Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Eκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η ξηρασία

Σήμερα: Ανηλεής βομβαρδισμός • • • άρχισε να κουράζει ο πόλεμος; • • • εκκλήσεις απελπισίας • • • αμετακίνητη η Κίνα • • • εκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η ξηρασία • • • Ρώσοι επίσκοποι υποστηρίζουν ανοικτά τον Πούτιν

Eκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η ξηρασία

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ;
«Οι ψηφοφόροι, όσο κι αν συμπαθούν την Ουκρανία, έχουν αρχίσει να κουράζονται λίγο», δήλωσε η Celinda Lake, βετεράνος δημοσκόπος των Δημοκρατικών. «Και αναρωτιούνται: Ξοδεύουμε όλα αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό, αλλά τι ξοδεύουμε εδώ στην πατρίδα;».

Φαίνεται πως αυξάνεται η πίεση των Δημοκρατικών προς τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο πόλεμος στην Ευρώπη να μην καταλαμβάνει όλη του την προσοχή, αναφέρει το Politico.

Μια σχετική μετατόπιση του Αμερικανού προέδρου σε εσωτερικά ζητήματα κρίνεται απαραίτητη εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός, αν όχι και των δύο σωμάτων, του Κογκρέσου. Επιπλέον, τα ποσοστά αποδοχής του είναι άσχημα και δεν βελτιώνονται.

Τελικά, οι Δημοκρατικοί βουλευτές και οι δημοσκόποι πιστεύουν ότι η τύχη του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές θα εξαρτηθεί από τις απόψεις των ψηφοφόρων για τους χειρισμούς τους στην οικονομία.

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι μια κάποια κόπωση παρατηρείται και στην Ευρώπη. Μετά τη Μαριούπολη, ενδεχόμενη καθαρή νίκη των Ρώσων στο Ντονμπάς ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς να σκεφτούν ότι λίγο-πολύ κρίθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αυτών συνιστά μεγάλο  κίνδυνο για την υπόθεση των Ουκρανών.

Πηγή: Politico

• • •

ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ 
Ένας διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, ο Σερχίι Βολίνα, έγραψε στο Facebook από το περικυκλωμένο χαλυβουργείο Azovstal: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας». Ο Ουκρανός αξιωματικός ζήτησε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να εξέλθουν από το περικυκλωμένο εργοστάσιο και να οδηγηθούν σε τρίτη χώρα. 

Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Αζόφ, Svyatoslav Palamar, δήλωσε στο Radio Liberty, χθες 19 Σεπτεμβρίου: «Θα πολεμήσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φυσίγγιο που μας έχει απομείνει, αλλά κάνουμε έκκληση στη μητέρα πατρίδα να φροντίσει τους αμάχους, τους τραυματίες και να απομακρύνει τους νεκρούς».

Παρομοίως, ο διοικητής του συντάγματος Azov, Denys Prokopenko, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δημιουργήσουν επειγόντως έναν πράσινο διάδρομο για την εκκένωση των αμάχων, των τραυματιών και των σορών στη Μαριούπολη.

Σημειωτέον, αναλυτές, που ανέμεναν ότι πρώτα θα έπεφτε πλήρως η Μαριούπολη και μετά θα ξεκινούσε η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, διαψεύστηκαν. Το επιχείρημά τους ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη ήταν απαραίτητες στο νέο μεγάλο μέτωπο εκ των πραγμάτων στερείται πλέον βάσεως. 

Το γεγονός αυτό καθιστά άνευ νοήματος την αντίσταση των Ουκρανών στο Azovstal. Η θυσία τους εμφανώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό από επιχειρησιακή άποψη στον αγώνα της χώρας τους.

Ωστόσο, είναι δικαιολογημένος ο φόβος των εγκλωβισμένων για την τύχη τους, αν παραδοθούν. Ο Ζελένσκι είπε στο βραδινό του διάγγελμα: «Η μοίρα των τουλάχιστον δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που προηγουμένως μεταφέρθηκαν σε υπό ρωσικό έλεγχο έδαφος είναι άγνωστη». 

Πηγή: The Kyiv Independent 

Ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, Σερχίι Βολίνα, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

• • •

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΚΙΝΑ
Τίποτα δεν αλλάζει στις σχέσεις της Κίνας και της Ρωσίας. Απεναντίας, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τους μεταξύ τους δεσμούς, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Χθες το βράδυ, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Le Yucheng, ανέφερε σε δήλωσή του: «Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το διεθνές τοπίο, η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τον στρατηγικό συντονισμό με τη Ρωσία για μια συνεργασία win-win, να διασφαλίζει από κοινού τα συμφέροντα των δύο χωρών και να προωθεί την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων και μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Εφεξής, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να αλλάξουν τη θέση τους χώρες που δεν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή ή/και δεν συμμετέχουν στις επιβληθείσες κυρώσεις, η δε σχέση Κίνας-Ρωσίας μόνο περιστασιακή δεν δείχνει να είναι. 

Πηγή: Le Monde

• • •

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΞΗΡΑΣΙΑ
Ο υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου, Μοχάμεντ Σαντίκι, δήλωσε ότι το Μαρόκο προβλέπεται να χάσει το 53% της σοδειάς του σε δημητριακά φέτος. Η χώρα βίωσε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, και η απώλεια εκτιμάται σε περισσότερο από το ήμισυ της συγκομιδής, σε σύγκριση με την περσινή σοδειά-ρεκόρ των 10,3 εκατομμυρίων τόνων.

Η κοινωνική δυσφορία για την αύξηση του κόστους διαβίωσης άρχισε να γίνεται αισθητή στη χώρα, και οι φόβοι ότι απειλείται η κοινωνική σταθερότητα πολλαπλασιάζονται αν συνεχιστεί ο πόλεμος, τόσο στο Μαρόκο όσο και στις άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες είναι μεγάλοι εισαγωγείς σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.. 

Πάντως, το Μαρόκο εισάγει μόνο το 20% από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο 80% από άλλες χώρες, κυρίως τη Γαλλία. 

Πηγή: Le Point, RFI

Το Μαρόκο προβλέπει ότι χάσει το 53% της φετινής σοδειάς του σε δημητριακά εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας.

• • •

ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν ο μόνος στη ρωσική Εκκλησία που μιλούσε επίσημα, παρέχοντας αμέριστη υποστήριξη στον Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία εναντίον των «δυνάμεων του κακού».

Ο ειδικός στη ρωσική πολιτιστική και θρησκευτική Ιστορία, καθηγητής Αντουάν Νιβιέρ, ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκδηλώνεται συστηματική υποστήριξη στον Πούτιν και τον Κύριλλο από Ρώσους επισκόπους.

Μεταξύ άλλων, ένα παράδειγμα είναι ο υπερεθνικιστής Μητροπολίτης του Πσκοφ, Tikhon Chevkounov, που φημολογείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, FSB.

Ο Chevkounov απηύθυνε το εξής ρητορικό ερώτημα στους πιστούς την 8η Απριλίου: «Γιατί ελήφθη μια τόσο σοβαρή απόφαση από τον πρόεδρό μας;... Από τις μεταξύ μας συζητήσεις, μπορώ να πω ότι, αν δεν θεωρούσε ότι υπήρχαν λόγοι ζωτικής σημασίας, ένας άμεσος κίνδυνος για τον ρωσικό λαό που καθιστούσε αυτή την επιχείρηση απαραίτητη, δεν θα την είχε αναλάβει... Αν δεν το είχε κάνει τώρα, αλλά αργότερα, η Ρωσία θα είχε δεχθεί επίθεση, με κίνδυνο εκατομμύρια θύματα... Ας θυμηθούμε την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου [του Β' Παγκοσμίου Πολέμου] το 1941 και τις τρομερές απώλειες που είχαμε τότε».

Ο καθηγητής Νιβιέρ αφενός συνδέει αυτό το κύμα δηλώσεων με τη «γενικευμένη κατάληψη της κοινωνίας» από τη ρωσική κυβέρνηση και, αφετέρου, υπογραμμίζει ότι επιδιώκει να παράσχει προστατευτική ασπίδα στον Κύριλλο.

Πηγή: Le Monde

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται συστηματική υποστήριξη του Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου από Ρώσους επισκόπους.