Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν «αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο» πάνω από την Αλάσκα

Μέρες μετά το κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι»

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν «αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο» πάνω από την Αλάσκα

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατάρριψη ενός «αντικειμένου σε μεγάλο υψόμετρο» πάνω από την Αλάσκα, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος σήμερα, Παρασκευή, το βράδυ.

Η εντολή για την κατάρριψη δόθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Το υπουργείο Άμυνας το παρακολουθούσε τις τελευταίες 24 ώρες, επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στον Λευκό Οίκο.

«Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος 40.000 ποδών και αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων. Από περίσσεια προσοχή και μετά από σύσταση του Πενταγώνου, ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό να καταρρίψει το αντικείμενο» είπε, ειδικότερα, ο Κίρμπι. 

Μαχητικά αεροσκάφη που υπάγονται στη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ κατέρριψαν το αντικείμενο «μέσα στην τελευταία ώρα» δήλωσε ο Κίρμπι γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ αγνοούν σε ποιον ανήκει το αντικείμενο και αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει «μπαλόνι», όπως εκείνο της Κίνας που καταρρίφθηκε προ ημερών.

«Το  αποκαλούμε αντικείμενο γιατί είναι η καλύτερη περιγραφή που έχουμε αυτή τη στιγμή» σημείωσε. «Δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει, εάν ανήκει σε κάποια κράτος ή σε εταιρεία ή είναι ιδιωτικό. Απλά δεν γνωρίζουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ ο ουσιαστικός σκοπός του, ενώ αναμένεται να συγκεντρωθούν τα συντρίμμια, που κατέληξαν στο παγωμένο νερό.

«Θα υπάρξει προσπάθεια ανάκτησης και ελπίζουμε πως θα είναι επιτυχής και ύστερα θα μάθουμε κάτι περισσότερο».

Νέο περιστατικό μετά το κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι

Το περασμένο Σάββατο έγινε η κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της εβδομάδας και περιφερόταν πάνω από τη Μοντάνα, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το «κατασκοπευτικό», όπως το χαρακτήρισαν, μπαλόνι, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου στόλου που έχει καλύψει και τις πέντε ηπείρους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος αυτού του ευρύτερου προγράμματος» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους, η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ύποπτο σχέδιο με τα μπαλόνια παρακολούθησης λειτουργούσε από την παράκτια επαρχία Χαϊνάν της Κίνας και είχε ως στόχο χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες.

Η Κίνα, εξ αρχής, έκανε λόγο για μετεωρολογική συσκευή που παρασύρθηκε και αρνήθηκε, κατηγορηματικά, πως χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Με πληροφορίες από BBC/NBC