Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αντιδράσεις για το «365 Days»: Κατηγορούν την ταινία πως «ωραιοποιεί το Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Πολλοί συγκρίνουν την ταινία με το «Fifty Shades of Grey», αλλά παρά τις επιφανειακές ομοιότητες υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά

Αντιδράσεις για το «365 Days»: Κατηγορούν την ταινία πως «ωραιοποιεί το Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Μια από τις δημοφιλέστερες ταινίες στο Netflix αυτή τη στιγμή, είναι εκείνη για έναν Ιταλό μαφιόζο που απαγάγει μια γυναίκα, με την οποία έχει εμμονή και απαιτεί να περάσει μαζί την χρονιά -«365 μέρες» όπως αναφέρει ο τίτλος- στην βίλα του στη Σικελία. 

Η ιστορία, μια πολωνική παραγωγή βασισμένη σε ερωτική τριλογία, είναι «αμφιλεγόμενη», σύμφωνα με την περιγραφή στο Netflix, κάτι που ισχύει καθώς η άφιξη της ταινίας στην πλατφόρμα πριν από ένα μήνα έχει διχάσει τους θεατές.

Το «365 Days» έχει κατηγορηθεί από ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, όπως η τραγουδίστρια Duffy, πως «ωραιοποιεί τη σκληρή πραγματικότητα της διακίνησης ανθρώπων, της απαγωγής και του βιασμού». Επίσης έχει γίνει αντικείμενο αμέτρητων memes στο TikTok που επικεντρώνονται στις σεξουαλικές σκηνές και τους δυο πρωταγωνιστές, με το «'365 Days' challenge» να καλεί τους χρήστες να δείξουν τις μελανιές που έχουν λόγω βίαιου σεξ.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Barbara Bialowas και Tomasz Mandes, έχει συγκριθεί από πολλούς με το «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι», κάτι που η συγγραφέας της τριλογίας βιβλίων «365 Dni» είχε σκεφτεί. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά είναι πως το «Fifty Shades» έχει να κάνει με την συναίνεση που υπογραμμίζεται πολύ καθαρά, καθώς η πρωταγωνίστρια υπογράφει συμβόλαιο με τους όρους της κυριαρχικής-υποτακτικής σχέσης τους.

Αντιθέτως στο «365 Days», σχεδόν τίποτα δεν υποδεικνύει πως οι Massimo και Laura έχουν οποιαδήποτε συναινετική σχέση, αφού την απαγάγει, αρνείται να την αφήσει ελεύθερη, την αγγίζει συνεχώς χωρίς την συγκατάθεσή της, την κρατά δεμένη στο αεροπλάνο και σε κάποια σκηνή χρησιμοποιεί ένα φετιχιστικό αξεσουάρ για να της ανοίξει τα πόδια, ενώ την αναγκάζει να το παρακολουθεί να κάνει σεξ με μια άλλη γυναίκα. 

Όταν τελικά κάνουν μεταξύ τους σεξ, δίνεται η εντύπωση πως είναι συναινετικό καθώς το ξεκινά η Laura. Ωστόσο πολλοί επικριτές της ταινίας διαφωνούν, σημειώνοντας πως η τελική «παράδοσή» της στον Massimo θυμίζει πολύ το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. 

Ο ακτιβιστής Mik Zazon, που μετρά περισσότερους από 710.000 followers στο TikTok, ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια στο Change.org, καλώντας το Netflix να αποσύρει την ταινία, ενώ παρόμοιο αίτημα καταγράφουν και άλλα σχετικά petitions στην πλατφόρμα. 


Από την πλευρά του, το Netflix δεν έχει απαντήσει ακόμη στο σάλο, αν και πρόσφατα ανώνυμος εκπρόσωπος σχολίασε στον Guardian πως η πλατφόρμα απλώς έχει την άδεια προβολής, δεν ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας. 

Με πληροφορίες από Washington Post