Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση έργων του Marcel Duchamp. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Re(a)Duchamp και η ιδέα και η επιμέλεια  της ανήκει στον Κύριλλο Σαρρή.

 

Η έκθεση ξεκινά τη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου  και θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024. Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική. Παράλληλα με την έκθεση στη γκαλερί, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κύριλλου Σαρρή ‘Marcel Duchamp (28.7.1887 – 2.10.1968)’ από τις εκδόσεις Άγρα και την Eleftheria Tseliou Gallery.

 

Καθώς συγκεντρώνει και επεξεργάζεται μια σειρά σημειώσεων και σπουδών σε γυαλί, συλλαμβάνει την ιδέα να θέσει τη ζωγραφική στην υπηρεσία της νόησης. Η στρατηγική κίνησης για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η μετατόπιση απο την αισθητική σαγήνη του εικαστικού αντικειμένου στη σαγήνη της φιλοσοφικής ενασχόλησης με την οντολογία του έργου. ‘

 

Ο,τι ακολουθεί, χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, ανοίγει δύο δρόμους που έχουν καθοριστικές επιπτώσεις για τη σύγχρονη τέχνη. Πρώτον, η επανανακάλυψη, στο τέλος της δεκαετίας του ’50, του Μαρσέλ Ντυσάν ως κατασκευαστή αντικειμένων και όχι ως μέλους της ομάδας των σουρεαλιστών που είχαν καταφύγει στην Αμερική, απο το ζεύγος Rauschenberg – Johns και η εμπλοκή του Βρετανού Richard Hamilton στην μελέτη και την τυπογραφική αναπαραγωγή των σημειώσεων του, οδηγούν στον νεοντανταϊσμό και την ποπ αρτ. Δεύτερον, στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η εκ νέου ανάγνωση του έργου του Ντυσάν απο τη « συμμορία των μάγων που εξαφανίζουν τα αντικείμενα » ( Kosuth, Hubler, Wiener κ.α. ) φέρνει στο προσκήνιο της τέχνης το κίνημα που ονομάζεται conceptual art (εννοιολογική τέχνη). [...]

 

Κύριλλος Σαρρής, Marcel Duchamp (28.7.1887 – 2.10.1968), εκδόσεις Άγρα / Eleftheria Tseliou Gallery, Αθήνα 2024

 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τους Daniel Marzona, Σταύρο Πετσόπουλο, Γιώργο Χατζημιχάλη και φυσικά όσους μας εμπιστεύονται τα έργα από τις συλλογές του.