Μέρες Καλύτερες Θα 'ρθουν!

Μέρες Καλύτερες Θα 'ρθουν! Facebook Twitter
8
Μέρες Καλύτερες Θα 'ρθουν! Facebook Twitter

Πριν από 20 χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος κυκλοφόρησε το Μην Πετάξεις Τίποτα. 

Ήταν η επιστροφή του μετά το καταστροφικό Κούρεμα, και ήταν ένας δίσκος που αγάπησα πολύ. 

Τα θέματά του: η παλιά αριστερά, τα Βαλκάνια, ο έρωτας, η Θεσσαλονίκη. Ήταν ελαφρώς ποτισμένος στην ελληνορθόδοξη φάση του Σαββόπουλου  - συνέπεσε και με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. 

Έκανα ότι δεν άκουγα όσα, λίγα, με ξενέρωναν -Βυζάντιο, Βορράς, Πατριάρχης- κυρίως επειδή όλα τα υπόλοιπα με ταρακουνούσαν συθέμελα. 

Μέχρι πριν λίγες μέρες που εδώ στο μπλογκ έβαλα την Κακή -και κατόπιν την Καλή- κριτική για τη συναυλία του, είχα σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξή του.  Ήμουν 15 ετών όταν τον αγόρασα σε βινύλιο και τον άκουγα ξανά και ξανά - τώρα που είμαι σχεδόν 35 όμως κατανοώ το μεγαλείο του, και την υπερεαλιστική, ποιητική του γλώσσα. 

Από το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο - για τους παλιούς, νεκρούς ήρωες της άλλης Αριστεράς, που είδε τον κόσμο σαν έργο τέχνης

μέχρι το κομμάτι που έδωσε τον τίτλο του δίσκου, το σπαρακτικό αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρο Μην Πετάξεις Τίποτα

και  τον αριστουργηματικό Μικρό Μονομάχο - ποίηση και μουσική ενώνονται για να αφηγηθούν μια πολυεπίπεδη ιστορία 'σημερινού' 15χρονου (την ηλικία που είχα όταν βγήκε ο δίσκος και το άκουγα). 

===

Το τραγούδι όμως με το οποίο κλείνει ο δίσκος, το πιο πιασάρικο, είχε τον τίτλο "Μέρες Καλύτερες Θα 'ρθουν". 

Πόσο ειρωνική μοιάζει σήμερα η μίρλα μας όλες τις τελευταίες δεκαετίες, όταν ήμασταν σχεδόν πλούσιοι και δεν το ξέραμε - και δεν το εκτιμούσαμε. Κι όμως, θεωρούσαμε ότι όλα πήγαιναν χάλια και προσβλέπαμε σε καλύτερες μέρες, και μετά σε ακόμα καλύτερες μέρες. 

Δεν ήταν και τόσο χάλια στις αρχές των '90ς τα πράγματα, κι ας φαινόταν έτσι τότε. Μόνο σήμερα το ξέρουμε όμως, και το καταλαβαίνουμε.

Και σήμερα είναι τελικά ουσιωδώς επίκαιρο και, ελπίζω, προφητικό το Μέρες Καλύτερες Θα 'ρθουν. 

Για όλους όσους "δεν ακούν τα κόμματα και το μεγάφωνό τους / τον χτύπο μόνο της καρδιάς που μας βαφτίζει ανθρώπους".

Μέρες καλύτερες θα 'ρθουν, το λέει το ένστικτό μου

αυτό το κάτι μέσα μου, το εντελώς δικό μου

Χαράζουμε τα πρόσωπα, τα βλέμματα γλυκαίνουν

γιατί ταλαιπωρήθηκαν και τώρα το μαθαίνουν

Κι αυτοί που μας πληγώσανε, καθώς το φως τελειώνει

αισθάνονται την μοναξιά που Έλληνες ενώνει

Και δεν ακούν τα κόμματα και το μεγάφωνό τους

τον χτύπο μόνο της καρδιάς που μας βαφτίζει ανθρώπους

Γιατί είν' η αγάπη δόσιμο και δάκρυ που ματώνει

και πόρτα μισοσκότεινη κι απ' έξω μας κλειδώνει

Ώσπου η δόλια η φωνή να βρει την ρίζα εκείνη

που χάσαμε κι εγώ κι εσύ σαν Φραγκολεβαντίνοι

Φιλότεχνοι κι αλλήθωροι προς κάποια δύση πάντα

που παραμόρφωσε γενιές, παλιά κι απ' το τριάντα

την ώρα που το μέσα μας κοβόταν σαν διαμάντι

στου Καζαντζίδη το λυγμό και του Παπαδιαμάντη

Μέρες καλύτερες θα 'ρθουν, το νιώθω στ' αεράκι

εκείνο το καρύδι σπάει, άκου και τ' αηδονάκι

του πάει το ντέρτι κι ο καημός, η λύπη του ταιριάζει

μα θέλει και το φάρμακο. Ποιος το 'χει; Το μοιράζει;

Κι εμείς που αριστερίσαμε, ποιο τάχα ήταν το λάθος;

εφιάλτης ήταν το είδωλο, αλήθεια όμως το πάθος

και βούλιαξε στον χείμαρρο, στο δίκιο του πνιγμένο

και ξάφνου βγήκε απ' τα κλαδιά της Πίστης φωτισμένο

Μέρες καλύτερες θα 'ρθουν, τίποτα πια δεν σβήνει

την δίψα την λαχτάρα μου, την ομορφιά μου εκείνη

που μου 'γινε πατρίδα μου, πόλη μου και Θεός μου

ματιά που με κομμάτιασε να ξαναβρώ το φως μου

Κι αφού τελειώνει η βραδιά, αντί για καληνύχτα

μαζί ας ταξιδέψουμε στην φλογισμένη νύχτα

γελώντας και δακρύζοντας για κείνο τ' ακρογιάλι

να στρώσω να πλαγιάσουμε κεφάλι με κεφάλι

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
"...Ήταν ελαφρώς ποτισμένος στην ελληνορθόδοξη φάση του Σαββόπουλου - συνέπεσε και με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Έκανα ότι δεν άκουγα όσα, λίγα, με ξενέρωναν -Βυζάντιο, Βορράς, Πατριάρχης..." Καλά που διευκρίνισες για αυτές τις ναζιστικές καφρίλες. Μη σε πουν και φασίστα ρε αδελφέ! Ειδικά αυτή η Μακεδονία είναι πολύ εμετός. Και το Βυζάντιο... εντελώς αντιχίπ και ξενερουά! Τζήζους ρε γκάυς!
Εμένα να με συγχωρείτε, αλλά δε βρίσκω το τραγούδι αριστουργηματικό. Εκφράζει απλά τις φιλοδοξίες όσων ήρθαν τότε στα πράγματα για να μας οδηγήσουν στα σημερινά χάλια. Την αισιοδοξία του λαμόγιου που περιμένει το Σημίτη να φτιάξει το χρηματιστήριο για να κονομήσει. Τη λύσσα του απατεώνα που θα βάλει τελικό νι στο μεζεδοπωλείο του για να πουλάει σάπια κρέατα για γκουρμέ πιάτα σε συσκευασία των 7 γραμμαρίων.Από την άλλη, δε θεωρώ το Σαββόπουλο συνυπεύθυνο για την ακροδεξιά στροφή της κοινωνίας, οπισθοδρομικοί, εθνικιστές και μισαλλόδοξοι ήμασταν πάντα, και τότε που ο Σ. ενοχλούνταν από αυτό και τότε που υπερθεμάτιζε στη Βαλκανική μας καφρίλα. Το μόνο που ελπίζω είναι να προλάβω να γεράσω. Να μην πεθάνω από την πείνα ή την κακή υγεία που μας υπόσχονται οι σημερινοί φίλοι του Σ. που μας κυβερνάνε, να μη με σφάξουν οι χρυσαυγίτες ή οι μπάτσοι. Για να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να μπορώ να απολαύσω το τραγούδι ως τραγούδι και όχι ως συμπαραδήλωση. Όπως ακριβώς ακούμε σήμερα το «Θα ξανάρθεις», χωρίς να πηγαίνει το μυαλό μας στο βασιλιά. Και τότε να μπορώ να ξέρω αν πραγματικά μου αρέσει.
Βγηκε ποτε κανενας απαυτους, τους "ελληνορθοδοξους" ντε, να παραδεχτει το μεριδιο ευθυνης του γιατο σημερινο νεοφασιστικο καταντημα μιας σημαντικης μεριδας ελληνων; Ποτε θα τολμησει κανεις να τους φτυσει στα μουτρα οτι αυτοι, οι επωνυμοι "ελληνορθοδοξοι" εβαλαν το ιδεολογικο λιθαρακι τους και στην ουσια επαιξαν το ρολο τους στην επωαση του αυγου του φιδιου; Ποτε βγηκε ενας απολους αυτους να φωναξει οτι αυτο που χρειαζοταν η Ελλαδα δεν ηταν συλλαλητηρια γιατο ονομα μιας μιας γειτονικης χωρας αλλα γιαυτο που μας κατεκρινε ολος ο κοσμος, για τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ; Εκει που οι αλλοι, οι "φραγκολεβαντινοι" και καλα, κοιταγαν μπροστα, εμεις με μπροσταρηδες κατι τετοιους σαν το Σαβοπουλο, που ειδαν ξαφνικα το φως στον φανταμενταλισμο της Ορθοδοξιας, ανακαλυψαμε την πραγματικη μας ταυτοτητα: Βαλκανιοι του κερατα!, οπισθοδρομικοι, εθνικιστες και μισαλλοδοξοι, που εβλεπαν ολους τους τους γειτονες σαν υποδεεστερους και καθυστερημενους εχθρους, ενω εμεις, νοιωθαμε υπερανω, ζαλισμενοι απο την ευδαιμονια των δανεικων και του πλαστικου χρηματος.Και τωρα μας τελειωσαν τα δανεικα αλλα μας εμειναν πακετο ο ρατσισμος κι ο εθνικισμος! Και κατι Σαβοπουλοι βγαζουνε την ουριτσα τους απεξω και συνεχιζουν να ζουν στον κοσμο τους, καπου εκει στα βορεια προαστεια ...
Μεγαλύτερη σε ηλικία από τον Άρη, θυμάμαι πολύ καλά την εποχή που βγήκε αυτός ο δίσκος και κυρίως τα έντονα αισθήματα αγαλλίασης και προσμονής για ένα καλύτερο αύριο, ακούγοντας το "μέρες καλύτερες θαρθούν". Γιατί πράγματι αυτή ήταν η εποχή του. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο περιμέναμε καλύτερες μέρες. Νιώθαμε ακόμα και τον "πλούτο" που σιγά σιγά ερχότανε χωρίς να ξέρουμε όμως ακριβώς τι ήταν αυτό, ούτε στο χειρότερο σενάριο φαντασίας δεν έπαιζε ή φούσκα που θα έσκαγε 15 χρόνια μετά, δεν φανταζόμασταν ότι θα τα σκατώναμε τόσο. Το οσμιζόσουν στον αέρα αλλά πιστεύω ότι πέρα από αντικειμενικές συνθήκες της εποχής (δεν ξέρω καν αν υπήρχαν ούτε είμαι σε θέση να τις αναλύσω) ήταν η ανάγκη μας για ένα καλύτερο αύριο. Αλλά ένα αύριο που είχε τις προϋποθέσεις και νομίζαμε ότι ξέραμε πως να το χειριστούμε. Σαν να είχε έρθει η στιγμή για να πάρουμε πίσω κάτι που επιτέλους μας άξιζε. Θυμάμαι να το ακούω τότε στο ράδιο του αυτοκινήτου και σχεδόν να παραληρώ συναισθηματικά. Εννοείται ότι αγόρασα από τις πρώτες το δίσκο.Κατά περίεργη σύμπτωση αναζήτησα να το ακούσω στις αρχές της εβδομάδας για την ειρωνεία και το κοντράστ στη σημερινή εποχή, επηρεασμένη και από τα πόστ του Άρη σχετικά με τον Σαββόπουλο. Με αισθήματα νοσταλγίας και εκεί που σκεφτόμουν πόσο έξω πέσαμε τελικά, με έκπληξη διαπίστωσα ότι λειτούργησε το άκουσμα και σαν βάλσαμο ψυχής συνάμα. Δεν τρέφω, όπως και οι περισσότεροι καμμιά αυταπάτη για το μέλλον αυτής της χώρας. Σήμερα τίποτα δεν είναι όπως τότε. Όμως βρε παιδί μου, δεν μπορείς να μη λυγάς σε τέτοιο στίχο και μουσική. Δεν μπορεί να μη σε κάνει να θέλεις να ελπίζεις ξανά. Κι ύστερα αυτός ο άνθρωπος, κάνοντας τον ίδιο του τον απολογισμό δεν μπορείς παρά να σκέφτεσαι ότι οι άνθρωποι δεν είναι κακό να αλλάζουν αν μόνο έτσι εξελίσσονται. Εγώ έτσι τον κρίνω τον Σαββόπουλο. Με τα λάθη του (άνθρωπος δεν είναι?) αλλά και την αλλαγή του στο πέρασμα του χρόνου. Θα ήταν αφόρητο να παρέμενε ακριβώς ο ίδιος στο πέρασμα τόσων χρόνων. Και τον βλέπω πιο όμορφο καθώς μεγαλώνει. Κι αφού αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους κάπως έτσι γίνεται και με την ιστορία. Τα πάντα ρέουν και κάνουν κύκλους και κάποτε ..μέρες καλύτερες θαρθούν.Άτιμε Σαββόπουλε, με συγκίνησες πάλι.(ΥΣ. Λάθος θυμάμαι ότι ο Χρύσανθος τραγούδαγε το κομμάτι της γυναίκας στο τραγούδι?)
εξαντλείς όλο το φάσμα ηλιθιότητας σε αυτό το σχόλιο. ήτοι: πλήρης άρνηση, του τί πά να πεί γουροβίζιον και του τί πά να πει Σαββόπουλος. φυσικά αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να τρολλάρεις σαρκαστικά
Άρη μπράβο! Συμφωνώ και επαυξάνω. Μετά από μακρύ διαζύγιο με τον Νιόνιο, άκουσα τον "πυρήνα" και συγκλονίστηκα. Είναικεφάλαιο ο Σαββόπουλος. Είναι ενας ποιητής προφήτης. Και δεν έχουν σημασία διάφορες ανοησίες που είπε ή έκανε κατά καιρούς. Τις ξέρει κι ο ίδιος. Άλλωστε μήπως κι εμείς οι ίδιοι συμφωνούμε με ό,τι έχουμε πεί και κάνει στο παρελθόν;