Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Μαρκ Ντέιτον έχει την «άλλη» συνταγή της οικονομικής επιτυχίας

Φορολόγησε πλούσιους, αύξησε μισθούς και μετέτρεψε τη Μινεσότα σε παράδεισο

Ο Μαρκ Ντέιτον έχει την «άλλη» συνταγή της οικονομικής επιτυχίας

Η απόλυτα επιτυχημένη οικονομική συνταγή για έξοδο από την κρίση είναι στα χέρια του δισεκατομμυριούχου κυβερνήτη της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον ο οποίος παρέλαβε την πολιτεία καταχρεωμένη και με την ανεργία στα ύψη και κατάφερε να την μετατρέψει σε έναν μικρό «παράδεισο».

Όπως αναφέρει η Ηuffington Ρost, ευτυχώς ο Ντέιτον δεν άκουσε τις συντηρητικές φωνές που του έλεγαν ότι δεν μπορεί να φέρει την ευημερία αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό και φορολογώντας τους πλούσιους.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2011, κληρονόμησε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού 6,2 δισεκ. δολάρια και ένα ποσοστό ανεργίας 7% από τον προκάτοχό του, Tim Pawlenty.

Κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ο Ντέιτον επέβαλε φόρο εισοδήματος 7,85 έως 9,85% σε όσους κέρδιζαν πάνω από 150.000 δολάρια, καθώς και για ζευγάρια που κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια.

Επίσης πέρασε νόμο για την ισότητα των μισθών σε άνδρες και γυναίκες και με το πρόγραμμα που εφάρμοσε κατάφερε να προσθέσει μεταξύ 2011 και 2015, 172.000 νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία της Μινεσότα ενώ ο προκάτοχος του τα προηγούμενα χρόνια είχε προσθέσει μόλις 6 χιλιάδες και κάτι.  Παρότι δε ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στην πολιτεία είναι ο 4ος υψηλότερος στη χώρα, το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει στο 3,6 τοις εκατό από 7% που ήταν όταν παρέλαβε.

Επίσης το εισόδημα των κατοίκων  της Μινεσότα αυξήθηκε κατά 10 χιλιάδες δολάρια πάνω από το μέσο αμερικανικό όρο.


Μέχρι τα τέλη του 2013, η αύξηση της ιδιωτικής απασχόλησης ξεπέρασε τα επίπεδα προ της ύφεσης, και η οικονομία του κράτους έγινε η 5η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Forbes κατέταξε τη Μινεσότα στην 9η καλύτερη κατάσταση για τις επιχειρήσεις -που παραμένουν εκεί παρά  την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε για φυγή τους μόλις αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός.

Από τον Ιανουάριο δε του 2015, η Μινεσότα έχει ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από τα οποία το 1/3  ο Ντέιτον δεσμεύτηκε να τα επανεπενδύσει στα δημόσια σχολεία.