Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας από τη γύρη, τον κορωνοϊό και τις οθόνες

Είτε τσούζουν τα μάτια μας είτε όχι, έχουμε εντολή από τους λοιμωξιολόγους να μην τα τρίβουμε με τα χέρια μας.

Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας από τη γύρη, τον κορωνοϊό και τις οθόνες

Με τον καιρό να συνεχίζει να είναι απρόβλεπτος, άλλοτε βροχερός, άλλοτε ηλιόλουστος, η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι γύρεις των δέντρων μαζί με τα άλλα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα ερεθίζουν (και) τα μάτια μας. Βέβαια, η φετινή άνοιξη είναι εντελώς διαφορετική γιατί δεν κυκλοφορούμε έξω, καθώς ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και «μένουμε σπίτι».

Μπορεί οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία λόγω Covid-19 να μειώνουν την επαφή μας με τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων, αλλά η παραμονή στο σπίτι, που συνεπάγεται πολλές ώρες κοντινής όρασης μπροστά σε οθόνες-για δουλειά, αλλά και για ψυχαγωγία- εντείνει την ψηφιακή κούραση των ματιών και την ξηροφθαλμία, με αποτέλεσμα να εντείνεται η φαγούρα και ο ερεθισμός, ειδικά σε ανθρώπους που συστηματικά υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή άλλες ανοιξιάτικες αλλεργίες, όπως επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Στρατής Παροικάκης, διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών.

Είτε τσούζουν τα μάτια μας είτε όχι, έχουμε εντολή από τους λοιμωξιολόγους να μην τα τρίβουμε με τα χέρια μας, καθώς έχουμε μάθει από τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ότι ο κορωνοϊός -η μεγάλη υγειονομική απειλή της εποχής μας- μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και μέσω του οφθαλμικού βλεννογόνου. Επιπλέον το τρίψιμο των ματιών εντείνει τον ερεθισμό, και τελικά τα μάτια κοκκινίζουν και τσούζουν περισσότερο, άρα δεν πετυχαίνουμε κάτι. Παράλληλα οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι όσες ώρες μένουμε κολλημένοι μπροστά σε οθόνες, σταματάμε ασυνείδητα να βλεφαρίζουμε με αποτέλεσμα τα μάτια μας να ξηραίνονται περισσότερο και να εντείνονται τα συμπτώματα της ψηφιακής οφθαλμικής κούρασης, δηλαδή η φαγούρα και το κοκκίνισμα.

Συμβουλές για υγιή μάτια


Να τι συνιστούν οι ειδικοί για να διαφυλάξουμε την υγεία των ματιών μας, καθώς η όραση είναι η πολυτιμότερη από όλες τις αισθήσεις.


Να χρησιμοποιούμε «τεχνητά δάκρυα», σε κολλύριο συστηματικά για να διατηρούμε τα μάτια μας ενυδατωμένα. Επίσης να κάνουμε λογική χρήση των οθονών. Η σύσταση «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει «μένουμε κολλημένοι σε ένα τάμπλετ όλη ημέρα», ειδικά για τα παιδιά, καθώς πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν τις υπερβολικές ώρες κοντινής όρασης στην παιδική ηλικία με πρώιμη έναρξη του καταρράκτη στην ενήλικη ζωή και μάλιστα σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Επειδή αυτή την εποχή διαβάζουμε περισσότερα βιβλία-για να περάσουμε ευχάριστα τις ώρες παραμονής στο σπίτι-να φροντίζουμε να έχουμε πάντα επαρκή φωτισμό και να εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πηγές κοροτενοειδών και ξανθινών που είναι εξασφαλίζουν γερή όραση. Τέτοιες τροφές είναι τα καρότα, όλα τα χρωματιστά λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, κολοκυθάκι, παντζάρια) και τα φρούτα.


Αν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής να τους βγάζουμε κατά διαστήματα και να αφήνουμε τα μάτια μας να ξεκουραστούν, χρησιμοποιώντας γυαλιά οράσεως, ενώ είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο (λόγω του κορωνοϊού) να είμαστε πολύ σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής των χεριών και των φακών (καθαρισμός, τοποθέτηση στις θήκες).

Όταν βγαίνουμε έξω για άθληση, ψώνια στο σούπερ-μάρκετ (οποιαδήποτε από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες) να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να εστιάζουμε μακριά το βλέμμα, για να ξεκουραστούν τα μάτια μας, που το έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη από την κατάχρηση οθονών. Δεν είναι σωστό να βγαίνουμε για περπάτημα ή δουλειές με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και να κοιτάμε διαρκώς την οθόνη του, ειδικά τώρα που οι ώρες σε εξωτερικούς χώρους είναι περιορισμένες. «Τα μάτια μας έχουν ανάγκη να εστιάσουν μακριά και το οπτικό μας πεδίο να γεμίσει χρώματα» λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Στρατής Παροικάκης.


Επίσης όσοι υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν χωρίς ιατρική συμβουλή κολλύρια με κορτιζόνη, καθώς έρευνες της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Ομοσπονδίας φανερώνουν ότι η κατάχρηση αυτών των κολλυρίων ανεβάζει την ενδοφθάλμια πίεση και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη οφθαλμική νόσος γιατί δεν δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, ενώ προκαλεί μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου η οποία αν αφεθεί στην τύχη της οδηγεί σε τύφλωση.