Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει την καλλιτεχνική της σεζόν με τη συναυλία «Στάσεις στο Φως»

Θα παρουσιαστούν έργα των Στράους, Μπετόβεν και Χρήστου Χατζή

Την καλλιτεχνική της σεζόν ολοκληρώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη συναυλία «Στάσεις στο Φως» που πραγματοποιείται σε  συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 21:00.

 

Η βραδιά υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη θα ανοίξει με τη νεανική «Σερενάτα για πνευστά σε μι ύφεση μείζονα, έργο 7» του Ρίχαρντ Στράους. Θα συνεχίσει με το μελαγχολικό «Χειμερινό ηλιοστάσιο», κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα εγχόρδων του συνθέτη Χρήστου Χατζή, με σολίστ τον κορυφαίο A’ στα κόρνα της ορχήστρας, Κώστα Σίσκο. Θα κορυφωθεί με την εύθυμη «Συμφωνία αρ.4 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 60» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

 

Η «Σερενάτα σε μι ύφεση μείζονα» γράφτηκε για 13 πνευστά όργανα το 1881 και η πρώτη της εκτέλεση δόθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1882 στη Δρέσδη υπό τη διεύθυνση του Φραντς Βύλνερ. Το έργο έχει ένα μέρος γραμμένο σε μία τυπική φόρμα σονάτας χωρίς απρόοπτες εξελίξεις.

 

Η ανάλαφρη, διαυγής γραφή φέρνει στον νου τον Μότσαρτ, ενώ ο τρυφερός λυρισμός του έργου, χωρίς φορτισμένες ή περιπαθείς εξάρσεις παραπέμπει στον Μέντελσον. Η Σερενάτα κατόρθωσε να στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον πολλών προς τον ταλαντούχο, νεαρό συνθέτη της και είναι από τα λίγα νεανικά έργα του Στράους που διατηρούν μέχρι σήμερα θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο.

 

«Παραγγελία της Ορχήστρας της Καναδικής Ραδιοφωνίας CBC για τον βιρτουόζο κορνίστα Jamie Sommerville, κορυφαίο της Συμφωνικής της Βοστώνης, το “Χειμερινό Ηλιοστάσιο” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2004, κοντά στον Καναδικό Αρκτικό Κύκλο.

 

Ο τίτλος αναφέρεται στην πνευματική έννοια της μακρύτερης νύχτας· είναι ένας στοχασμός πάνω στους καιρούς μας και στα διάφορα οράματα για το μέλλον μας. Στη σκέψη μου, ο τελευταίος αιώνας, παρά τα μεγάλα επιστημονικά και τεχνολογικά του επιτεύγματα, γνώρισε μερικές από τις σκοτεινότερες στιγμές της Ιστορίας», γράφει για το έργο ο συνθέτης Χρήστος Χατζής.

 

Η «Τέταρτη Συμφωνία» ήδη από την εποχή του συνθέτη αποτέλεσε ένα παραμελημένο έργο. Αλλά προς το τέλος πια της ζωής του Μπετόβεν, όταν οι σύγχρονοί του άρχιζαν να εξοικειώνονται με την καινοφανή διεύρυνση των ορίων της μουσικής χάρη στα τελευταία έργα του, άλλαξε και η αντιμετώπιση προς την Τέταρτη, με αποτέλεσμα αρκετοί κριτικοί να θεωρούν πως «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το βαθύ, δυναμικό πνεύμα αυτού του έργου».

 

Στον 20ό αιώνα πλέον, ο διάσημος αρχιμουσικός Γιόζεφ Κριπς θα γράψει συνοπτικά: «Θεωρώ την “Τέταρτη Συμφωνία” ως τον τρόπο του Μπετόβεν να πει το ναι στη Ζωή».

 

Μία μέρα πριν τη συναυλία, την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 19:00, ο συνθέτης Χρήστος Χατζής θα μιλήσει στην  Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Ο ήχος του Άλλου: Η μουσική του Χρήστου Χατζή». Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους κατόχους εισιτηρίων της συναυλίας.

 

Info:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, 21:00

Εισιτήρια: 5 - 25 ευρώ

Οδηγός Μουσικής