Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το ψέμα περί μετακύλισης βαρών στους πλούσιους. Από τον Άρη Δημοκίδη

Μετά από διαδοχικά χτυπήματα, η κυβέρνηση νομίζει πως έδωσε το τελικό στην πλουτοκρατία με μια εξοργιστική πράξη

Το ψέμα περί μετακύλισης βαρών στους πλούσιους. Από τον Άρη Δημοκίδη

Το άρθρο του Γ. Κυρίτση που ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση κήρυξε ταξικό πόλεμο εναντίον των πλούσιων και υπέρ των φτωχών δεν θα ήταν τόσο προβληματικό, αν ήταν αληθές. 

Μπορεί η απλοϊκή διάκριση ανάλογα με το τι ψήφισε κανείς στο Δημοψήφισμα να μπάζει από παντού (ειδικά όταν δεν έγινε σεβαστή η απόφαση απ' την κυβέρνηση) αλλά αν ίσχυε η ουσία των ισχυρισμών του κ. Κυρίτση θα μιλούσαμε για πρόοδο. Τέρμα τα βάσανα των φτωχών, πλέον πληρώνουν μόνο, ή ως επί το πλείστον, οι πλούσιοι. 

Συνέβη όμως αυτό και δεν το πήραμε χαμπάρι; Πώς προστάτευσε, για παράδειγμα με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση τους φτωχούς μετακυλώντας τα βάρη στους εκατομμυριούχους;

Από την αύξηση του ΦΠΑ, και στην επικράτεια και στα νησιά, πλήττονται όλοι, και κυρίως οι φτωχοί. Για τους εκατομμυριούχους μερικές μονάδες παραπάνω είναι ψίχουλα, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι δυσβάστακτες. Μια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως από κάποιες συγκεκριμένες επιπλέον αυξήσεις πληττονται "μόνο" όσοι καπνίζουν και πίνουν καφέ ταυτόχρονα, και αναρωτήθηκε ρητορικά πόσοι πια είναι αυτοί που τα κάνουν και τα δύο (!). Προφανώς νομίζει ότι μόνο μερικοί εκατομμυριούχοι έχουν τέτοιες συνήθειες, οπότε θα τους τσούξει πολύ η αύξηση. 

Είναι και ο κόφτης μισθών και συντάξεων και το υπερταμείο, που έχουν κάνει τους εκατομμυριούχους να χάσουν τον ύπνο τους, αλλά επίσης μη ξεχνάμε τις έμμεσες μειώσεις των συντάξεων και το ΚΟΨΙΜΟ του ΕΚΑΣ. Το επίδομα που έπαιρναν οι φτωχώτεροι των φτωχώτερων κόβεται απ' την κυβέρνηση που κατά τα άλλα παίρνει τα βάρη απ' τους φτωχούς και τα δίνει στους πλούσιους. 

Όσο για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την πιθανή αύξησή του, αν πονέσει μία τους εκατομμυριούχους (που όσα και να πλήρωναν θα τους έμεναν τα υπερπολλαπλάσια) πονάει χίλιες τους φτωχούς.

Δεν έχουμε δει ούτε μία σημαντική μετακύλιση βάρους απ' τους φτωχούς στους πλούσιους, όπως ισχυρίστηκε ο, βουλευτής πλέον, Γ. Κυρίτσης. Αντίθετα έχουμε δει τα βάρη να μεγαλώνουν για τους φτωχούς, είτε ψήφισαν ΟΧΙ είτε ψήφισαν ΝΑΙ. (Ξαναλέω πως αν οι δηλώσεις του κυρίου Κυρίτση περιείχαν έστω ψήγματα αλήθειας, θα ήμουν μαζί του. Καλά τα λέει, αλλά δεν τα κάνει καλά.)

Η προσπάθεια να διχαστεί ο κόσμος, να μοιραστεί σε φτωχούς και πλούσιους, και οι ατάκες πως «μόνο οι πλούσιοι θα πληρώσουν» γίνεται μεν για αποπροσανατολισμό, όμως γυρίζει μπούμερανγκ καθώς οι "φτωχοί" που δήθεν προστατεύει η κυβέρνηση συνειδητοποιούν πως γίνονται ακόμα φτωχότεροι. 

Και το κερασάκι στην τούρτα; Το τελικό χτύπημα στην πλουτοκρατία: Η ρύθμιση της κυβέρνησης που επιτρέπει την κατοχή offshore εταιρειών από υπουργούς και βουλευτές!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς καθώς και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

Δηλαδή οι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, που νοιάζονται δήθεν για τους φτωχούς, ψήφισαν ώστε οι εαυτοί τους και όλοι οι ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ βουλευτές και υπουργοί (γιατί αν δεν ήταν εκατομμυριούχοι δεν θα έφτιαχναν offshores στους φορολογικούς παραδείσους) να μπορούν να το κάνουν νόμιμα, και να γλιτώνουν τους φόρους που θα έδιναν στην Ελλάδα. 

 

 

 

Οι εκατομμυριούχοι βουλευτές και υπουργοί (πάει κι εσάς το μυαλό σας σε μερικούς συγκεκριμένους;) μπορούν και με νόμο να μη πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τους φόρους των φτωχών.

 

Πώς στην ευχή μεταφράζεται αυτό, στο μυαλό του κ. Κυρίτση, «μετακύλιση των βαρών απ' τους φτωχούς στους πλούσιους»;

 

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: Να μην τα πιστεύει αυτά που λέει και απλώς να προσπαθεί να πείσει τους αφελείς, ή να τα πιστεύει πραγματικά;