Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Μπούρας

Ο συγγραφέας και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας γράφει για τα 6 βιβλία που τον ταξίδεψαν.

Κωνσταντίνος Μπούρας
1 Ορχάν Παμούκ: Το μουσείο της αθωότητας, μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδόσεις Ωκεανίδα.

Η μυθική Κωνσταντινούπολη, σαν γέφυρα ανάμεσα στη μυστικιστική Ανατολή με τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες της και την ορθολογιστική Δύση με την υπερκατανάλωση, την αφθονία και τα υπαρξιακά της αδιέξοδα, πρωταγωνιστεί σε αυτό το μακρύ αφήγημα του Τούρκου νομπελίστα Ορχάν Παμούκ. Σε αυτή την αλλόκοτη ιστορία έρωτος, που λες κι έχει βγει από τις σελίδες ενός φωτορομάντζου ή μιας κινηματογραφικής ταινίας λαϊκής κατανάλωσης, κυριαρχούν οι αντιλήψεις περί προγαμιαίας παρθενίας της νύφης -αλλά όχι και του γαμπρού- και οι μελοδραματικές καταστάσεις που προκύπτουν από το πείσμα μιας προδομένης κόρης και τον φετιχισμό του διακορευτή της.

2 Jean Echenoz: Δρόμος αντοχής, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Πόλις.

Η μυθιστορηματική βιογραφία του Τσέχου πρωταθλητή μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ, που γνώρισε τη δόξα στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά αποκαθηλώθηκε εξαιτίας της συμμετοχής του στην «άνοιξη της Πράγας» -που έληξε άδοξα- για να καταντήσει εργάτης σε ορυχεία ουρανίου, οδοκαθαριστής και μπήχτης τηλεγραφόξυλων, μέχρι να υπογράψει την απαραίτητη «δήλωση μετανοίας» και να διοριστεί αρχειοφύλακας στα υπόγεια του Αθλητικού Κέντρου Πληροφοριών. Ένα αφήγημα που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Λιτότητα στη χρήση των εκφραστικών μέσων, αφαιρετικές περιγραφές, ρυθμός.

3 Χρήστος Ναούμ: Αχ, αυτές οι βασίλισσες, εκδόσεις Καστανιώτη.

Κάπου μεταξύ Τσιφόρου και Ταχτσή κινείται ο δερματολόγος Χρήστος Ναούμ στο πρώτο πολυσέλιδο, απολαυστικά πικρό ευθυμογράφημά του. Σουρεαλιστικές καταστάσεις και συγκρατημένη μελοδραματικότητα.

4 Φώτης Θαλασσινός: Αντάλια, εκδόσεις Οδός Πανός.

Ιδού κι ένα αφήγημα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, δεν αφηγείται καμία συγκεκριμένη ιστορία, αφού το ομιλούν πρόσωπο παραδίδεται στη μεσσιανική έκστασή του, ανακαλύπτοντας τη γλώσσα από την αρχή και υπονομεύοντάς την. Για όσους αρνούνται την πεπατημένη.

5 Ερατώ Τριανταφυλλίδη: Εγχειρίδιο ευ ζην. Οδηγός ζωής από τους Αρχαίους Έλληνες σοφούς, εκδόσεις Αρχέτυπο.

Τσιτάτα από την αρχαία ελληνική γραμματεία διά πάσαν χρήσιν -και όχι μόνο σχολική- σε ένα ευανάγνωστο βιβλίο-έκπληξη που μπορεί να λειτουργήσει κι ως μπούσουλας ζωής στις κρίσιμες εποχές που περνάμε.

6 Αντώνης Μπριλλάκης: Διαδρομές και αναζητήσεις της Αριστεράς μετά τον εμφύλιο. Επιλογή κειμένων, Βιογραφικό σχεδίασμα, επιμ. Ηλίας Νικολακόπουλος, Ευδοκία Ολυμπίτου, εκδοτικό οίκος Α.Α. Λιβάνη.

Ένας αγωνιστής της ελληνικής Αριστεράς βιογραφείται κι αποκαλύπτεται μέσα από το κείμενά του, και μαζί του σκιαγραφείται η πονεμένη ιστορία του τόπου μας, από τον καταστροφικό εμφύλιο και μετά.