Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ασβός οδήγησε αρχαιολόγους σε ρωμαϊκά νομίσματα, κρυμμένα σε σπηλιά στην Ισπανία

Το ζώο ξεκίνησε την «ανασκαφή»

Ασβός οδήγησε αρχαιολόγους σε ρωμαϊκά νομίσματα, κρυμμένα σε σπηλιά στην Ισπανία

Ένας ασβός στην Ισπανία οδήγησε αρχαιολόγους σε περισσότερα από 200 ρωμαϊκά νομίσματα, που ήταν κρυμμένα μέσα σε σπηλιά για αιώνες. 

Το ζώο έσκαψε σε ρωγμή βράχου στη σπηλιά La Cuesta, στην περιφέρεια Αστούριας και ξέθαψε τα νομίσματα, που αργότερα τα εντόπισε ένας ντόπιος, ο Ρομπέρτο Γκαρσία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο. 

Ο Γκαρσία ενημέρωσε τους αρχαιολόγους, ανάμεσά τους τον επικεφαλής της ανασκαφής που ακολούθησε, τον Αλφόνσο Φανχούλ, ο οποίος εκτιμά ότι ο ασβός έψαχνε για τροφή ή έσκαβε για να φτιάξει φωλιά. 

«Όταν φτάσαμε, βρήκαμε την τρύπα που οδηγούσε στη φωλιά του ασβού και το έδαφος γύρω από αυτή ήταν γεμάτη νομίσματα», δήλωσε στο CNN και συμπλήρωσε ότι το ζώο είχε ξεθάψει περισσότερα από 90. 

Στη συνέχεια η ομάδα έκανε αρχαιολογική ανασκαφή, με την οποία ανακάλυψαν συνολικά 209 νομίσματα, που χρονολογούνται από το 200 έως το 400 μ.Χ., την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Ο Φανχούλ εκτιμά ότι πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στην περιοχή έκρυψαν τα νομίσματα. 

«Πιστεύουμε ότι αυτό αντικατοπτρίζει την κοινωνική και πολιτική αστάθεια που ήρθε με την πτώση της Ρώμης και την άφιξη βαρβάρων στη βόρεια Ισπανία», δήλωσε.

Τώρα, τα νομίσματα καθαρίζονται και θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, ενώ ο Φανχούλ σχεδιάζει να κάνει περαιτέρω ανασκαφές στο σημείο φέτος. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ήδη πρόκειται για τα πιο πολλά ρωμαϊκά νομίσματα που έχουν βρεθεί σε σπηλιά στην Ισπανία. 

«Είναι μία μοναδική στιγμή που ονειρεύεσαι από παιδί. Είναι μια εξαιρετική στιγμή, που ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα ζήσεις ως αρχαιολόγος», συμπλήρωσε. 

Περαιτέρω ανασκαφές, εκτίμησε, θα βελτιώσει τις γνώσεις μας για την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την άνοδο των μεσαιωνικών βασιλείων της βόρειας Ισπανίας. «Πιστεύουμε ότι είναι ένα ιδανικό μέρος για να μάθουμε περισσότερα για τους ανθρώπους που έζησαν αυτή τη μετάβαση», κατέληξε.