ΜΟΥΣΙΚΗ

Princess Nokia/ Black Athena/ Dednewb

Mετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συναυλίας της τον περασμένο Ιούλιο λόγω υπερκόπωσης, η σύγχρονη ιέρεια της fem rap συναντιέται επιτέλους με το ελληνικό κοινό. Γεννημένη στο Μπρονξ, η Destiny Frasqueri ξεκίνησε την καριέρα της ως Wavy Spice μιλώντας για τα ναρκωτικά, τους άνδρες και τη ζωή στη Νέα Υόρκη ως Πορτορικανής. Πλέον, ως Princess Nokia τραγουδάει από new age R&B μέχρι και φυλετικούς ύμνους. Μαζί της θα εμφανιστούν οι Black Athena και η Dednewb.

31/10, Gagarin205, Λιοσίων 205, 20:00, εισ.: 12-15 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Forest Swords

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Forest Swords

 

«Forest Swords» ονομάζεται το σόλο πρότζεκτ του Matthew Barnes. Ο καλλιτέχνης, τον οποίο το Pitchfork έχει συγκρίνει με ονόματα όπως ο James Blake, ο Bon Iver και ο Burial, γεννήθηκε στο Wirral, μια μικρή πόλη στο Λίβερπουλ δίπλα στον ποταμό Mersey. Το τελευταίο του άλμπουμ «Compassion» κυκλοφόρησε από την Ninja Tune τον περασμένο Μάιο. Ο νεαρός μουσικός ασχολείται και με τα εικαστικά και έχει σχεδιάσει το artwork όλων των άλμπουμ του.

27/10, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 21:00, εισ.: 13-16 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Leon of Athens

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Leon of Athens

 

Λίγο πριν ολοκληρώσει το νέο του δίσκο με τον τίτλο «Xenos» που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2018 σε παραγωγή του David Kosten («Bat for Lashes», «Marina & the Diamonds»), ο Leon of Athens και η μπάντα του μας δίνουν την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από όλα τα νέα του κομμάτια (από τα οποία έχει ήδη ξεχωρίσει το «Aeroplane»), παλαιότερες επιτυχίες του καθώς και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών. Τη συναυλία ανοίγουν οι Gandi με indie folk και post-rock αναφορές.

28/10, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 5- 8 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

ΠΑΡΤΙ

4 χρόνια γλετzair: Steve Bug

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Steve Bug

 

Η ομάδα διαδραστικών mobile parties «γλετzair» κλείνει τα τέσσερα χρόνια δράσης και γιορτάζει στο 6 d.o.g.s με καλεσμένο τον βετεράνο της tech house Steve Bug. Ξεκινώντας την καριέρα του στα ’90s, ο Γερμανός DJ και παραγωγός συνδύαζε το deep house με το acid και πιο minimal μορφές της techno. Το 1999 ίδρυσε την Pokerflat Recordings και κυκλοφόρησε το κλασικό «Loverboy», ενώ τα sub-labels Dessous και Audiomatique είναι επίσης δικά του δημιουργήματα. Μαζί του στα decks οι Nikolas Gale και Bengoa.

28/10, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 00:00, εισ.: 12 ευρώ

 

 

Banana Thriller

Οι Banana Boys με αφορμή το Halloween εμπνέονται μια βραδιά τρόμου με πρωταγωνίστρια μια δολοφονική μπανάνα και το Shamone ανοίγει τις πόρτες του, με δωρεάν είσοδο, για να φιλοξενήσει το ιδιότυπο χορευτικό θρίλερ. Στις μουσικές ο JohnJohn Papadopoulos και ο Clubkid.

27/10, Shamone, Κωνσταντινουπόλεως 46, 23:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

Strap-on Unicorns: The Shame Of The Nation vol. II

Παραμονή εθνικής εορτής, οι Strap-on Unicorns στήνουν «υπερήφανο» πάρτι. Μαζί τους οι αγαπημένες Zackie Oh και Vanessa Cardui με τα μοναδικά drag show τους. Τη μουσική θα διαλέγουν οι Rrose Sélavy και Irini Karaoglou.

27/10, Second Skin, Δαμοκλέους 8, 23:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΟΠΕΡΑ

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς. Φωτο: Γερ. Δομένικος

 

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει την πρωινή της ζώνη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την όπερα για παιδιά και νέους του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή. Το έργο βασίζεται σε γνωστό παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε επίσης και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι. Το λιμπρέτο είναι της Σοφιάννας Θεοφάνους, ενώ το εξαμελές ενόργανο σύνολο διευθύνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Μέχρι τις 3/1. Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, Λ. Ανδρέα Συγγρού 364. Πρωινές παραστάσεις στις 11:00 και απογευματινές (27/10 & 2, 3/1) 18:30,
εισ.: 10-15 ευρώ

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Η Μπέτυ Λιβανού στον ρόλο της Μπλανς.

 

Το θρυλικό έργο ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με δύο σπουδαίες ηθοποιούς, τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Μπέιμπι Τζέιν και την Μπέτυ Λιβανού στον ρόλο της Μπλανς. Το διάσημο θρίλερ του αμερικανικού κινηματογράφου είχε ενώσει δυο ιέρειες του Χόλιγουντ, την Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ, και έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1962.

1/11-31/12, Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Τετ. 21:15, Πέμ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:00, εισ.: 10-12 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Χρήμα: Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Στατήρ Κυζίκου από ήλεκτρο με παράσταση οπλιτοδρόμου περ. 475 π.Χ. © Αθήνα, Νομισματική Συλλογή Alpha Bank. Φωτο: Π. Μαγουλάς

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συνεργάζονται για πρώτη φορά και διοργανώνουν από κοινού μια μεγάλη έκθεση που παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας. Το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με τις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ μαζί με αυτά εκτίθενται και 160 αντικείμενα από 32 αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές.

2/11-15/04, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. 10:00-17:00, Πέμ. 10:00-20:00, Κυρ. 11:00-17:00, εισ.: 3,5-7 ευρώ.

 

 

ΒΙΒΛΙΟ

Aναγνωστήριο

Κάθε Τετάρτη στο θέατρο Σταθμός Έλληνες καλλιτέχνες, με τη συμβολή θεωρητικών της λογοτεχνίας, ξαναδιαβάζουν ποιήματα και πεζογραφήματα της νεοελληνικής γραμματείας. Στις 30 Νοεμβρίου, ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαριά θα διαβάσουν Άγγελο Σικελιανό και Εύα Πάλμερ.

30/11, Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκό 55, 19:00, εισ.: 5 ευρώ 

Οδηγός Μουσικής