Ξεκινά η προπώληση για τις καινούριες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου το κοινό θα μπορεί να προμηθεύεται τα εισιτήρια του

LIFOTEAM 27.7.2017 | 12:26

 

Η πρώτη επίσημη καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018. Για πρώτη φορά η ΕΛΣ ξεκινά την προπώληση των εισιτηρίων των παραγωγών του πρώτου τριμήνου της σεζόν (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017) εντός του καλοκαιριού.

 

Η προπώληση ξεκινά στις 28 Ιουλίου 2017 για τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Ηλέκτρα, Ριγολέττος, Η εποχή της Μελισσάνθης, Piandaemonium, Η ωραία κοιμωμένη, Μποέμ και τις παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Το λυκόφως των χρεών, Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου 2017, Συναυλία με έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι, Γιό-κι-χι, Ο μικάδος.

 

Λίγα λόγια για τις παραγωγές

Ρίχαρντ Στράους

Ηλέκτρα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα εποχή της στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα φιλόδοξο εγχείρημα, καθώς επιλέγει ως πρώτο έργο ένα ανυπέρβλητο λυρικό αριστούργημα με ελληνική θεματολογία, την Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

 

Ξεκινά η προπώληση για τις καινούριες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Τζουζέππε Βέρντι

Ριγολέττος

Ίσως το πιο σκοτεινό από τα αριστουργήματα του Βέρντι, ο Ριγολέττος φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον σπουδαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο που τον καθιέρωσε στην Ευρώπη. Μαζί του η διακεκριμένη Ελληνίδα κολορατούρα υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, στον ιδιαιτέρως απαιτητικό ρόλο της Τζίλντας, καθώς και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος.

 

Μάνος Χατζιδάκις

Η εποχή της Μελισσάνθης

H Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με τον γιο του συνθέτη Γιώργο Χατζιδάκι και το Αρχείο Μάνου Χατζιδάκι, προγραμματίζει έναν τριετή κύκλο παρουσίασης γνωστών και ανέκδοτων έργων του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη, ο οποίος με το έργο και τη στάση ζωής του επηρέασε βαθιά τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.  Η ΕΛΣ θα επιχειρήσει να επανασυστήσει τα έργα που έχουν ξεχαστεί, αλλά και να πρωτοπαρουσιάσει εκείνα που δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ο κύκλος Χατζιδάκι ξεκινά με την παρουσίαση της Εποχής της Μελισσάνθης, μιας μουσικής αυτοβιογραφίας βασισμένη σε ποιήματα του συνθέτη, την οποία ο Χατζιδάκις αφιέρωσε στη μνήμη της μητέρας του.

 

Διεθνές Φεστιβάλ πιάνου 2017

Piandaemonium

Μια ιδιαίτερη συναυλία του σχήματος Piandaemonium με έξι πιάνα και δώδεκα πιανίστες. Πρόκειται για μια «ορχήστρα πιάνων», η οποία θα παρουσιάσει έργα Ανισέγκου, Αναδολή, Κουμεντάκη, Παπαγεωργίου, Γκέρσουιν, Μπιζέ/Ουίλμπεργκ, Βάγκνερ/Ροκ κ.ά., επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο.

 

Πόντους Λίντμπεργκ

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Η ωραία κοιμωμένη

H χορευτική εκδοχή του διάσημου παραμυθιού του Σαρλ Περρώ, όπως τη μελοποίησε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε το 1890 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο.  Η Εθνική Λυρική Σκηνή προτείνει τη νέα εντυπωσιακή εκδοχή δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών: του γνωστού Σουηδού χορογράφου, κινηματογραφιστή και χορευτή Πόντους Λίντμπεργκ και του καταξιωμένου Βρετανού σκηνογράφου και ενδυματολόγου Πάτρικ Κίνμονθ. Στην Ωραία κοιμωμένη των Λίντμπεργκ/Κίνμονθ, παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών του χρόνου, οι οποίες συμβολίζουν τη γέννηση, τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο. Στην ιδιαιτέρως εντυπωσιακή παραγωγή με τα πολύχρωμα σκηνικά που χορεύουν μαζί με τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, προτείνεται μια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση, η οποία συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο.

 

Ξεκινά η προπώληση για τις καινούριες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Τζάκομο Πουτσίνι

Μποέμ

Το 2007, αποδεχόμενος την πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη, ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ εμπνεύστηκε μια Μποέμ στη σύγχρονη Αθήνα και μετέφερε την αγαπημένη όπερα του Πουτσίνι από το Παρίσι του 19ου στα Εξάρχεια του 21ου αιώνα. Η Μποέμ του Βικ επιστρέφει στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη και σκηνογράφο Στέφανο Λαζαρίδη, η θητεία του οποίου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού υπήρξε κομβικής σημασίας για την ποιοτική αναβάθμιση της ΕΛΣ.

 

Το λυκόφως των χρεών

Βασισμένο στο μουσικό δράμα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Το λυκόφως των θεών

Η παράφραση κλασικών έργων του λυρικού ρεπερτορίου είναι ένας από τους κύριους άξονες του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Η πρώτη παραγωγή του άξονα αυτού είναι μια ριζική διασκευή του Λυκόφωτος των θεών του τελευταίου μέρους της περίφημης τετραλογίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ.  Το Λυκόφως ξεκινάει με την προφητεία της καταστροφής της Βαλχάλας, της κατοικίας των θεών, η οποία επαληθεύεται στο τέλος του έργου.

 

Θοδωρής Αμπαζής

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Η νέα όπερα του Θοδωρή Αμπαζή, με τίτλο Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, βασίζεται σε ένα γνωστό παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Το έργο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης, από έναν δημιουργό με σύγχρονο μουσικό και θεατρικό ιδίωμα.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου 2017

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2017, περιλαμβάνει πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων Ελλήνων σολίστ, με διεθνή σταδιοδρομία, μία κεντρική συναυλία λήξης, ένα τριήμερο masterclass και τρεις συναυλίες νέων ερμηνευτών, που θα επιλεγούν κατόπιν διαγωνισμού.

 

Κύκλος Μάνου Χατζιδάκι

Ο κύκλος Μάνος Χατζιδάκις, ανοίγει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τα σπουδαία έργα για πιάνο του Χατζιδάκι, ερμηνευμένα από δύο διαπρεπείς Έλληνες πιανίστες της νέας γενιάς, τον Στέφανο Θωμόπουλο και τον Θοδωρή Τζοβανάκη. Θα ερμηνευτούν τα έργα Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, Το καταραμένο φίδι, Ιονική σουίτα, Ερημιά, Ρυθμολογία, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, καθώς και τα ανέκδοτα πιανιστικά έργα Ρώμη 1970 και Ρώμη, Τρίτη απόγευμα.

 

Μιχαήλ Μαρμαρινός / Φίλιππος Τσαλαχούρης  

Γιό-κι-χι

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, μετά τη θριαμβευτική Νέκυια που παρουσίασε στην Επίδαυρο με ηθοποιούς του θεάτρου Νο, επανέρχεται στο είδος, αυτή τη φορά από την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, επιλέγει να ανεβάσει με Έλληνες ηθοποιούς, ένα έργο της παράδοσης του Νο, σε μια παράσταση που, αν και θα διατηρήσει απολύτως τη δομή, τους σκηνικούς συμβολισμούς και την όλη αισθητική μιας παράστασης Νο, δεν έχει σκοπό να μιμηθεί το είδος. Ο σκηνικός χώρος είναι λιτός, όπως ορίζει η παράδοση και οι αρχές του θεάτρου Νο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα περίτεχνα κοστούμια.

 

Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν

Ο μικάδος

Σε συμπαραγωγή με την Ομάδα Λυρικού Θεάτρου Ραφή, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη, την εξωτική κωμική όπερα Ο μικάδος (1885). Οι δημιουργοί της, Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακκύλας Καραζήσης.

 

Σημεία προπώλησης:

Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Τηλ. Κέντρο: 213 088 5700 [Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00-21.00 - Τον Αύγουστο, καθημερινά 11.00-19.00] - Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742/ www.nationalopera.gr

Καταστήματα PUBLIC & http://tickets.public.gr

www.ticketservices.gr & Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, Εντός Στοάς Πεσμαζόγλου.

 

 

 

 

Οδηγός Θεάτρου