Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

Ο Πέτρος Ζούλιας γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση εμπνευσμένη από το πλούσιο υλικό των ξεχωριστών διηγημάτων του συγγραφέα και ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτρέτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών, με κοινό τους στόχο την επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχεια και τις απώλειες μιας δύσκολης ζωής.


Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.


Η Νένα Μεντή, μετά την «Ευτυχία Παπαγιανοπούλου», μας χαρίζει μία εξαιρετική ερμηνεία της Φραγκογιαννούς, αποτυπώνοντας με την ερμηνεία της μια ολόκληρη εποχή. Δίπλα της, η Έρση Μαλικένζου, η Ευγενία Δημητροπούλου, η Χριστιάνα Ματζουράνη, η Μαριάννα Τουντασάκη και η Έφη Σακελλαρίου ενσαρκώνουν τις ηρωίδες του Παπαδιαμάντη με δύναμη και ειλικρίνεια.

 

Θέατρο Χώρα

Αμοργού 20, Κυψέλη. Τηλέφωνο: 210 8673945

Διάρκεια: 15 Δεκεμβρίου 2017 - 1 Απριλίου 2018

Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Εισιτήρια: 10 - 17 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Τα «Μικρά» του Παπαδιαμάντη

3 θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη
Ο Άρης Ρέτσος αφηγείται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα Αθηναϊκά Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 

Προλαβαίνετε να δείτε τα Αθηναϊκά Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» και «Ο Αειπλάνητος», όπως τα αφηγείται με τον δικό του τρόπο ο Άρης Ρέτσος στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια».

 

Η performance περιλαμβάνει την ταυτόχρονη προβολή εικόνων από την καθημερινότητα της Νησιωτικής Ελλάδας στα τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα, ενώ τη σύμπραξη αυτή εικόνας και λόγου συνοδεύουν μουσικά συγχορδίες του Νίκου Σκαλκώτα.


«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1896 και είναι ίσως το καλύτερο αθηναϊκό διήγημα του Παπαδιαμάντη. Μέσα από αυτό ο συγγραφέας εκφράζει αλληλεγγύη και συμπάθεια προς έναν ξένο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν Δερβίση ξεπεσμένο. Ο Παπαδιαμάντης βλέπει στο πρόσωπο του ξένου μουσουλμάνου τον πάσχοντα συνάνθρωπο και καλεί τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να «πλησιάσουν».


Ο «Αειπλάνητος», που δημοσιεύθηκε το 1903, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες των αθηναϊκών διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Καμαρότος της πρώτης θέσης στα βαπόρια της «Εταιρείας», είχε πάρει σύνταξη και κοίταζε να σώσει την ψυχή του. Ο καλοκάγαθος κυρ-Γιάννης, ο Αειπλάνητος, γυρίζει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, καταλήγει υπάλληλος σε κηράδικα και δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά.

 

Γρήγοροι ρυθμοί, αιφνιδιαστικά σύγχρονη γραφή και «παπαδιαμαντικό» χιούμορ χαρακτηρίζουν τον «Αειπλάνητο», ένα διήγημα αναπάντεχα δροσερό.

 

Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής. Τηλέφωνο: 2108673655

Σάββατο 3 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 19.00

Εισιτήρια: 8, 5 ευρώ

 

Ο γάμος του Καραχμέτη

3 θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη
Η Ιφιγένεια Γρίβα στο ρόλο της Σεραϊνώς.

 

Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί με τον δικό της ποιητικό τρόπο το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σε ένα λιτό σκηνικό, η Ιφιγένεια Γρίβα και ο Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης ζωντανεύουν τη συγκινητική ιστορία του Κουμπή και της γυναίκας του Σεραϊνώς, μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Σκιάθο, την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει.


Η Σεραϊνώ, με μια αγάπη που είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε στη εποχή μας, θα δεχτεί την απόφαση του Κουμπή να παντρευτεί τη Λελούδω και θα μεγαλώσει στοργικά τα παιδιά τους. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ σε αγία ψυχή, προβάλλοντάς τη σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.

 

Από Μηχανής Θέατρο

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο. Τηλέφωνο: 210 5232097

Μέχρι 11 Φεβρουαρίου

Παραστάσεις: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00, Κυριακή: 20:00

Εισιτήρια: 8 - 12 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Οδηγός Θεάτρου