ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εδώ οι ιδέες δεν μένουν μόνο ιδέες

Εδώ οι ιδέες δεν μένουν μόνο ιδέες Facebook Twitter
0

Το 4ο CU Restart Up @Ρομάντσο έχει ξεκινήσει και περιμένει όλους όσοι έχουν όρεξη και, το σημαντικότερο, όραμα για το αύριό τους. Έχουμε ήδη γράψει για τον διαγωνισμό και ώρα είναι να μάθουμε για την εμπειρία αυτού του project, από τους περσινούς πρωταγωνιστές που δεν είναι άλλοι από τους νικητές της ομάδας του Frapress.gr.

Το Youth Cultural Community του Frapress, είναι ένα αμάλγαμα χαρακτήρων, κουλτούρων και βιοπροσεγγίσεων, που στόχο έχει την ενημέρωση των αναγνωστών όσο αφορά κυρίως στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Συνολικά απαριθμεί 90 (!) άτομα που γεμίζουν το portal καθημερινά με νέα και απόψεις. Θα τους βρείτε στο γραφείο 203 μαζί με τους υπόλοιπους νικητές.

Πόσο καιρό δουλεύατε το project πριν το παρουσιάσετε; Πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία στην επιτυχία ενός έργου; Οργάνωση και σκληρή δουλειά ή παρορμητισμός και τυχαιότητα;

Η υλοποίηση της ιδέας έγινε από τον Θάνο-Δανιήλ Αλεξανδρίδη, με τη δημιουργία του blog το 2013. Στις αρχές του 2014, ο ίδιος έφερε κοντά τα υπόλοιπα 2 μέλη της σημερινής διαχειριστικής ομάδας (που δε γνωρίζονταν μεταξύ τους) και στην πορεία προστέθηκε και το 4ο μέλος της ομάδας . Όλοι μαζί εξελίξαμε την πρωταρχική ιδέα και δημιουργήσαμε ένα κοινό όραμα, το οποίο ακολουθούμε μέχρι και σήμερα.

Η προετοιμασία είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός έργου. Για να πας από το σημείο Α στο Δ, χρειάζεται πρώτα να περάσεις από το Β και το Γ. Και τις γέφυρες για να πετύχεις μία ομαλή μετάβαση τις εξασφαλίζει η προετοιμασία, ο χρονικός προγραμματισμός και το στρατηγικό πλάνο. Για να ακολουθήσει η υλοποίηση του εγχειρήματος, με την οποία μπορεί να επιτευχθεί το απαραίτητο αντίκτυπο που είναι αναγκαίο για την προώθηση μίας ιδέας.

Εδώ οι ιδέες δεν μένουν μόνο ιδέες Facebook Twitter

Δύο από τις αξίες μας στο Frapress.gr είναι η Συνέπεια και η Αφοσίωση. Συνεπώς τασσόμαστε περισσότερο υπέρ της Οργάνωσης και της σκληρής δουλειάς για την επίτευξη του στόχου. Θα μπορούσαμε ωστόσο να ισχυριστούμε ότι κατά την προετοιμασία ο παρορμητισμός μπορεί να βοηθήσει με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς η ανάγκη παραγωγής ιδεών ευνοεί αυτό το μοτίβο σκέψης και εργασίας!

Αν θα μπορούσαμε να το θέσουμε στο πλαίσιο μίας φράσης θα λέγαμε: «Δε σου δίνεται απλά ένας χώρος, σου δίνεται η ευκαιρία να γίνεις μέρος ενός οικοσυστήματος και να εξελίξεις την ιδέα σου!»

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας στον διαγωνισμό; Πιστεύετε ότι θα ήσασταν ένας εκ των τεσσάρων;

Από το email μέσω του οποίου ενημερωθήκαμε για το διαγωνισμό, μέχρι τη στιγμή των γυρισμάτων λίγες μέρες μετά για τη δημιουργία του video συμμετοχής μας, αλλά και από τη στιγμή της συνέντευξης στα γραφεία του Vodafone CU, μέχρι και την πρώτη μέρα στο γραφείο, ως νικητές του διαγωνισμού, η διαδικασία ήταν μοναδική. Κάθε διαφορετικό της στοιχείο έδεσε την ομάδα ακόμα περισσότερο.

Τα γυρίσματα για το video ήταν ίσως από τις πιο αστείες στιγμές, αλλά σίγουρα άκρως δημιουργικές γιατί ήταν η πρώτη φορά που χρειαζόταν να απεικονίσουμε το αντικείμενό μας και να πούμε τι κάνουμε με τη χρήση video και όχι με τον συμβατικό τρόπο της πένας μας.

Από την άλλη η συνέντευξη, προκάλεσε ένα δημιουργικό άγχος το οποίο γρήγορα αντικαταστάθηκε από ακόμα περισσότερη διάθεση για την εξέλιξη της ιδέας μας.

Από την αρχή πιστεύαμε ότι κάνουμε κάτι με διαφορά και αυτό συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό να θεωρούμε ότι είχαμε καλές πιθανότητες να βρισκόμαστε ανάμεσα στους νικητές. Ωστόσο, δε μπορείς να είσαι σίγουρος για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ούτε και για την τελική επιλογή, καθώς οι παράγοντες επιλογής ενός νικητή σε έναν τέτοιο διαγωνισμό εξαρτώνται από πολλά και διαφορετικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα της πίστης στην ιδέα.

Τι αποκομίσατε από αυτό το ταξίδι στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ; Πόσο κοντά ήταν σε αυτό που φανταζόσασταν;

Αν θα μπορούσαμε να το θέσουμε στο πλαίσιο μίας φράσης θα λέγαμε: «Δε σου δίνεται απλά ένας χώρος, σου δίνεται η ευκαιρία να γίνεις μέρος ενός οικοσυστήματος και να εξελίξεις την ιδέα σου!»

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς επαγγελματίες, άτομα σαν και εμάς που πήραν την ιδέα τους και την εξέλιξαν σε κάτι βιώσιμο. Είδαμε με άλλο μάτι την ίδια την αγορά εργασίας και ζήσαμε κάτω από έναν εργασιακό χώρο διαμορφώνοντάς τον όπως εμείς τον θέλαμε. Αυτό τον έφερε κοντά στα δικά μας θέλω από την πρώτη στιγμή.

Τέλος, με τη συγκατοίκηση στον ίδιο χώρο (δωμάτιο 203) αποκτήσαμε νέους συνεργάτες οι οποίοι εξελίχθηκαν και σε καλοί φίλοι, μοιραζόμενοι καθημερινά παρόμοιες σκέψεις και δημιουργώντας μία βιώσιμη συνεργασία όχι μόνο μαζί τους, αλλά και ευρύτερα με όλη τη θερμοκοιτίδα.

Ξέρατε πριν έρθετε, τι ήταν το ΡΟΜΑΝΤΣΟ;

Το παλιό ΡΟΜΑΝΤΣΟ δεν είναι κάτι που προσπερνάς εύκολα όταν μάλιστα σχετίζεται και με το δικό μας αντικείμενο. Η δική μας γνωριμία με το ΡΟΜΑΝΤΣΟ έγινε στα πλαίσια των συνεργασιών που αναλαμβάνουμε. Καθώς μία από αυτές μας έφερε στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ για μία συνάντηση και εκεί είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας.

Νωρίτερα, γνωρίζαμε την ύπαρξη του χώρου στο ιστορικό κτήριο της Αναξαγόρα, αλλά δεν είχαμε βρεθεί στο κομμάτι των γραφείων, κάποιοι από εμάς είχαν παρακολουθήσει ορισμένα events, ωστόσο η συνεργατικότητα που προσφέρει στο κομμάτι της θερμοκοιτίδας ήταν αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και το γεγονός ότι κάποτε εκεί τυπωνόταν ένα περιοδικό επιτρέποντας σε εμάς να κάνουμε τη σύνδεση του press στο μυαλό μας.

Τώρα που κλείνει αυτή η όμορφη περιπέτεια, πώς βλέπετε τον εαυτό σας στα επόμενα χρόνια;

Με την είσοδό μας στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, αρχίσαμε να δημιουργούμε ένα πλάνο για να φτάσουμε αυτό που εμείς ορίσαμε ως το «Next Level». Καταγράψαμε τις αλλαγές που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε και ασχοληθήκαμε με την επαναδημιουργία της ταυτότητάς μας.

Επόμενος στόχος είναι να περάσουμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο, το οποίο θα καταφέρει να εδραιωθεί μέσω του Youth Cultural Community που οραματιζόμαστε. Πάνω σε αυτήν τη λογική, δημιουργούμε τα επόμενα πλάνα μας τα οποία θα εξελίξουν περισσότερο την προσέγγιση προς ένα βιώσιμο πλάνο και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούμε ανάμεσα στους καταξιωμένους του χώρου.

Εδώ οι ιδέες δεν μένουν μόνο ιδέες Facebook Twitter

Τι θα προτείνατε στους νέους δημιουργούς που θα έρθουν; Που να επιστήσουν την προσοχή τους και τι να μην ξεχάσουν να κάνουν;

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να καταγράψουν από πριν τι τους ώθησε να θέλουν τα γραφεία. Η θερμοκοιτίδα του ΡΟΜΑΝΤΣΟ έχει πολλά να σου δώσει και με κάθε τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της ιδέας. Αν γνωρίζεις τι ζητάς, τότε μπορείς να το αναζητήσεις γρηγορότερα.

Στη συνέχεια, χρειάζεται να καταρτίσουν ένα πλάνο με τα βήματα για να πετύχουν τους στόχους τους και να συνδέσουν τις ανάγκες τους με την ίδια τη θερμοκοιτίδα. Ο χρονικός προγραμματισμός στην εξέλιξη μίας τέτοιας ιδέας σίγουρα φέρνει άμεσα αποτελέσματα αν αξιοποιηθεί σωστά.

Και αυτό μας φέρνει στα DOs and DONTs!

Το κυριότερο DO είναι να γίνει η καλύτερη αξιοποίηση του χώρου.Δηλαδή, το να μην αφήσει η ομάδα το χρόνο να πάει χαμένο. Οι φυσικές συναντήσεις για παράδειγμα, μπορεί να πάνε την ιδέα πολύ μακριά.

Το κυριότερο DON’T είναι να μη γίνει προγραμματισμός που να αφορά τη χρονική εξέλιξη. Δηλαδή το να μη ξέρει η ομάδα τι οφέλη θέλει να έχει στο τέλος του διαστήματος.  

Πόσο σας βοήθησε αυτό το project για την υλοποίηση του δικού σας εγχειρήματος;

Η απόκτηση επαγγελματικού χώρου μέσω του διαγωνισμού CU RestartUp @Ρομάντσο, αποτέλεσε για εμάς μία μεγάλη βοήθεια για την πραγματοποίηση των αλλαγών που ήρθαν ως φυσική συνέχεια της εξέλιξης του Frapress.gr.

Αρχικά, ο χώρος του γραφείου μας βοήθησε στην καλύτερη οργάνωση και στη διενέργεια τακτικών φυσικών συναντήσεων. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς καθώς είμαστε μία πολυπληθής ομάδα 90 ατόμων.

Σε δεύτερο στάδιο η ένταξή μας στην οικογένεια του ΡΟΜΑΝΤΣΟ βοήθησε στην εξέλιξη της ιδέας με καταλυτικό τρόπο. Το Frapress έχει μία πολυεπίπεδη οργάνωση με αρκετές ομάδες και παράλληλα projects. Η εξέλιξη της ιδέας αύξησε ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές μας και συνεπώς ο συντονισμός όλων αυτών απαιτεί συχνή φυσική παρουσία.

Παράλληλα η ομάδα διαχείρισης χρειάζεται καθημερινά να συνεργάζεται και να συντονίζει συλλογικά την ομάδα, δίνοντας την κατεύθυνση και κοιτάζοντας την επίτευξη των επιμέρους στόχων.

Μία στιγμή που δεν θα ξεχάσετε;

Μία από τις καλύτερες στιγμές μέχρι τώρα ήταν τα γυρίσματα του video από το Διαγωνισμό CU RestartUp @Ρομάντσο.

 

 

Αν θέλετε να τους διαβάσετε, είναι μόλις ένα κλικ μακρυά στο: www.frapress.gr

 

Αν θέλεις κι εσύ το δικό σου δωρεάν γραφείο στο Ρομάντσο, πάρε μέρος στο διαγωνισμό CU RestartUp@Ρομάντσο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Για πληροφορίες και συμμετοχή www.vodafonecu.gr/restartup

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ