Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να πετάξετε ένα (αληθινό ) ελικόπτερο με τη σκέψη σας. Πετάει!

Δείτε σε βίντεο το πρώτο νοο-κατευθυνόμενο ρομπότ σε «καλλιτεχνική» πτήση

Πώς να πετάξετε ένα (αληθινό ) ελικόπτερο με τη σκέψη σας. Πετάει!
Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Η ανθρώπινη σκέψη αρκεί για να «κινήσει βουνά» ή, τουλάχιστον, ελικόπτερα, αεροπλανάκια,, ρομπότ διαφόρων δραστηριοτήτων, και προφανώς πολλά από εκείνα που ακόμη μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Οι επιστήμονες της Μηχανοκινητικής του Νευρικού Συστήματος από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα το κατάφεραν, και μάλιστα σε βαθμό τέτοιας επιτυχίας που εξέπληξε και τους πιο ευφάνταστους της έρευνας!

Η ιδέα βασίστηκε στην «μετατροπή των ανθρωπίνων σκέψεων σε wi-fi εντολές»που κατευθύνουν το ρομπότ (ελικοπτεράκι,σε πρώτη δοκιμή) μέσω ηλεκτροδίων που έχουν τοποθετηθεί στον εγκέφαλο αυτού που οδηγεί ή τηλεκατευθύνει το μηχάνημα,χωρίς remote control αλλά με σκέψεις μόνο.

Κάτι δηλαδή σαν hands- free, wireless και voice-free robot που παίρνει σιωπηλά εντολές από τις σκέψεις του καλωδιωμένου.

Η επιστημονική φαντασία είναι παιχνιδάκι στα χέρια της επιστημονικής πραγματικότητας λοιπόν, και οι ταινίες του Χόλυγουντ θα έχουν πολλά σενάρια να εμπλουτίσουν με τέτοιες εφαρμογές,,όχι σε ταινίες τύπου startrek πια, αλλά σε ιστορίες της απλής καθημερινής ζωής.

Το “manual”της πρώτης νοο-πτήσης

 Το ελικοπτεράκι, που στις πιλοτικές του πτήσεις κατά την διάρκεια των ερευνών, κατάφερε να κάνει ελιγμούς και σχέδια μέσα από τα μπαλόνια, όπως εντυπωσιακά φαίνεται στο βίντεο, δεν θυμίζει τίποτε το ιδιαίτερο αλλά ένα απλό, τηλεχειριζόμενο παιχνίδι της αγοράς. Ωστόσο, είναι όντως προγραμματισμένο να λαμβάνει σήματα από 64 ηλεκτρόδια που επεξεργάζονται τα σήματα του εγκεφάλου του ατόμου που επιλέγει να είναι ο «νοερός χειριστής».

Μηχανολογικά το ελικοπτεράκι στηρίζεται στο μηχανισμό τεσσάρων λεπίδων. Η κάσκα με τα 64 ηλεκτρόδια, που φόρεσαν οι πέντε φοιτητές-εθελοντές που συμμετείχαν στις πρώτες δοκιμές, είναι ειδικά σχεδιασμένη με βάση τις αρχές της νευροκινητικής του εγκεφάλου, και στην ουσία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των σκέψεών.

Ζητήθηκε από τους εθελοντές να οδηγήσουν, να χειριστούν, και να κατευθύνουν με τη σκέψη τους, βρισκόμενοι σε απόσταση, το ελικόπτερο, ενώ θα φαντάζονταν για «τιμόνι» νοερά ότι θα χρησιμοποιούσαν το δεξί τους χέρι, το  αριστερό χέρι ή και τα δύο χέρια μαζί για να κινηθεί κατά τις εντολές τους η συσκευή. Αυτό σύμφωνα με τον προγραμματισμό της συσκευής, την κινητοποιεί να στρίψει αντίστοιχα δεξιά, αριστερά, προς τα πάνω,  ή προς τα κάτω.

Κάθε ένας από τους εθελοντές είχε μπροστά του οθόνη που αναμετέδιδε την πορεία του ελικοπτέρου, ώστε να παρακολουθεί τις εντολές που έδιναν οι σκέψεις του για την πτήση, και να τις διορθώνει.

Στην επαναστατική δημοσίευση της μελέτης τους οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι «για πρώτη φορά, οι άνθρωποι είναι σε θέση να ελέγχουν την πορεία της πτήσης του ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους, οι οποίες κατά το επίτευγμα της έρευνας ανιχνεύονται με τις καταγραφές των κυμάτων του εγκεφάλου.» Σε προηγούμενη εργασία τους που είχε επίσης δημοσιευθεί οι ίδιοι επιστήμονες είχαν επιτύχει πάλι να πετάξουν αντίστοιχα μόνο με τις σκέψεις τους οι εθελοντές ένα ελικόπτερο, αλλά αυτό ήταν εικονικό ελικόπτερο σε οθόνη, και όχι αληθινό ρομποτάκι.

Η επιτυχία του πειράματος, όπως σχολιάζεται επισήμως στην δημοσίευση της έρευνας στο Journal of Neural Engineering, αναμένεται να δώσει καρπούς και εφαρμογές, σε πολύ πιο ουσιαστικές ανάγκες της ζωής από τα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, όπω ς πχ. ρομποτικούς βραχίονες για ασθενείς με αναπηρίες ή νευρο-εκφυλιστικές διαταραχές.

Ωστόσο, και σαν παιχνίδι, το νοο-ρομποτάκι μπορεί να αποδειχθεί… σημαδιακό! Φανταστείτε γενιές ατέλειωτες , πλέον, που από την κούνια για παιχνίδια θα πετάνε αεροπλάνα (-στην  καλύτερη!-) με τη σκέψη τους, και οραματιστείτε τι πολέμους έχουν  κάνουν στις δικές τους κοινωνίες αυτά τα παιδιά…