ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
20.4.2024 | 16:25

Εθισμός

Γνώρισα πρόσφατα μία κοπέλα από εφαρμογή γνωριμιών, 2 χρόνια μικρότερή μου (25 εγώ). Μιλούσαμε για 2-3 μέρες λέγοντας την ιστορία των ζωών μας λίγο πολύ (δηλαδή δεν το ξεκινήσαμε σε φάση πρώτα τα βασικά, μουσικά/κινηματογραφικά γούστα, κατοικίδια, κτλπ, το πήγαμε στο πιο αναλυτικό) και μου είπε ότι για ένα διάστημα κάποιων μηνών έκανε χρήση βαριών ναρκωτικών. Μου είπε πως είναι καθαρή τουλάχιστον 1 μήνα αλλά έχει ξανατύχει να ξεκόψει για ένα διάστημα και να ξανακυλήσει, αυτό επειδή ζει σε καθεστώς που υπάρχει ενδοικογενειακή βία και γενικά πολύ τοξικό περιβάλλον από τον κοινωνικό της περίγυρο και ως ευαίσθητος χαρακτήρας, όλο αυτό την επηρεάζει ψυχοσυναισθηματικά και αναζητάει μία διέξοδο εκεί. Εγώ δεν έχω κάνει ποτέ και τίποτα, ούτε καν τσιγάρο δεν δοκίμασα, και ποτά πίνω πολύ σπάνια και συνήθως ελαφριά σε % αλκοόλ, καμιά μπύρα π.χ., όχι ουίσκια, ρούμια, βότκες, τεκίλες, αψέντια, κτλπ. Μπορεί να τύχει αν πάω σε κάποιο γλέντι σε γάμο ή στα γενέθλια κάποιου φίλου/ης μου, να πιω κάποιο κοκταίηλ αλλά μέχρι εκεί, συνήθως ένα θα πιω. Που θέλω να καταλήξω, είμαι εντελώς άσχετος περί εθισμών, ούτε έτυχε να γνωρίσω κάποιο άτομο από κοντά που να μου πει ότι είναι/ήταν πρώην/νυν χρήστης, ό,τι ξέρω σχετικά είναι από ντοκιμαντέρ (τύπου Αυτοψία, Πρωταγωνιστές, Vice, The Outsiders, κτλπ) και τελείως γενικά και αόριστα. Ξέρω πως γενικά όλοι οι εθισμοί μπορούν να επιλυθούν αν το άτομο που τους έχει το θέλει πραγματικά και έχει και υπομονή/επιμονή να διατηρήσει έναν νέο τρόπο ζωής με διαφορετικές προτεραιότητες. Είναι δύσκολο μεν αλλά εφικτό. Καθώς μου είπε πως όντως θέλει να ξεκόψει με αυτό και να συνεχίσει την πορεία της ζωής της όπως αυτή κυλούσε πριν ξεκινήσει την χρήση, πιστεύω πως το καλύτερο που θα μπορούσα από την πλευρά μου να κάνω είναι να μην είμαι προκατειλημμένος απέναντι στην πληροφορία αυτή που μοιράστηκε μαζί μου (να μην αφήσω δηλαδή αυτό που ειπώθηκε να αλλάξει τον τρόπο που την βλέπω ή το πως της συμπεριφέρομαι, να μην γίνω π.χ συγκαταβατικός ως προς το άτομό της) και φυσικά να την υποστηρίξω σε αυτή της την προσπάθεια, με όποιον τρόπο μπορώ, αν με παίρνει τηλέφωνο να της δίνω κουράγιο, από κοντά να περνάμε αρκετό χρόνο μαζί και να μην έχει χρόνο να σκεφτεί τι της λείπει (να αναπληρώσει το κενό που θα της αφήσει ο εθισμό της με αγάπη και ενδιαφέρον) και να συνεχίσει η γνωριμία μας, σαν να μην άλλαξε καθόλου, εξάλλου άμα εξαιρέσουμε αυτό, όλα τα άλλα τα έχουμε κοινά, μοιάζουμε πολύ σαν χαρακτήρες/προσωπικότητες/απόψεις και ψάχνουμε και οι δύο κάτι σοβαρό και μακροπρόθεσμο. Γενικά δεν μπορώ να κρίνω κάποιον/α, επειδή ό,τι και αν έχει κάνει αυτά ανήκουν στο παρελθόν και να ήθελε δηλαδή δεν θα μπορούσε να το αλλάξει, οπότε κοιτάμε το "από εδώ και πέρα" χωρίς αυτοκατηγορίες και τύψεις επειδή αυτά (από την εμπειρία μου) μόνο διαιωνίζουν την ανάμνηση, δεν την γιάνουν. Τι πιστεύετε εσείς για αυτό, πως θα το διαχειριζόσασταν και πως θα πράττατε; Ευχαριστώ για κάθε απάντηση!
7
 
 
 
 
σχόλια

Εγώ δε θα γράψω πολλά σαν τον/ην Rocker που τοποθετήθηκε πιο αναλυτικά επί του θέματος της εξομολόγησης (σχολίασα κάτω από την απάντησή του/της για συνέχιση της συζήτησης, αν βεβαίως το επιθυμεί ο/η ίδιος/α) απλά θα πω ότι είχα σχέση με άτομο που ήταν εθισμένο στα ναρκωτικά. Δεν πήγε και τόσο καλά, άρχισε από ένα σημείο και μετά να βγάζει τελείως επιθετική/χειριστική συμπεριφορά, να κλέβει χρήματα και αντικείμενα αξίας όταν ερχόταν σπίτι μου, να έχει απότομες εκρήξεις κυκλοθυμίας/μανίας, γενικά έγινε απρόβλεπτος χαρακτήρας με πολύ hardcore συμπεριφορά και θα σταθώ σε αυτή την λέξη-κλειδί: hardcore. Ο/η ίδιος/ίδια γράφεις πως δεν πίνεις/καπνίζεις και άντε να πιεις κανένα κοκταίηλ άμα βγεις κάπου έξω με παρέα..Αν αυτό είναι το επίπεδο επικινδυνότητας 1 , τότε η κοπέλα αυτή είναι στο επίπεδο 8 ή 9 στα 10 (μη με ρωτήσεις τι είναι το 10). Δεδομένου πως η διαφορά είναι τεράστια (δε μιλάμε να μην κάπνιζες εσύ και αυτή απλά να κάπνιζε 2-3 τσιγάρα την ημέρα, που εδώ και αυτό αποτελεί αιτία διαφωνίας σε μία σχέση άμα αυτός που δεν καπνίζει νιώθει δυσφορία με τον καπνό του καπνιστή) καταλαβαίνεις πως και η κατανόηση του εθισμού της είναι αδύνατη. Τα ντοκιμαντέρ του Vice, του The Outsiders είναι κορυφαία και καλά κάνεις και τα παρακολουθείς, και εγώ το κάνω κατά καιρούς, αλλά καμία σχέση το να βλέπεις κάποιον/κάποιους τελείως άγνωστους προς εσένα να εξομολογούνται τις προσωπικές τους ιστορίες με το να έχεις σχέση με έναν χρήστη επειδή στην δεύτερη περίπτωση, το δικό του πρόβλημα θα αλληλεπιδράει και θα έχει αντίκτυπο και στην δική σου ζωή, είτε το θέλειε να το αποφύγεις είτε όχι. Δε σου δίνω κάποια συμβουλή επειδή δεν είμαι μέντορας κανενός, έχω δικά μου προβλήκατα να επιλύσω, ό,τι θέλεις κάνε. Απλά πρόσεχε μην το υπερβολικό ενδιαφέρον σου για εκείνη σε κάνει να εθελοτυφλείς και βάζεις εκείνη πέρα από τον εθισμό της. Όταν κάποιος κάνει χρήση δεν έχει μία σκιά πίσω του να πεις "μπορώ να ξεχωρίσω εκείνη ως έχειν και το άλλο ως κάτι ξεχωριστό", όχι, δεν πάει έτσι δυστυχώς... η σκιά είναι μέσα της, πλέον έχει γίνει ένα με αυτήν.. Αν δεχτείς να την βάλεις στη ζωή σου δεν θα είναι ως "αυτή που μου αρέσει ΚΑΙ το πρόβλημά της" αλλά ως "αυτή που μου αρέσει ΜΕ το πρόβλημά της", ελπίζω να κατάλαβες πως το εννοώ. Καλή τύχη σε ό,τι απόφαση και αν πάρεις!

Κανείς δεν κρίνει ούτε χαρακτηρίζει αυτό που κάνεις, αφού ο καθένας μας έχει διαφορετική αντιμετώπιση στις δύσκολες καταστάσεις. Και ακριβώς όπως το ζητάς, θα σου γράψω μόνο τι πιστεύω, πώς θα το διαχειριζόμουν και τί θα έκανα.
Αρχικά, να σου πω ότι δεν πιστεύω καθόλου στις εφαρμογές γνωριμιών, ιδίως για σοβαρή σχέση. Είναι πολύ εύκολο μέσα από αυτές να παρουσιαστεί κάποιος σαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι με σκοπό ένα πρόσκαιρο ή πιο μακροπρόθεσμο όφελος. Συνήθως λοιπόν ωραιοποιεί τον εαυτό του και τις καταστάσεις για να φανεί πιο γοητευτικός στον άλλο. Όταν λοιπόν ξεκινά από την αρχή με προβλήματα δικά του και μάλιστα από τα πιο σοβαρά σαν αυτό, προετοιμάζομαι ότι στην πορεία θα με περιμένουν ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις.
Θεωρώ τον εθισμό στα βαριά ναρκωτικά από τους χειρότερους (αν όχι τον πιο ισχυρό) και στη θέση σου θα ξέκοβα αμέσως, μετά από μερικές ευγενικές κουβέντες και ένα "καλή τύχη".
Εάν κάποιο άτομο μου έγραφε ότι έκανε "για ένα διάστημα κάποιων μηνών χρήση βαριών" για μένα σημαίνει και θα σκεφτόμουν τα ακόλουθα :
- ότι το άτομο αυτό μάλλον μου λέει ψέματα και η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη
- ότι και αλήθεια να λέει, σημαίνει ότι έκανε για μεγαλύτερο διάστημα χρήση ελαφρών πριν κυλήσει στα βαριά και σκόπιμα δεν το αναφέρει
- ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επιρρεπείς, συναισθηματικά ευάλωτοι, αναξιόπιστοι. Εύκολα ξανακυλάνε σε κάθε δυσκολία. Πολύ πιο εύκολα επίσης, λένε ψέματα στον εαυτό τους και τον περίγυρο ώστε να αποφεύγουν τις ευθύνες όποτε αυτές τους στριμώχνουν
- ότι χρειάζονται συστηματικά συναισθηματική υποστήριξη αλλά και οργανωμένα ψυχολογική/ψυχιατρική παρακολούθηση προκειμένου να "ξεκινήσουν ένα νέο τρόπο ζωής με διαφορετικές προτεραιότητες" όπως το λες. Όχι μόνο στο ξεκίνημα, αλλά σταθερά και στη συνέχεια
- ότι εγώ σε καμιά περίπτωση δε θα δεχόμουν να παίξω το ρόλο του ψυχιάτρου/ψυχοθεραπευτή από την αρχή ακόμα μίας γνωριμίας. Θα ένοιωθα ότι είναι σα να βάζω φωτιά στα μπατζάκια, στο σπίτι και τελικά στη ζωή μου.
Τώρα, αν είχα ήδη σχέση και μάλιστα σοβαρή με άτομο που κατά τη διάρκειά της κυλούσε στα ναρκωτικά, θα προσπαθούσα να το βοηθήσω με κάθε τρόπο μέχρι το τέλος · άλλο αυτό. Αν όμως μάθαινα κάτι τέτοιο από την αρχή μίας γνωριμίας, όσα άλλα κοινά και να είχαμε θα έκοβα χωρίς δεύτερη κουβέντα και πριν δημιουργηθεί οποιοδήποτε συναίσθημα ανάμεσά μας.

Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο.Μακρια από εθισμένα άτομα,σε τραβάνε προς τα κάτω χωρίς να το καταλάβεις.Επισης έχουν εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά,η οποία μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.Ειναι δυνατόν να γνωρίζεις κάτι τέτοιο εκ των προτέρων και να πας να βγάλεις τα μάτια σου ,μόνος σου;Μακριά λέμε,δεν χάθηκαν οι γυναίκες.

Τόσοι άνθρωποι εκεί έξω γιατί να δεθεις συναισθηματικά με χρηστρια ναρκωτικών; Δεν θα βγει τίποτα καλό και μπορει να μπλεξεις κι εσυ. Μακριά από τέτοιες καταστάσεις. Ξεκοψε και βρες μια κοπέλα να κάνεις μια υγιή σχέση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ