Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, εγκατάλειψε το Facebook

Τι έδειξε νέα έρευνα για όσους απέχουν έστω και λίγο από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τα social media γενικώς...

Μία εξαιρετική έρευνα ισχυρίζεται ότι αρκεί μία εβδομάδα μακριά από το Facebook για να ξανανιώσει κάποιος αληθινά ευτυχισμένος. Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον απλούστατο τίτλο "Το πείραμα του Facebook", επικεφαλής της ήταν ο Morten Tromholt από τη Denmark και εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές που έχουν γίνει για το ίδιο θέμα, ήταν η μεθοδολογία της.

 

Η μελέτη στηριζόταν στην τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή και έτσι, ήταν εφικτό, θεωρητικά τουλάχιστον, να καθοριστεί το αν το να εγκαταλείπει κάποιος το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο προκαλούσε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει αρκετές έρευνες που διαπίστωναν συσχετισμούς ανάμεσα στην ευτυχία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ωστόσο, επρόκειτο για έρευνες που δεν εμβάθυναν στα αίτια αυτών των διαφορών. 

Για το συγκεκριμένο πείραμα, ο Tromholt "στρατολόγησε" κυρίως μέσω του Facebook 1095 Δανούς, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο κατηγορίες: το γκρουπ της αποθεραπείας από τα κοινωνικά δίκτυα είχε λάβει την οδηγία να μην κάνει χρήση του Facebook για μία εβδομάδα και φυσικά όφειλαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή και από κινητά τους, στην περίπτωση που είχαν και εκεί σχετικό app.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα 87% του συγκεκριμένου γκρουπ ανέφερε ότι είχε καταφέρει να μείνει μακριά από το Facebook, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ την ίδια στιγμή το άλλο γκρουπ -αυτό που δεν είχε λάβει παρόμοια οδηγία- εξακολούθησε να επισκέπτεται το δίκτυο κανονικά. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρουπ που είχε μπει σε διαδικασία αποθεραπείας από τα social media εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του και περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το γκρουπ, το οποίο δεν απείχε από αυτά. Σαφώς και ο λόγος γίνεται για αμελητέες μετρήσεις, καθώς η μία εβδομάδα είναι μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο η διαφορά που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 0.37 και σε μία κλίμακα από το 1-10.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο Tromholt κάνει λόγο για μια χιλιάδες χαμένες ώρες μπροστά στο Facebook, που ναι μεν εικονικά μας κρατούν συνδεδεμένους, ωστόσο μας στερούν πολλά από την κανονικότητα μιας ζωής που δεν είναι εγκλωβισμένη στα social media και μοιραία μας κάνει δυστυχείς. Ωστόσο, η έρευνα -και τα αποτελέσματα της- έχουν προβληματίσει τον ξένο online Τύπο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα, πρώτον ίσως ούτως ή άλλως επιθυμούσαν να 'αποτοξινωθούν' από αυτό και κατά δεύτερον, ακριβώς αυτό το γκρουπ ήταν ενήμερο για την οδηγία που όφειλε να ακολουθήσει.

Και το πιο σημαντικό; Το πείραμα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας. Πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα με ακόμη πιο αξιόπιστο επιστημονικό ενδιαφέρον -επισημαίνουν- οι επικριτές της έρευνας θα σημειώνονταν στην περίπτωση που το πείραμα είχε διάρκεια αρκετών μηνών...