλικό μπαλέτο

Δυο μεγάλα αστέρια του κλασικού μπαλέτου που στο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε από κοντά στην Αθήνα πρωταγωνιστούν στη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Μόσχα της παράστασης «The Bolshoi Ballet Live: Ζιζέλ» που θα προβληθεί στις 18 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής.


Η κορυφαία στον κόσμο χορεύτρια Σβετλάνα Ζαχάροβα, η απόλυτη μπαλαρίνα των Μπολσόι, ερμηνεύει τον ρόλο που έχει σφραγίσει τη μεγαλειώδη καριέρα της, έχοντας δίπλα της, ως Πρίγκιπα Άλμπρεχτ, έναν άλλο σπουδαίο χορευτή, τον Σεργκέι Πολούνιν – τον νεότερο πρώτο χορευτή στην ιστορία του Covent Garden, επί χρόνια επίτιμο προσκεκλημένο σολίστ των Μπολσόι και πρώτο χορευτή των Στανισλάφσκι.


«Ζωντανός θρύλος», «Ντίβα», «Superstar», «Τσαρίνα του κλασικού μπαλέτου» έχουν αποκαλέσει τη Σβετλάνα Ζαχάροβα. Υπερθετικοί χαρακτηρισμοί που φαντάζουν φτωχοί, από τη στιγμή που τα Μπολσόι την ανακήρυξαν «Ζαχάροβα – η απόλυτη μπαλαρίνα», παραλείποντας το μικρό της όνομα, όπως παλιότερα με την Πάβλοβα και την Ουλάνοβα.


Όσο για τον Σεργκέι Πολούνιν, το «κακό παιδί» του κλασικού μπαλέτου με το τατουάζ του Αχιλλέα στο πόδι και την αγάπη για την Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε «μυθικός» και «ατσάλινος», ενώ η προσπάθειά του να αποκτήσει ελευθερία σε ένα ασφυκτικά αυστηρό περιβάλλον θυμίζει τον Νουρέγιεφ και τον Μπαρίσνικοφ.

 

Η «Ζιζέλ» των Μπολσόι σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής


Η υπόθεση:

Η Ζιζέλ, μια νεαρή χωριατοπούλα, ερωτεύεται τον Άλμπρεχτ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ευγενής και ήδη αρραβωνιασμένος. Ο Ιλαρίων, ένας συγχωριανός της που την έχει ερωτευτεί, της αποκαλύπτει την αλήθεια. Η Ζιζέλ τρελαίνεται και πεθαίνει.


Ο Άλμπρεχτ και ο Ιλαρίων επισκέπτονται τον τάφο της. Εκεί εμφανίζονται τα πνεύματα των γυναικών που πέθαναν προδομένες πριν το γάμο τους. Για να εκδικηθούν τους άντρες χορεύουν μαζί τους μέχρι να εξαντληθούν και να πεθάνουν.


Τα πνεύματα αιχμαλωτίζουν τον Άλμπρεχτ, όμως η Ζιζέλ χορεύει στη θέση του. Ο χορός κρατάει μέχρι την αυγή, τα πνεύματα επιστρέφουν στους τάφους τους, ο Άλμπρεχτ σώζεται και η Ζιζέλ χαμογελάει. Η αγάπη της ξεπέρασε τα όρια του θανάτου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη. Τηλέφωνο: 210 7282333

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 18:00

Εισιτήρια: 8 και 15 ευρώ 

Οδηγός Θεάτρου