Πρώτες φωτογραφίες από τις «Ευτυχισμένες Μέρες» με την Όλια Λαζαρίδου
Φωτό: Σπύρος Στάβερης

 

Οι «Ευτυχισμένες Μέρες», το δημοφιλές θεατρικό έργο του Σ. Μπέκετ, ανεβαίνει από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο Bios. Τον πασίγνωστο χαρακτήρα της Γουίνι θα ερμηνεύσει η Όλια Λαζαρίδου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σύλβιας Λιούλιου, πάνω στην μετάφραση του Διονύση Καψάλη.

 

Το κείμενο του Μπέκετ γραμμένο στα 1960 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 και επιστρέφει έκτοτε διαρκώς σε σκηνικά ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο. Η Γουίνυ ενταφιασμένη ως επάνω από τη μέση της, στο κέντρο ενός τύμβου είναι το πρώτο θηλυκό θεατρικό προσωπείο του συγγραφέα που εξαντλεί όλες τις συγγραφικές δυνατότητες στην αναζήτηση μιας γλώσσας του υποκειμένου. Μια φωνή μονολογεί. Αυτή είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης της ύπαρξης στα κείμενα του Μπέκετ.

 

Παράλληλα με τη διαδικασία των προβών πραγματοποιήθηκε ένα πρωτότυπο εργαστήριο με τίτλο 9 Ευτυχισμένες Μέρες Με Τον Μπέκετ. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά αλλά και να συμβάλουν στο ανέβασμα της παράστασης στο πλαίσιο παράλληλων εβδομαδιαίων συναντήσεων (από την έναρξη των προβών έως και την έναρξη των παραστάσεων) συγκροτώντας μια ομάδα «ειδικών» θεατών. Οι «ειδικοί» θεατές είχαν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν στο υλικό που τους παρείχε η πορεία της πρόβας με τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους και την αυθόρμητη απόκριση τους στα ερεθίσματα που είχαν στην διάθεσή τους.

 

Πρώτες φωτογραφίες από τις «Ευτυχισμένες Μέρες» με την Όλια Λαζαρίδου
Φωτό: Σπύρος Στάβερης

 

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα ακολουθήσουν και άλλες παράλληλες δράσεις που θα ανακοινώνονται σταδιακά.

 

Η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου και καθηγήτρια τέχνης και design στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στο πλαίσιο του μαθήματός της, θα επεξεργαστεί με τους φοιτητές την ιδέα του λόφου των Ευτυχισμένων Ημερών και οι μακέτες σκηνικού που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Αθήνα στο Bios.

 

 

Πληροφορίες Παράστασης:

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας – Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά - Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Στελλάτου

Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης

 

Στο Bios main (Πειραιώς 84, Τηλ.: 210 3425335)
Από 18 Νοεμβρίου έως 27 Δεκεμβρίου 2016
Παραστάσεις: Πέμπτη-Κυριακή
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 & 10 ευρώ (φοιτητικό)