Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση». Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO, «να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ενώ μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας artgrid.gr.

 

Για την έκθεση έχει εκδοθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.

 

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης: H έκθεση διευρευνά τη σχέση ανάμεσα στην Ποίηση και τις Εικαστικές Τέχνες, που είναι συχνά αλληλένδετη και συναρπαστική. Από τη μία, η Ποίηση λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, μεταφράζοντας λέξεις και εικόνες σε οπτικές απεικονίσεις. Από την άλλη, η Ποιητικότητα στην Τέχνη αναφέρεται στην ικανότητα της τέχνης να προκαλεί συναισθήματα, να επικοινωνεί ιδέες και να προκαλεί σκέψεις με έναν τρόπο παρόμοιο με την ποίηση. Τέτοιες εκφράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση συμβολισμού, την έμφαση στην αισθητική ή τη δημιουργία μιας ισχυρής ατμόσφαιρας. Η ποιητική προσέγγιση στην τέχνη αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης όπου ο καλλιτέχνης εστιάζει περισσότερο στην έκφραση και στον προσωπικό συμβολισμό, παρά στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη μετατρέπεται σε ένα είδος ποίησης, όπου κάθε έργο αποτελεί μια μορφή εσωτερικής αφήγησης, ανοίγοντας έναν διάλογο μεταξύ του δημιουργού και του παρατηρητή. Η ποιητική της τέχνης είναι η τέχνη της αφήγησης μέσω εικόνων και συμβόλων, της δημιουργίας ενός ονείρου ή μιας σκέψης στο καμβά ή στην πέτρα. Είναι η μεταφορά της λεκτικής ποιητικότητας σε οπτικές αφηγήσεις, αγγίζοντας την ψυχή και προκαλώντας τη φαντασία, με τον ίδιο τρόπο που η ποίηση χορεύει μεταξύ των λέξεων.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Νικηφόρος Τσεκούρας, Εύα Αναστοπούλου, Λένα Σπάνια, Πέννυ Διέννη, Ιωάννα Ένεζλη, Μάγδα Δημούδη, Βάσια Σερέτη, Γεωργία Μητσάκου, Στέλλα Πέρπερα, Χρήστος Κωστελίδης, Γιάννης Τυροβολάς, Βασιλική Κουγιουμτζόγλου, Bάνη Κορωνάκη, Κάθριν Τσιριγκούλη, Πόλυ Κάνιστρα, Βασιλεία Πουρίδου, Μαρία Κωνσταντινίδου, Λίνα Πετριανίδη, Όλγα Μπαρμάζη, Ελένη Λαπαντζή, Μαρίτα Τσελεκίδη, Τζένη Καλαντζή.