Οργή στο διαδίκτυο από την αυτοκτονία 17χρονης Καναδής

Οργή στο διαδίκτυο από την αυτοκτονία 17χρονης Καναδής Facebook Twitter
27

Πριν μια εβδομάδα η 17χρονη Rehtaeh Parsons αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της. Κρεμάστηκε στο μπάνιο του σπιτιού της. Από την περασμένη Πέμπτη βρισκόταν σε κώμα, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, για να καταλήξει τελικά την Κυριακή 7 Απριλίου, όταν η οικογένεια της αποφάσισε να διακόψει την μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Όπως μεταδίδει η Huffington Post και υποστηρίζουν οι συγγενείς της, το Νοέμβριο του 2011 η κοπέλα είχε πέσει θύμα βιασμού από τέσσερις συμμαθητές της. Από τότε η ζωή της άλλαξε, η τοπική κοινωνία την απέρριψε και η ίδια έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ένας από τους φερόμενους ως δράστες έστειλε σε όλους τους φίλους του μια φωτογραφία που τράβηξε την ώρα του βιασμού, στην οποία φαίνεται ένας από τους τέσσερις να κάνει σεξ με την 17χρονη.

Η κατακραυγή ήταν τόσο έντονη που η οικογένεια αναγκάστηκε να αλλάξει γειτονιά και η κοπέλα σχολείο. Η μητέρα της έγραψε στο Facebook ότι «η Rehtaeh έφυγε σήμερα επειδή τα τέσσερα αγόρια πίστεψαν πως είναι ΟΚ να βιάζεις ένα 15χρονο κορίτσι και πως θα έχει πλάκα να κυκλοφορήσουν μια φωτογραφία από το βιασμό για να σπιλώσουν το όνομα της και να καταστρέψουν το ηθικό της. Μετά από την κυκλοφορία της φωτογραφίας δεν μπορούσε να ηρεμήσει ούτε για μια στιγμή. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον κύκλο της, οι φίλοι της στράφηκαν εναντίον της, ο κόσμος την παρενοχλούσε, αγόρια που δεν γνώριζε ως τότε της στέλνανε μηνύματα και της ζητούσαν να κάνουν σεξ.»


Άλλες πηγές (BuzzFeed) αναφέρουν πως και συμμαθήτριες της της έστελναν μηνύματα, αποκαλώντας την «τσούλα». Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, όπου πολλοί λένε πως για ότι συνέβη φταίει η κουλτούρα του βιασμού που επικρατεί στην κοινωνία. Μάλιστα πολλοί χρήστες του διαδικτύου προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού.

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Αντιληπτά, χωρίς να χρειαζόταν να τα εξηγήσετε, όλα αυτά που λέτε. Στέκομαι στο "τελικά", το οποίο -στα δικά μου αυτιά, τουλάχιστον- ακούγεται αφοριστικό κι ας στέκει το σκεπτικό σας. Διαβάστε τα σχόλια παραπάνω. Μέχρι και λόγος για συναινετικό σεξ γίνεται. Στεκόμαστε στο "μετά", στο πώς αντέδρασαν οι γύρω, στο αν γίνονται αυτά στις "πολιτισμένες" χώρες του πλανήτη. Καταλαβαίνετε; Αντί να συγκλονιζόμαστε συθέμελα στην πραγματικότητα του βιασμού, μιλάμε. Σαν να ξεπερνάμε το γεγονός. Τρέχουμε στο τί έγινε μετά και σε διάφορα άλλα. (Θα πει κανείς, και τί θες να κάνουμε; Θα πω κι εγώ, να μην μιλάμε. Να νιώσουμε τί σημαίνει η πράξη αυτή. Πιθανόν τότε να φερόμασταν πιο ανθρώπινα.)
Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη για την άποψη που εκφράζει ο καθένας. Νομίζω ότι από τις θέσεις μου φαίνεται ότι δεν έχω καμία διάθεση να υποτιμήσω την πράξη του βιασμού, όπως είπα είναι φρικιαστική από μόνη της. Επιπλέον φαντάζομαι ότι ο οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος θεωρεί φρικιαστική αυτήν την πράξη οπότε δεν χρειάζεται από μέρους του να επιμείνει ενδεχομένως περισσότερο καθώς θεωρεί αυτονόητη μια τέτοια θέση. Όσο για αυτούς που αναφέρθηκαν σε συναινετικό σεξ τι μπορεί να πει κανείς; Εκτός ίσως από το να τους συμβουλεύσει "λόγων φείδου" καθώς αυτά που λένε δεν είναι και τόσο κολακευτικά για την ποιότητα της προσωπικότητάς τους και καταδεικνύουν την ανυπαρξία αξιών και κοινής λογικής.
@ChrisN 11.4.2013 | 01:04 και στους διάφορους dislikersΤο να δίνετε βάρος στον μετέπειτα εξευτελισμό λέγοντας «Τελικά ο βιασμός των ψυχών εκ μέρους της εκάστοτε κοινωνίας είναι κατά πολύ χειρότερος από την πράξη του βιασμού αυτή καθ' αυτή.», ακολουθώντας ασυναίσθητα τη ρητορική του κειμένου, είναι σαν να υποτιμάτε το κόστος που έχει ο "σωματικός" βιασμός. Είναι σαν να λέτε πως με την κατάλληλη υποστήριξη ή έστω με την απουσία του κοινωνικού εξευτελισμού, το θύμα μπορεί να ανακάμψει ή έστω να μην προχωρήσει στην αφαίρεση της ίδιας του της ζωής. Πως αν δεν την είχαν εξευτελίσει κοινωνικά, θα ζούσε σήμερα. Ή αν την είχε στηρίξει η κοινότητά της, θα ζούσε σήμερα. Αυτό ΔΕΝ το ξέρουμε. Η λέξη βία είναι πολύ μικρή και τετριμμένη για να χωρέσει τη γκάμα συναισθημάτων που ΒΙΩΝΕΙ το θύμα. Δεν νιώθει απλά. Το ζει. Ζει μέσα από το βιασμένο σώμα. Το κορίτσι αυτό και κάθε θύμα βιασμού, άντρας ή γυναίκα, ΕΙΝΑΙ πια κάτι άλλο απ΄αυτό που ήταν. Δεν μπορούμε να μπούμε στη θέση του βιασμένου ανθρώπου. Αυτό είναι αυτονόητο. Συμπεράσματα σαν και το δικό σας είναι ύβρις απέναντι στον βιασμένο άνθρωπο και δεν βοηθούν σε τίποτα. Ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό που λέω.
Δεν είναι σαν να λέω ότι η υποστήριξη βοηθά το θύμα να επανέλθει στην ζωή του, το λέω ευθαρσώς και το υποστηρίζω από τα πολλά παραδείγματα ατόμων που βιάσθηκαν αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη επανήλθαν στις ζωές τους. Προφανώς ο βιασμός δεν σβήνει ποτέ ως ανάμνηση και πάντα αφήνει πίσω του πληγές και ουλές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ζωή σταματά στον βιασμό ή σε οτιδήποτε άλλο δυσάρεστο μας τύχει. Στην προκειμένη περίπτωση η κοινωνία όχι μόνο δεν βοήθησε να επουλωθούν κάπως οι πληγές αλλά πήγε και έτριψε αλάτι στις πληγές του κοριτσιού, εντείνοντας τον πόνο της μέχρι που κατέστη ανυπόφορος. Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την οποιαδήποτε κατάληξη θα είχε η υπόθεση αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία ήταν ο ηθικός αυτουργός που έβαλε στο χέρι της το σκοινί. Αυτό στηλίτευσα. Δεδομένου το γεγονότος της αυτοκτονίας ο σωματικός βιασμός έρχεται μοιραία σε δεύτερη μοίρα αυτήν την στιγμή.Δεν ξέρω πόσο πιο απλοϊκά να το πω ώστε να γίνει κατανοητό. Υπάρχει, όμως, μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην υπόθεση εργασίας του τί θα έκανε η κοπέλα εάν δεν δέχονταν την επιτίμηση της κοινωνίας και σε αυτό που πραγματικά συνέβη. Το ένα είναι υπόθεση, το άλλο γεγονός!
Συμφωνώ απόλυτα με "Μπιμπιπ", για σωματικό κόστος του βιασμού.Επίσης η διαπόμπευση είναι κάτι το οικτρό και τρισάθλιο, δείχνει πως η αγαπητή μας κοινωνία μασάει και φτύνει ένα τέτοιο άτομο...αλλά το πρωταρχικό γεγονός σ' αυτήν την περίπτωση, αυτό που πυροδότησε τις όποιες μετέπειτα δυσάρεστες εξελίξεις, (εξελίξεις οι οποίες και δεν θα λάμβαναν ποτέ χώρα αν δεν υπήρχε αυτό) είναι ο ΒΙΑΣΜΟΣ.
Στην περίπτωσή μας είναι ο βιασμός, σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις δεν είναι. Το bullying ξέρετε δεν χρειάζεται συγκεκριμένη αφορμή για να υπάρξει. Θα μπορούσε να είχε πυροδοτηθεί το όλο ζήτημα για οποιονδήποτε λόγο. Ο βιασμός στάθηκε η αφορμή, τα υπόλοιπα τα περαίωσε η ίδια η κοινωνία. Προφανώς δεν θέλω να μειώσω τον βιασμό που υπέστην, έχει σοβαρό κόστος από μόνος του. Εξήγησα παραπάνω όμως ότι το κόστος του θα ήταν διαχειρίσιμο εάν είχε τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης η κοπέλα. Πλέον δεν είναι και δεν είναι ακριβώς λόγω του βιασμού αλλά λόγω του προστιθέμενου βάρους από πλευρά της κοινωνίας. Ξέρετε πόσο χειροτερεύει η κατάσταση όταν κάποιος/α βιάζεται και μετά δεν μπορεί να βρει το δίκιο του πουθενά; Κι όχι μόνο δεν μπορεί να δικαιωθεί αλλά φτάνει στο σημείο να θεωρείται και ο θύτης στην ιστορία. Ε, μιλάμε για εκθετική αύξηση του πόνου. Λυπάμαι εάν δεν μπορείτε να κατανοήσετε κάτι το τόσο απλό...
"Λυπάμαι εάν δεν μπορείτε να κατανοήσετε κάτι το τόσο απλό"Το κατανοούμε.Αυτό που είπαμε εμείς -και ίσως, τελικώς, δεν είναι τόσο απλό ως προς την κατανόηση- είναι να μην γίνεται καμία απολύτως (έστω και έμμεση) υποτίμηση του σωματικού και ψυχολογικού κόστους του καθ' αυτού ΒΙΑΣΜΟΥ.Επί πλέον η υποτίμηση του σωματικού και ψυχολογικού κόστους του ΒΙΑΣΜΟΥ αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς, που εξωραΐζει και υποβοηθά κάποιες ... συνειδήσεις στο να επιδίδονται σ' αυτόν ακριβώς τον μετέπειτα "κανιβαλισμό"- mobbying.Η υποτίμηση είναι ένα βήμα πριν την αμφισβήτηση-δυσπιστία, ως προς το καθ' αυτό γεγονός. Η αμφισβήτηση-δυσπιστία, με τη σειρά της, είναι ένα βήμα πριν του "(S)he was kinda asking for it"...και κάποια στιγμή το "(S)he was kinda asking for it" δίνει τη σκυτάλη στο "YOU' RE A @@%&# SLUT & YOU DESERVE TO BE DEAD”.
δηλαδη,4 πιτσιρικαδες πανε στο σχολειο κ περηφανευονται για το βιασμο της συμμαθητριας τους,μαλιστα διαθετουν κ φωτογραφια απ το συμβαν κ ολοκληρη κοινοτητα-μαθητες,καθηγητες,γονεις-το βρισκουν οκ?!!!κ παραλληλα στρεφονται εναντια στο θυμα?!!!τους ευχομαι ν αποκτησουν συνειδηση κ να ζησουν με τις τυψεις του κατορθωματος τους.
δηλαδη τα παιδια που την ειχαν βιασει απλως συνεχιζαν την ζωη τους? και ολη η τοπικη κοινωνια την περιθωριοποιησε επειδη την ΒΙΑΣΑΝ? Πραγματικα κριμα για την κοπελα, αλλα το σεναριο ειναι πραγματικα εξωπραγματικο, δε μπορω να το προσαρμοσω σε δυτικα και ελληνικα δεδομενα
Προφανώς δεν την πίστεψαν. Ο λόγος της εναντίον των άλλων. Ακόμα και συναινετικό σεξ να έκανε όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το bullying την έφτασε στην αυτοκτονία.
Μα,καλά,γίνονται τέτοια πράματα στις open minded Δυτικές Κοινωνίες?????!!!!!Τέτοια αίσχη συμβαίνουν μόνον στα καθυστερημένα Βαλκανικά Κράτη και δη στην οπισθοδρομική (1000 χρόνια πίσω και βάλε!!!) ΝεοΕλλαδίτσα...
Βλέπεις όμως; Η βία πάλι προς τις γυναίκες στρέφεται. Γιατί; Κι αναρωτήσου: ποιος υποφέρει περισσότερο απ΄ αυτήν την πράξη; Η γυναίκα-θύμα ή ο πατέρας της επειδή τάχα τι; Του έθιξαν την τιμή;
Τελικά ο βιασμός των ψυχών εκ μέρους της εκάστοτε κοινωνίας είναι κατά πολύ χειρότερος από την πράξη του βιασμού αυτή καθ' αυτή. Να τους δώσω τα θερμά, ειρωνικά βεβαίως, συγχαρητήρια για την κοινωνία που έχουν οικοδομήσει...
Χμμ, προσπερνώντας την φιλοσοφική αναζήτηση περί σώματος και πνεύματος, ιδεαλισμού έναντι υλισμού, εν προκειμένω η ατυχής κοπέλα υπέστην ψυχολογική βία εκ μέρους μιας μερίδας συμπολιτών της, εξ ου και ο "βιασμός της ψυχής". Αναρωτιέμαι τελικά ποια από τα σχόλια θεωρούνται αυτονόητα, τα δικά μου ή τα δικά σας. Το ειρωνικά αφορούσε το γεγονός πως σε μια τέτοια κοινωνία προφανώς δεν της αξίζουν συγχαρητήρια.
Δεν νομίζω ότι μιλάει για θρησκείες όπως υπονοείς. Μιλάει για τον μετέπειτα ψυχολογικό πόνο. Για ποια - όντως - ανύπαρκτη διαδικότητα ευαγγελίζεσαι λοιπόν; Το κορίτσι ΘΑ ΖΟΥΣΕ εάν δεν είχε κακοποιηθεί από την ανθρωποφάγα κοινωνία που ζούσε και τελικά την κατασπάραξε!