Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ απαρνήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα

Έφυγε από τη Ρωσία το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας

Φωτ.: EPA

Ο δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μίλνερ ανακοίνωσε ότι απαρνήθηκε τη ρωσική υπηκοότητά του, οχτώ χρόνια αφού εγκατέλειψε τη χώρα.

«Η οικογένειά μου κι εγώ φύγαμε από τη Ρωσία για τα καλά το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Και αυτό το καλοκαίρι επισήμως ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αποποίησης της ρωσικής υπηκοότητά μας», έγραψε στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων στο διαδίκτυο DST Global. 

Ο 61χρονος, που έχει γεννηθεί στη Μόσχα, το 1999 απέκτησε και ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία από το 2014, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DST Global. 

Επίσης, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία. Το 97% της προσωπικής περιουσίας του δημιουργήθηκε εκτός της χώρας και «ο Γιούρι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είτε ατομικά είτε ως μέλος ομάδας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα. 

Ποιος είναι ο Γιούρι Μίλνερ 

Ο Γιούρι Μίλνερ ζει στις ΗΠΑ με ειδική βίζα και είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Σίλικον Βάλεϊ, χάρη στις επενδύσεις που έκανε από νωρίς στο Facebook και το Twitter

Ακόμη, έχει στηρίξει μεταξύ άλλων το Spotify, το Airbnb, όπως και κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και JD. 

Η περιουσία του εκτιμάται στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η DST Global πέρα από τη Σίλικον Βάλεϊ, έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ. 

Οι επενδύσεις του στο Facebook και το Twitter χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την Gazprom Investholding, θυγατρική του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου και πετρελαίου και τη VTB Bank, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν το 2017 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων. 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Forbes τον Απρίλιο ο Γιούρι Μίλνερ αρνήθηκε ότι έχει ενεργήσει ποτέ εκ μέρους του Κρεμλίνου και δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ρωσικό χρήμα εδώ και χρόνια. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι πήραμε κάποια κονδύλια από Ρώσους επενδυτές στην αρχή. Αλλά, δεδομένου ότι όλος ο κόσμος σταμάτησε να λαμβάνει ρωσικό χρήμα μόλις πριν από δύο μήνες, η απόφασή μας να κάνουμε το ίδιο πριν από πολλά χρόνια ήταν προφανώς αρκετά έξυπνη», είχε πει τότε. 

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Breakthrough Prize Foundation- μη κερδοσκοπικός οργανισμός του οποίου είναι συνιδρυτής- καταδίκασε τον πόλεμο και ανακοίνωσε δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων προς διεθνή οργάνωση. 

Ακολούθησε η καταδίκη του πολέμου από την DST Global, ενώ ο Μίλνερ και η σύζυγός του, Γιούλια, δώρισαν 5,5 εκατομμύρια δολάρια στον έρανο που ξεκίνησαν η Μίλα Κούνις και ο Άστον Κούτσερ, για την παροχή στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο. Τον Απρίλιο η οικογένεια Μίλνερ υποσχέθηκε άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Ουκρανών, μέσω της πρωτοβουλίας «Τεχνολογία για τους πρόσφυγες», σε συνεργασία με τεχνολογικές εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει ο δισεκατομμυριούχος. 

Με πληροφορίες από Reuters, Forbes