Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

4 πράγματα που συμβαίνουν στον κόλπο σας, όταν σταματάτε να κάνετε σεξ

Οι γυναικολόγοι έχουν μερικά πράγματα να επισημάνουν για την παρατεταμένη αποχή μιας γυναίκας από το σεξ

4 πράγματα που συμβαίνουν στον κόλπο σας, όταν σταματάτε να κάνετε σεξ

Δεν είναι κάτι νέο στην επιστημονική κοινότητα: μια υγιής σεξουαλική ζωή έχει άπειρα οφέλη. Πέρα από τη χαρά του πράγματος, οι τακτικές σεξουαλικές συνευρέσεις μειώνουν τα επίπεδα του στρες και την αρτηριακή πίεση, ελαττώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, αναλόγως του επιπέδου... δυσκολίας και έντασης, ακριβώς όπως η γυμναστική, το σεξ λειτουργεί ως άσκηση, ενώ με κάθε οργασμό διαπιστωμένα ο οργανισμός εκλύει μεγάλες δόσεις ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι γνωστή ως "ορμόνη της αγάπης" μεν, αλλά ρυθμίζει και τα επίπεδα διάθεσης. 

Ωστόσο, το σεξ δεν είναι αυτονόητο για όλους. Κυρίως για τις γυναίκες, που μεγαλώνοντας συνήθως μέσα σε ένα πατριαρχικό πλέγμα συνηθειών, περιορίζουν τον κύκλο των επιλογών τους, με βάση του τι είναι κοινωνικά αποδεκτό. Αυτό μεταφράζεται σε όχι τακτικό σεξ και σε μία σειρά από συνέπειες και για τον ψυχισμό και για το σώμα τους. Για τον κόλπο τους, ιδίως. 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στον κόλπο γυναικών που δεν κάνουν τακτικά σεξ; Σύμφωνα με γυναικολογικές έρευνες, τίποτα το εξαιρετικά δραματικό. Απλώς, πρέπει να αναμένονται αυτές οι 4 συνέπειες.

1.

Αν έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα από την τελευταία σεξουαλική επαφή, μία δυσανεξία είναι αναμενόμενη, όπως επίσης και λίγος (ή περισσότερος) πόνος. Σύμφωνα με τον Brett Worly, μαιευτήρα - γυναικολόγο, επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, για όλη αυτή τη δυσφορία ευθύνεται η ακινησία των μυών του κόλπου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, το σεξ δεν είναι κάτι που όταν συμβαίνει, προξενεί μόνο αισθήματα χαράς. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που πόνος και απόλαυση βαδίζουν χέρι - χέρι. Όταν ο πρώτος υπερκαλύπτει τη δεύτερη, η λύση βρίσκεται στα πιο στοχευμένα προκαταρκτικά και στο λιπαντικό, το οποίο όχι μόνο δεν είναι ταμπού, αλλά βοηθά πολλές γυναίκες να απολαύσουν το σεξ, ακόμη και μετά από πολύ καιρό απραξίας.  

2.

Υπάρχουν, βέβαια και πιο σοβαρές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο χρόνος ακινησίας του κόλπου, προκαλεί πραγματικό «κλείδωμα» των μυών της περιοχής. Οι κολπικοί μύες συσφίγγονται με τέτοιο τρόπο που καθιστούν αδύνατη τη διείσδυση και αφόρητο το αίσθημα πόνου. Στη γυναικολογία, η κατάσταση αναφέρεται ως δυσπαρευνία, ωστόσο, δεν προκαλείται μόνο από την αποχή από το σεξ. Κάποτε έχει και άλλα αίτια.  Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η συμβουλή και η παρακολούθηση από ειδικό, που θα βοηθήσει τη γυναίκα να ξαναβρεί τους ρυθμούς και την επαφή με το συγκεκριμένο κομμάτι του σώματος και της σεξουαλικότητάς της. 

3.

Όταν μια γυναίκα σταματά για καιρό να κάνει σεξ, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι το σώμα ξεχνά σταδιακά την αίσθηση του οργασμού, ώσπου στο τέλος παύει να την αναζητά. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ευλογία για κάποιαν που θέλει να απαλλαγεί από τις απαιτήσεις της σάρκας -δεν είναι όλες οι χρονικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας ίδιες-, ωστόσο κάπως έτσι χάνονται τα οφέλη που προσφέρει στην καλή υγεία του σώματος η σεξουαλική επαφή. Όσο για την αυτοϊκανοποίηση οι ειδικοί έχουν νέα: ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύντροφος στη ζωή μιας γυναίκας, το να αυτοϊκανοποιείται μόνο καλά έχει να προσφέρει. Όπως λένε γυναικολόγοι και ψυχολόγοι, μία γυναίκα που αυτοϊκανοποιείται συχνά, γνωρίζει καλύτερα το σώμα της από ηλικία σε ηλικία και είναι σε θέση να γνωρίζει τι θέλει, πώς και σε ποια χρονική στιγμή. 

4.

Χωρίς σεξ, ο κόλπος ατροφεί. Η παραγόμενη ποσότητα οιστρογόνων που παράγει το γυναικείο σώμα φθίνει και ο τόσο ο κόλπος όσο και η μήτρα περιέρχονται σε κατάσταση ατροφίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τόσο τα τοιχώματα του κόλπου, όσο και η μήτρα, ξηραίνονται και σταδιακά συρρικνώνονται και ατροφούν. Πράγμα απόλυτα φυσιολογικό για γυναίκες που εισέρχονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, όχι όμως και για γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε παραγωγική ηλικία. «Χρησιμοποιήστε ή ξεχάστε το», λέει η γυναικολόγος Barb DePree, ειδικά όταν απευθύνεται σε ασθενείς της άνω των 25 ετών...

Με στοιχεία από το Prevention.com