Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

H KLM περικόπτει έως 2.000 θέσεις εργασίας, ζητά κρατική στήριξη

Μία ακόμη αεροπορική εταιρεία μειώνει το προσωπικό της εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού

H KLM περικόπτει έως 2.000 θέσεις εργασίας, ζητά κρατική στήριξη

H KLM σχεδιάζει να περικόψει 1.500-2.000 θέσεις εργασίας και να ζητήσει κρατική στήριξη, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει με σφοδρότητα τις αεροπορικές εταιρείες.

Εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί μετά την έξαρση του κορωνοϊού, οι αεροπορικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με μείωση εσόδων έως και 113 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ από 26 ευρωπαϊκές χώρες δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η KLM, του ομίλου KLM- Air France, σχεδιάζει περικοπές θέσεων εργασίας (1.500-2.000) και σκοπεύει να ζητήσει κρατική στήριξη, καθώς μειώσει το ωράριο εργασίας κατά το ένα τρίτο για τους συνολικά 35.000 εργαζομένους της. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την εταιρεία.

Ο CEO της KLM, Πιέτερ Ελμπερς, ανέφερε ότι η εταιρεία αναμένει μείωση των πτήσεων κατά 20% τον Μάρτιο και 30% τον Απρίλιο και συνολική πτώση στο δεύτερο τρίμηνο τουλάχιστον 30%, εξαιτίας του κορωνοϊού. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αποσύρει 200 εκατομμύρια ευρώ σε προγραμματισμένες επενδύσεις και ότι ο αερομεταφορέας προγραμματίζει επίσης τη μείωση 1.500-2.000 θέσεων εργασίας.

«Κατανοούμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος διαπραγματεύσεων του συνδικάτου CNV, Μίσιελ Βάλααρντ. «Αυτό συνιστά μια μεγάλη θυσία που ζητείται από τους ανθρώπους μας».

Η KLM δεν είναι η μόνη εταιρεία που προχωρά σε τέτοια μέτρα. Για παράδειγμα και η Norwegian Air ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ακυρώσει 4.000 πτήσεις και θα θέσει σε προσωρινή αργία περίπου το μισό προσωπικό της. Κι άλλες αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται να ζητήσουν οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις. Αυτό προτίθεται να κάνει και ο όμιλος Lufthansa, στον οποίο ανήκουν επίσης οι εταιρείες Swiss International, Austrian Airlines και Brussels Airlines.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters