Είναι η ωμοφαγία μια πράξη αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο;

Είναι η ωμοφαγία μια πράξη αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο; Facebook Twitter
26

Είναι η ωμοφαγία μια πράξη αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο; Facebook Twitter
Η ωμοφαγία υπάρχει όσο και ο άνθρωπος. Ο οποίος, έτσι ξεκίνησε τη διατροφική καριέρα του πάνω σ'αυτόν τον πλανήτη.

 

Δημιουργική, εθνική ή fusion, η κουζίνα σκοτώνοντας το χρόνο και τη συνήθεια, γίνεται πολλές φορές "nouvelle" μέσα στους αιώνες, αναζητώντας το διαφορετικό, το νέο, το φρέσκο πρόσωπο που θα ταυτιστεί με την εκάστοτε εποχή της μαγειρικής. Η πολύπλοκη, βαριά κουζίνα του μπαρόκ, έγινε νουβέλ για χάρη του λεπτεπίλεπτου, φιλοσοφικού 18ου-αιώνα των Φώτων, τον εικοστό αιώνα ξανέγινε νουβέλ, αναζητώντας ακόμη μεγαλύτερη φυσικότητα, χάρη και εκλέπτυνση. Η κατσαρόλα είναι ένα ζωντανό κύτταρο, που πίσω από τη συνταγή, εκφράζει την εποχή, τις ανησυχίες και τις έγνοιες της, την οικονομική και την πολιτική της εικόνα.


Τον τελευταίο καιρό, η (νέα) ωμοφαγία αρχίζει να κερδίζει τα στομάχια ενός εναλλακτικού, ανήσυχου κοινού, που νοιάζεται για την υγεία και τον πλανήτη. Vegeterians, vegans, breatharians (αυτοί τρέφονται μόνο με αέρα κοπανιστό), σβήνουν τις φωτιές κλείνουν-κυριολεκτικά-τα μάτια της κουζίνας, αποδέχονται μόνο το μαγείρεμα στους 45-48 βαθμούς, τη θερμοκρασία του ήλιου πάνω στη γη. Οι αφυγραντήρες επεμβαίνουν όπου το ωμό αντιστέκεται, φυσικές διαδικασίες και βιολογικά φυτικής προέλευσης, υλικά φτιάχνουν μια κουζίνα που προβάλλεται κυρίως ως μακροβιοτική.

Η ωμοφαγία υπάρχει όσο και ο άνθρωπος. Ο οποίος, έτσι ξεκίνησε τη διατροφική καριέρα του πάνω σ'αυτόν τον πλανήτη. Όταν ο Προμηθέας ήρθε με τη φωτιά του να αλλάξει το τοπίο, η ωμοφαγία έγινε επιλογή, έγινε διαμαρτυρία, έγινε αντίδραση, έγινε αίτημα μιας διαφορετικότητας, με προεκτάσεις και αιτίες πέρα από τη νοστιμιά και τη γεύση.

Ωμοφάγοι ήταν οι απανταχού αναχωρητές, από τους χριστιανούς ασκητές της Σαχάρας μέχρι το Άγιο Όρος, ωμοφάγος ήταν ο Ρουσό και πολλοί άλλοι φιλόσοφοι, ωμοφάγοι ήταν πλείστοι μύριοι χίπις του peace & love του Γούντστοκ.

Είναι η ωμοφαγία μια πράξη αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο; Facebook Twitter
O Διογένης έφτασε στα όρια της αυτο-θυσίας όταν έφαγε ένα ωμό χταπόδι...

Ο Διογένης έφτασε στα όρια της αυτο-θυσίας, όταν αποχαιρέτησε οριστικά το πυθάρι του, χάρη στο ωμό χταπόδι που έφαγε δημόσια, διεκδικώντας το από ένα αδέσποτο του δρόμου. Θανατηφόρα περφόρμανς, που εκφράζει πέρα από τα όρια, την ωμοφαγική προέκταση του κυνισμού: άμα ο Προμηθέας και η φωτιά του είναι ο πολιτισμός σας, εγώ φτύνω στους τάφους σας, θέλοντας να αποδομήσω μέσα από το στομάχι μου τη ντεκαντάνς του πολιτισμού σας. Η αισθητική της άρνησης, κάτι που μπορείς να το πεις και αναρχία πριν τον Προυντόν, τρώει μέχρι ανθρώπινο κρέας, προκειμένου να γκρεμίσει ήθη, έθιμα, πεθαμένες αξίες, υποκριτικές πολιτικές, τα θλιβερά συμπόσια της υπερβολής των πλουσίων. Η ζωή σου λέει, αξίζει μόνο όταν την πλάθεις όπως σου ταιριάζει εσένα και όχι στους πολιτικούς ή στη μαμά σου. Ο ασκητισμός ενάντια στην υπερκατανάλωση. Η φαντασία στην εξουσία της καθημερινότητας: ο τροφοσυλλέκτης, αυτός που αναζητά την τροφή του στην απλότητα της φύσης, υποτάσσεται στο τυχαίο, στο απρόσμενο, στη φαντασία που απαρνιέται τη ρουτίνα της ασφάλειας.


Η νέα ωμοφαγία δεν το πάει το ζήτημα τόσο μακριά. Ανεβάζει φωτό του απολύτως αισθητικού κατεστημένου με τις συνταγές της, ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και την τρύπα του όζοντος, δημιουργεί κολλεκτίβες που χαίρονται να μαγειρέψουν για το κατεστημένο, βάζει όλη της την ενέργεια στο να αναλύσει τη φυσιολογία των ανθρώπινων σιαγόνων σε σχέση με τα ζώα, για να αποδείξει ότι ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγος. Ήπια διαμαρτυρία. Ειρηνική, χωρίς εξάρσεις.

Οι νέοι ωμοφάγοι ψηφίζουν υγεία και όχι απαραίτητα επανάσταση. Ωστόσο, μια μους σοκολάτα φτιαγμένη από φύκια, σε βάζει σε σκέψεις: αφού το γλυκό μπορεί να βγαίνει από τη θάλασσα, αφού μια μους μπορεί να είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήξερες, μήπως και ο κόσμος μπορεί να μαγειρευτεί κάπως αλλιώς;

Είναι η ωμοφαγία μια πράξη αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο; Facebook Twitter
Mια μους σοκολάτα φτιαγμένη από φύκια, σε βάζει σε σκέψεις...
26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα λαχανικά και τα ζώα. Τα ζώα έχουν ένα κεντρικό νευρικό σύστημα που συνδέεται με έναν εγκέφαλο, και άρα είναι ικανά να αισθάνονται πόνο και να υποφέρουν, σε αντίθεση με τα φυτά. Παρεμπιπτόντως, πώς λέμε κάποιον του οποίου η εγκεφαλική λειτουργία και το νευρικό σύστημα έχει παραλύσει; Α ναι, φυτό! Επίσης τα ζώα έχουν συναίσθηση του εαυτού τους και της ύπαρξης τους και έχουν την ικανότητα να νιώθουν συναισθήματα. Αν θέλετε να συνεχίσετε τις βίαιες και αιματηρές πρακτικές σας, τουλάχιστον βρείτε λιγότερο γελοίες δικαιολογίες που να βγάζουν νόημα.
εγώ έχω να πω πως είστε όλοι άσχετοι κ μιλάτε σαν να ξέρετε τα πάντα... όλα είναι θέμα επιλογής, τώρα ποιος λόγος σε οδηγεί στις επιλογές που κάνεις και το φαγητό που τρώει ο καθένας είναι άλλο θέμα. επειδή γνωρίζω όμως κ το σπουδάζω το ρημάδι (τεχνολογία τροφίμων και διατροφη) έχω να πω πως οποία κατηγορία τροφίμων και αν επιλέξεις να καταναλώνεις πρέπει να γνωρίζεις τις ανάγκες που έχει το σώμα σου. είτε είσαι χορτοφάγος είτε βεγκαν είτε ομωφαγος, μπορείς να διαμορφώσεις πλήρες διατροφή όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά κ την πρωτεΐνη γιατί στα φυτικά προϊόντα αν το ψάξεις κ το κάνεις σωστά μπορείς να βΡέις τα παντα!!!! όσον αφορά τη διατροφή που εμπεριέχει κρέας πρέπει επίσης να είναι προσεγμένη ( πχ. κατανάλωση κόκκινου κρέατος παραπάνω από 2φορές το μήνα επίβαρυνει πολύ τον οργανισμό) τώρα αν κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται η γυναίκα συμπληρώματα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο καθώς πλέον όποιες κ αν είναι οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας συμπληρώματα παίρνει... Δεν είμαι χορτοφάγος, δεν κατηγορώ όσους είναι κ δεν επιβάλω τπτ σε κανέναν...απλά διαπιστώνω πως η ημιμάθεια κ τα κατηγορώ πάνε κ έρχονται. αντί
Αν και θεωρώ ότι ένα άρθρο που αναφέρεται στην ωμοφαγία και ταυτόχρονα μιλάει για ωμά χταπόδια είναι εκτός τόπου και χρόνου, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οι οργισμένες αντιδράσεις όλων όσοι ένιωσαν ότι θα τους πάρουμε το πιάτο με το τσιτσί από μπροστά τους και πώς θα ζήσουν παναγία μου. Έχετε σκεφτεί γιατί όποτε ακούτε τις λέξεις χορτοφαγία, βιγκανισμός και ωμοφαγία σας σηκώνεται η τρίχα και αρχίζετε τα γνωστά και αναμενόμενα "και τα λαχανικά έχουν ζωή", "ο ανθρωπος έχει εξελιχθεί" "έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα" και άλλα τέτοια άσχετα; Στην ψυχολογία λέγεται cognitive dissonance ειδικά για όσους θεωρείτε τον εαυτό σας φιλόζωο ψάξτε το θα σας ανοίξει τα μάτια. Για όσους πιστεύουν ότι τα λαχανικά δολοφονούνται θα πρότεινα να σας δείξω ένα βίντεο με σφαγές ζώων σε εκτροφεία και εσείς να μου δείξετε ένα με σφαγές φράουλας να δούμε ποιος θα φρικάρει περισσότερο. Αυτό το δε θα επιβίωνε ο άνθρωπος αν δεν έτρωγε τα πάντα επίσης ψάξτε το ή φάτε και σκουπίδια και αυτό στο "τα πάντα" συγκαταλέγεται μπορεί να εξελίξει επιπλέον τον εγκέφαλό σας και να φτιάξει ένα νέο είδος που σε 100 χρόνια θα λέει (αφού θα πρέπει να καταναλώνει του κόσμου τα φάρμακα) "αν δεν έτρωγα σκουπίδια τώρα δε θα ήμουν εδω". Κοιθ΄τξατε όμως που βρίσκεστε και αν δεν έχετε δοκιμάσει κάτι μην το κατακρίνετε γιατί δεν έχετε άποψη.
Πασχίζεις να υπερασπιστείς τους vegans και δεν τα καταφέρνεις.1. Επειδή δεν βιώνεις εντονότερα των θάνατο των ζώων αντί των φυτών ως ενβιων όντων αρα δεν πειράζει, ε; 2. Το ότι δε θα επιβίωνε (ή δεν θα εξελίσσονταν) ο άνθρωπος αν δεν έτρωγε τα πάντα, το ψάξαμε (όπως μας προτείνεις). Και ισχύει. 3. Οι vegans ήδη είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν φάρμακα/συμπληρώματα (ιδίως κατά την εγκυμοσύνη) καθώς η διατροφή τους ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ. Αρα τι αρλούμπες μας τσαμπουνάς;Με το μπαρδόν κιόλας.
Μάλλον απο τον εκνευρισμό σου να απαντησεις και "ξεμπροστιασεις" τους vegans τα μπέρδεψες λιγάκι, μην αγχώνεσαι διάλογο κάνουμε!2. Η cognitive dissonance δεν έχει καμία σχέση με το αν ο ανθρωπος εξελιχθηκε ή όχι λόγω κατανάλωσης κρέατος. Αλλά πολύ θα ήθελα να μου πεις που διάβασες οτι ο άνθρωπος δε θα επιβίωνε ως είδος αν δεν κατανάλωνε κρέας (αν είχα μια επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον βιομηχανία δισεκατομμυρίων πολύ θα ήθελα να το πιστεύεις αυτό πάντως). 3.Οι vegans ΔΕΝ ειναι υποχρεωμενοι να παιρνουν κανενα συμπληρωμα (ξαναψάξτο), αντίθετα ζουν περισσότερο και με λιγότερα προβλήματα υγείας.
Προφανώς και έχει ο καθένας δικαίωμα στις επιλογές του.. Αυτό που με ενοχλεί στους vegans ειναι η απίστευτη (για τα δικά μου κριτηρια) υποκρισία που κρύβεται στα επιχειρήματα περί θανάτωσης των ζώων.. Τα πράγματα ειναι απλά : για να τραφεις, πρεπει να θανατώσεις.. Εκτός αν θέλεις να είσαι φρουτιστρια ή πτωματοφαγος.. Όσες σοφιστείες και να επιστρατευσεις περί "σφαγών", η αλήθεια δεν αλλάζει: είτε αρνί φας, είτε λάχανο, αυτό συνεπάγεται το θάνατο της τροφής σου... Σε ενοχλεί το ίδιο και η θανάτωση των κουνουπιών ή των κατσαριδων, ας πούμε? είσαι και κατα των αμβλώσεων? Άστο καλύτερα..
Για να φας το μαρούλι, πρεπει να το ξεριζώσεις.. Που σημαίνει να το θανατώσεις.. Μπορει να μη βελαζει και να μην αιμορραγεί αλλα θανατωνεται.. Και κανεις δεν μπορει να ειναι σίγουρος αν και ποσο πονάει ή βασανιζεται.. Λυπάμαι αν σας χαλάω τη "σούπα", αγαπητοί vegans αλλα και χορταρακια να φάτε, παλι δολοφόνοι είστε.. Γι αυτό, όχι άλλη υποκρισία.. Έλεος..
Για κάθε ένα κιλό κρέατος που τρως έχεις θανατώσει 10 κιλά ζωοτροφής που στις καλύτερες περιπτώσεις αποτελείται από λαχανικα (στις χειροτερες και ποιο συχνες περιπτωσεις από άλλα αλεσμένα ζώα). Κάνε τα μαθηματικά και αν ακόμα πιστεύεις ότι θανατώνεις τα λαχανικά τρωγόντας τα η χορτοφαγία ειναι και πάλι η καλυτερη λύση για τις ανησυχιες σου
Επίσης ο Διογένης που άρπαξε από το σκυλί και έφαγε το χταπόδι ωμό (όπως αναφέρει το άρθρο) πιθανότατα το έκανε από ψωμόλυσσα παρά για να "φτύσει στους τάφους" των υπολοίπων.Γιατί φιλόσοφος μεν, αλλά και λίγο τεμπελχανάς ήτανε...
Εντάξει, από τα σχόλια καταλαβαίνεις ότι σε αυτή τη χώρα οποιαδήποτε εναλλακτική στάση ζωής δέχεται την κριτική από όλες τις πλευρές γιατί χαλάει τη συνταγή, γιατί τα συμφέροντα που υπάρχουν από αυτό το βλαπτικό και μονότονο τρόπο ζωή είναι μεγάλα και γιατί κανείς δεν θέλει να ξεβολευτεί λιγάκι. Τα θέματα αυτά λοιπόν δεν τα έχει λύσει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις στις οποιες θα πρέπει να δώσει κάποια αποτελεσματική απαντήση πριν είναι αργά. Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται και στο κοντινό μέλλον οι εξυπνάδες δεν πρόκειται να σώσουνε κανένα. Αν πιστέυετε ότι θα ανήκετε στους "τυχερούς" που θα τρέφονται με γνήσιο κρέας μήπως θα είστε από εκείνους που θα καταναλώνουν τεχνητό; Ή μήπως θα στραφείτε στον κανιβαλισμό; Χιλάδες άνθρωποι καθημερινά υιοθετούν τη βέγκαν στάση ζωής αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους απέναντι στα ζώα, τη φύση και τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα οφέλη από αυτή τη στάση ζωής είναι πολλαπλά καθώς με τη βέγκαν ωμοφαγική διατροφή μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με το σημαντικό αυτό ζήτημα καθώς η γενικότερη κουλτούρα δεν το επιτρέπει αφού οι περισσότεροι έχουν ενάγει τα μειονεκτήματα σε προτερήματα και η βαρβαρότητα θεωρείται "μαγκιά". Ελάχιστοι αναλογίζονται τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Το πιο αισιόδοξο είναι ότι portals όπως της lifo (Ελένη thanks) αρχίζουν και δίνουν χώρο σε αυτές τις απόψεις και η ελπίδα να διαδοθούν και να υιοθετηθούν μεγαλώνει. Το αν πρόκειται για επανάσταση ή όχι θα το δείξει η ιστορία. Προς το παρόν κάντε μια πράξη αγάπης προς τα ζώα και τον εαυτό σας. Φάτε μια σαλάτα. Χωρίς τυρί η κρέας. Τόσο απλά.
Εγώ θα σταθώ σε ένα σημείο μόνο:«Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται και στο κοντινό μέλλον οι εξυπνάδες δεν πρόκειται να σώσουνε κανένα. Αν πιστέυετε ότι θα ανήκετε στους "τυχερούς" που θα τρέφονται με γνήσιο κρέας μήπως θα είστε από εκείνους που θα καταναλώνουν τεχνητό; Ή μήπως θα στραφείτε στον κανιβαλισμό;»Το πρόβλημα δεν είναι ο υπερπληθυσμός ή η έλλειψη τροφής αλλά, το γεγονός πως η τροφή δεν πάει εκεί που πρέπει πάντα.Ακόμα και τώρα,έχεις κάτι εκατομμύρια τόνους κρέατος να πετάγονται τσάμπα και βερεσέ στις δυτικές κοινωνίες,κάθε χρόνο.Ξεκινήστε με το πως θα γίνει αναδιανομή του πλούτου για να μπορούν να τρώνε όλοι και αφήστε τις μπούρδες.Οι πιο σωστοί χορτοφάγοι που έχω συναντήσει είναι αυτοί που δεν σου λένε «α δεν είσαι χορτοφάγος είσαι ασυνείδητος και δολοφόνος».Αυτό το έχετε μόνο οι vegan.Οι χορτοφάγοι που ξέρω εγώ είναι είναι της φάσης «δεν τρώω κρέας γιατί απλά θεωρώ χαζό και απάνθρωπο το να σφαγιάζονται τόσες χιλιάδες ζώα για να καλυφθούν οι ανάγκες των εταιρειών σε υπερθετικό βαθμό,με αποτέλεσμα να έχεις ορμονιασμένα ζώα,στοιβαγμένα ανά χιλιάδες και πολλών το κρέας στο τέλος να καταλήγει στα σκουπίδια επειδή είναι υπερβολικά πολύ για να καταναλωθεί από τόσους λίγους που έχουν την δυνατότητα να το αγοράσουν».Επίσης,για να στο πω απλά,αν γίνουμε όλοι vegan(δηλαδή μηδέν κατανάλωση ζωικών τροφών) όλα τα εξημερωμένα ζωντανά οδηγούνται στην εξαφάνιση γιατί ΑΠΛΑ δεν έχουν λόγο ύπαρξης,επειδή τα είδη αυτά ξεκίνησαν να υπάρχουν για να τρέφεται ο άνθρωπος.Δεν έχουν όλα τα κατσικάκια την δυνατότητα να ξαναγίνουν κρι-κρι π.χ.,τι να κάνουμε...Έτσι λειτούργησαν εξελικτικά τα γονίδια τους.Τώρα ,αν εσύ νομίζεις πως με το να γίνουμε όλοι vegan τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι κανονικά για τα προϊόντα τα οποία θα καταναλώνουμε και δεν έχεις και εκεί αντίστοιχα φαινόμενα ορμονών και άλλων μορφών «καταπάτησης της φύσης»...Πάρε μια βαθιά ανάσα και δες τριγύρω σου:Συμβαίνει ήδη και δεν είμαστε καν όλοι χορτοφάγοι.Οι σόγιες που παίρνεις εκτός από άγευστες δεν είναι και φυσικές,ότι και να μου πεις πως τις παίρνεις από το «βιολογικό μπακάλικο της γειτονιάς σου που φέρνει προϊόντα από συγκεκριμένους παραγωγούς».
Όχι,αλλά δεν υποστηρίζω πως προασπίζομαι των συμφερόντων τους δήθεν με το να μην τρώω ή να μην τα τρώει κανείς άλλος,λες και αυτό τα σώζει από κάτι.Από την στιγμή που το ζήτημα μπαίνει σε ηθική βάση:δεν είναι θέμα το αν θα τραφείς από ζώα,κάτι το οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του ανθρώπου σαν είδος,αλλά το πως θα φροντίσεις αυτό να γίνει υπό σωστές προϋποθέσεις.Μην μου ξεκινάς τα veganστικα guild trips έχω να σου απαντήσω για άλλα πόσα είδη ζωής για τα οποία δεν δίνετε δεκάρα.
Θα τα έσωζε από το θάνατο και από τη μίζεη ζωή τους. Αλλά αν ηθεωρία σου λέει ότι ούτως ή άλλως επειδή βία στον κόσμο, μπορούμε κάλλιστα να προσθέσουμε και άλλη ή να μην κάνουμε κάτι για να μειώσουμε αυτή που υπάρχει (αυτό καταλαβαίνω από αυτά που λες) τότε μπορεί να βγεις έξω στο δρόμο και να σφάζεις και ανθρώπους επειδή κάπου στον κόσμο αυτό γίνεται. Επίσης,ο άνθρωπος έχει ζήσει περισσότερο καιρό στις σπηλιές από ο,τι στα σπίτια, γιατί δεν πας να μείνεις σε μια σπηλια αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση σου, για να μην της πας και κόντρα δηλαδη.
Το ότι εσύ αυτήν την στιγμή μπορείς και γράφεις μέσω ενός pc και ότι μένεις σε σπίτι και όχι σε σπηλιά έχει να κάνει με την κατανάλωση κρέατος των προγόνων σου πριν από κάτι χιλιάδες χρόνια.Κάτσε να τρως μόνο βλήτα αν νομίζεις πως έχουν την ίδια θρεπτική αξία.Η φύση έχει έναν καταπληκτικό τρόπο να αυτορυθμίζεται.Αν νομίζεις πως σώζεις τίποτα με αυτόν τον τρόπο γελιέσαι.Αυτό που θα έπρεπε να σε νοιάζει είναι το πως θα καταφέρεις να συνεχίσεις να υπάρχεις όταν θα συμβεί αυτό.Πάρε να γελάσεις και λίγο:https://www.youtube.com/watch?v=EjmtSkl53h4
θες να φας το κουκί ωμό φίλε μου; Κάν'το.Όλα αυτά τα 'τέρατα' που τα είδες; Που έβγαλες και κοινωνιολογικό πόρισμα από 3 σχόλια σε άρθρο της lifo; Τόσην ώρα που σου πήρε να γράψεις το κατεβατό με το βαρύ κατηγορώ θα είχαν ήδη βράσει τα μακαρόνια.Ή κι αυτά τα τρώμε ωμά;
@No Man's Land Λέγοντας ότι ο άνθρωπος έχει λύσει αυτά τα θέματα εδώ και χρόνια, εννοούσα το αν θα μαγειρεύει το φαγητό ή όχι. Και νομίζω σε αυτό αναφέρεται και το άρθρο.Ποιος μίλησε για χορτοφάγους και παμφάγους;
New Age ψευφδοφιλοσοφίες και νεοχιπισμός για βαριεστημένους αστούς του πρώτου κόσμου. Έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι, όλοι μας είμαστε ωμοφάγοι. Φρούτα σε αφθονία, γκασπάτσο, μια θεϊκή χωριάτικη, μια μακαρονάδα με σάλτσα ωμών λαχανικών.... Άν ο άνθρωπος δε μαγείρευε το φαϊ του και αν δεν έτρωγε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος-όταν το έβρισκε- ίσως δε θα επιβίωνε, και ο εγκέφαλος του και το σώμα του, σίγουρα δε θα βρίσκονταν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Αυτές ακριβώς οι δύο διατροφικές συνήθειες του είδους μας επιτρέπουν στους απανταχού καρποφάγους και ωμοφάγους να πουλάνε eco τρέλα.