Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πρόβλημα με δομές και εργασιακούς χώρους: Αναμένεται αυστηρότερο πλαίσιο, έλεγχοι και πρόστιμα σήμερα

Ο χειμώνας που πλησιάζει θα είναι δύσκολος φέτος για όλη την Ευρώπη, και η Ελλάδα δεν εξαιρείται.

Πρόβλημα με δομές και εργασιακούς χώρους: Αναμένεται αυστηρότερο πλαίσιο, έλεγχοι και πρόστιμα σήμερα

Μέρα νέων κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η σημερινή, καθώς το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων ανησύχησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι τα δυσκολότερα είναι μπροστά, γι' αυτό και πρέπει να καθυστερήσουν.

Ο χειμώνας που πλησιάζει θα είναι δύσκολος φέτος για όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν εξαιρείται, παρότι ελπίζει να είναι πιο τυχερή, μια και ο χειμώνας εδώ ξεκινάει πιο αργά και διαρκεί πιο λίγο. Ωστόσο, ο καιρός από μόνος του ίσως δεν έχει τόση σημασία, όπως επισημαίνουν κάποιοι επιστήμονες, αν σκεφτεί κανείς ότι το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει παρόμοιο καιρό (και πληθυσμό) αλλά πολύ περισσότερα κρούσματα.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική» αναφέρουν στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι άλλες χώρες έχουν συστήματα υγείας με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και αντοχές από το δικό μας, παρά την ενίσχυσή του τους τελευταίους μήνες, η οποία συνεχίζεται.

Η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας αφορά κυρίως τις αντοχές των νοσοκομείων αναφοράς, καθώς κάποια νοσοκομεία στην περιφέρεια πλησιάζουν στα όριά τους, και στην Αττική τα ποσοστά κάλυψης στις ΜΕΘ για Covid-19 είναι υψηλά. Αν η κατάσταση ξεφύγει, τότε ακόμα και ο διπλασιασμός των ΜΕΘ δεν θα αρκεί.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε λίγο δεν θα «μαζεύεται» και φοβούνται για τις επόμενες εβδομάδες, που λόγω του καιρού που θα χαλάει, ο κόσμος θα περνάει όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Η ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με κλειστές δομές, με εργοστάσια και εργασιακούς χώρους, όπου δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με συνέπεια να παρουσιάζονται μαζικά κρούσματα Covid-19. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε λίγο δεν θα «μαζεύεται» και φοβούνται για τις επόμενες εβδομάδες, που λόγω του καιρού που θα χαλάει, ο κόσμος θα περνάει όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, οι οποίες και θα ανακοινωθούν. «Η αύξηση είναι ήδη τεράστια και δεν έχει μπει καν ο χειμώνας» τονίζουν οι αρμόδιοι, και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να περιορίσουν την έξαρση του δεύτερου κύματος, χωρίς να βλάψουν την οικονομία, γι' αυτό και θα προσπαθήσουν, όπως λένε, να μην επιβάλλουν άλλο ένα lockdown. Τουλάχιστον όχι σύντομα και όχι αν γίνεται να το αποφύγουν.

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την επιδείνωση της πανδημίας και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Η ιδέα ήταν της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επιθυμεί να υπάρχει κοινός βηματισμός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο tweet για την άτυπη τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό, έγραψε ότι «Πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», ενώ μιλώντας την Τετάρτη στην Ευρωβουλή, ανέφερε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα όσον αφορά τον Covid-19».

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται εντατικοποίηση στον έλεγχο, την ιχνηλάτηση και τα εμβόλια – τα οποία, όσο ο κόσμος εξακολουθεί να τα περιμένει, ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση παραμένει το μόνο κλειδί.