Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί την Πενθεσίλεια του Κλάιστ

Το αινιγματικό έργο του Χάινριχ φον Κλάιστ έρχεται στην σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

The LiFO team, 5.1.2018 | 11:50

Την Πενθεσίλεια του Κλάιστ θα παρουσιάσει ο Παντελής Δεντάκης στη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση τον φετινό Φεβρουάριο.

 

Το έργο, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού θεάτρου, θίγει το θέμα του έρωτα που ξεκινάει ως ένα ανώδυνο παιχνίδι και ταυτίζεται τελικά με το θάνατο, τα παιχνίδια εξουσίας και την αέναη μάχη των δύο φύλων.

 

Ο Κλάιστ εμπνέεται στην Πενθεσίλεια από ένα άγνωστο σε πολλούς τρωικό επεισόδιο, για να αφηγηθεί μια συντριπτική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.

 

Οι Έλληνες και οι Αμαζόνες πολεμούν μπροστά στα τείχη της Τροίας. Η βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια, και ο αρχηγός των Ελλήνων, Αχιλλέας, μετατρέπουν σταδιακά τις μάχες σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι.

 

Οι ερωτευμένοι γίνονται τέρατα που θέλουν να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον. Η εμμονική ανάγκη για κυριαρχία του ενός απέναντι στον άλλον, εξελίσσεται σε ένα φρικιαστικό όργιο αίματος.

 

Στην παράσταση, τα πρόσωπα του έργου αναδίδουν αρχικά μια αίσθηση αβεβαιότητας και απορίας  αντιμετωπίζοντας τα πάντα με διάθεση παιχνιδιού, που αγγίζει τα όρια της σάτιρας.

 

Η αρχική ονειρική ατμόσφαιρα του σκηνικού χώρου όμως μετασχηματίζεται σε ένα τοπίο αποδόμησης και καταστροφής.

 

Πρόκειται για «μια σύνθεση αφηγηματικού θεάτρου, κωμικής πρόζας που αγγίζει τα όρια της φάρσας και σταδιακά οδηγείται στο πεδίο της αρχαίας τραγωδίας και του σπλάτερ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παντελής Δεντάκης.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Κινησιολογία: Αγγελική Στελλάτου

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης

Φωτισμοί & Βίντεο: Σίμος Σαρκετζής

Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Θάνος Τοκάκης, Αργύρης Ξάφης, Σύρμω Κεκέ, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ηρώ Μπέζου, Κώστας Κορωναίος, Αινείας Τσαμάτης

 

Εκτέλεση Παραγωγής: Λυκόφως - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Info

14 - 23/02

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση- Μικρή Σκηνή

Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800

Καθημερινά (εκτός Δευτέρας-Τρίτης): 21:00

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

Οδηγός Θεάτρου