Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

10 τουριστικοί προορισμοί που «κατέστρεψε» το Instagram- Ανάμεσά τους και ένας στην Ελλάδα

Η υπερπροβολή στα social media και η μαζική προσέλευση τουριστών «απειλούν» μερικές πολύ δημοφιλείς τοποθεσίες

10 τουριστικοί προορισμοί που «κατέστρεψε» το Instagram- Ανάμεσά τους και ένας στην Ελλάδα

Θυμάστε εκείνο τον καιρό που όντως κοιτούσαμε και θαυμάζαμε τα τουριστικά αξιοθέατα ή τέλος πάντων οποιαδήποτε όμορφη και ξεχωριστή τοποθεσία τύγχανε να βρεθούμε, αντί να τα βλέπουμε μέσω μιας κάμερας, αδημονώντας να ποστάρουμε μια φωτογραφία στα social media; Φαίνεται πως αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αφού με την άνοδο και εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και τα πιο καλά κρυμμένα «διαμάντια» έχουν αποκαλυφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τουρίστες να συρρέουν πλέον σε δημοφιλείς προορισμούς, που ήταν έγινα μέσω της μεγάλης προβολής, κι αντί απλώς να θαυμάζουν το τοπίο, να το χρησιμοποιούν κυρίως ως ένα πρωτότυπο φόντο για την τέλεια selfie.

Η Helen Coffey, επικεφαλής του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ στον Independent, ξεχώρισε δέκα δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, που κατά την γνώμη της, έχει επηρεαστεί περισσότερο από την υπερπροβολή στα social media, ειδικά το Instagram.

Το πρώτο που παραθέτει στα παραδείγματά της είναι η Σαντορίνη. «Αυτές οι ξεχωριστές μπλε στέγες, οι λευκοί τοίχοι και το τέλειο γαλάζιο της θάλασσας είναι στοιχεία που οι απανταχού Instagrammers καραδοκούν να φωτογραφίσουν. Αλλά οι αφίξεις τουριστών είναι τόσο πολλές που το ελληνικό νησί επέβαλε όριο στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων φέτος, ορίζοντάς του στους 8.000 μετά την κορύφωση των 10.000 που άγγιξε το 2015», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς περιλαμβάνονται το Πορτοφίνο στην Ιταλία, η εμβληματική πλέον πισίνα στην κορυφή του Marina Bay Sands Hotel στη Σιγκαπούρη, το Σινικό Τείχος, το Μάτσου Πίτσου, ο Πύργος της Πίζας, το Grand Mosque στο Ντουμπάι, το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στην Κοπεγχάγη, η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Λόγω της μαζικής προσέλευσης σε κάποια από αυτά, όπως στο Μάτσου Πίτσου το οποίο επισκέφθηκαν το 2014 πάνω από 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει οδηγήσει τις αρχές στη λήψη μέτρων περιορισμού στον αριθμό των τουριστών και ειδικών κατευθύνσεων. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2019, προκειμένου να μειωθεί η τεράστια ροή, όσοι τουρίστες επισκέπτονται το σημείο θα πρέπει υποχρεωτικά να προσλαμβάνουν οδηγό και να ακολουθούν ένα από τρία ειδικά σχεδιασμένα μονοπάτια πρόσβασης στο μνημείο.


Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, οι αναρίθμητοι τουρίστες που ποζάρουν χαμογελαστοί θεωρείται πως προσβάλλουν τον χαρακτήρα του μνημείου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Grande Mosque που είναι τόπος λατρείας ή του Μνημείου Ολοκαυτώματος.