ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

The Last Journey

Facebook Twitter
0

 Του Πάνου Μιχαήλ

Χθες το βράδυ πέθανε ο σκηνοθέτης Θοδωρος Αγγελόπουλος. Yπέκυψε στα τραυματά του μετά από το ατύχημα που συνέβη στο περιφερειακό του Κερατσινίου καθώς βρισκόταν στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας.

Ήταν 77 ετών και δε θα είναι υπερβολή να ισχυριστούμε (παρ 'ολα τα επιμέρους αρνητικά του έργου του και της κινηματογραφικής λογικής του) πως υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος έλληνας σκηνοθέτης του 20ου αιώνα.

Μπορεί να μην έκανε κινηματογράφο άμεσα εύληπτο και προσανατολισμένο στην λογική του ταμείου, ωστόσο όλο του το έργο διαπνέεται  από την βαθιά αγάπη του για την Ελλάδα και από την προσπαθειά του να οπτικοποιήσει το πύρινο πραγματικά αποτύπωμα που η ιστορία του 20ου αιώνα άφησε και στην χώρα και στους ανθρώπους της. Η Ιστορία (επίσημη και ανεπίσημη) άλλωστε με ανθρώπους γράφεται.

Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου ούτε ο Αγγελόπουλος συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Στις τελευταίες του ειδικά ταινίες διέκρινα ένα είδος αδιεξόδου και περίμενα με ενδιαφέρον να δω πως θα αναγνώσει το σκηνικό της αποσύνθεσης που βιώνουμε σήμερα και πως προοπτικά (όπως πάντα έκανε) θα το ενσωμάτωνε στη καινούρια του ταινία .

Πρέπει να του αναγνωρίσω πως παρ' όλους τους κανιβαλλικούς βερμπαλισμούς που οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαμε για να τον αποδομήσουμε ενίοτε, αυτός υπήρξε σταθερός και στις αισθητικές κατευθύνσεις του και στις θεματικές που τον κέντριζαν και τον κινητοποιούσαν και στο ενδιαφέρον του για το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Απ' την άλλη δεν ξέρω αν έχει χρησιμότητα να αναφερθούμε στο πολιτικοκαλλιτεχνικό πλαίσιο που τον ανέθρεψε. Μαζί με μια ολόκληρη φουρνιά ελλήνων σκηνοθετών εκφράσανε αυτό που ονομάζουνε οι κριτικοί ως το ρεύμα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ) στα τέλη των 60ς σε αντίστιξη με τον Παλαιό Ελληνικό Κινηματογράφο (ΠΕΚ) και τον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο (ΣΕΚ) της τελευταίας 15ετίας περίπου.

Αριστεροί οι περισσότεροι, επηρεασμένοι από τα ευρωπαϊκά ρεύματα που η μονοκρατορία του ΠΕΚ στη δεκαετία του 60 και η έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας δεν επέτρεψαν να ξεδιπλωθούν με τη πρέπουσα ένταση πήρανε την μεταχρονολογημένη τους εκδίκηση τη δεκαετία του 70 και καθ' ολα τα 80ς. Όχι τόσο ταμειακά αλλά καλλιτεχνικοιδεολογικά. Από όλη αυτή τη γενιά δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως και σε ένταση και σε διάρκεια και σε απήχηση και σε αποτίμηση καλλιτεχνικού αποτελέσματος ο Αγγελόπουλος υπήρξε ο κυρίαρχος εκπροσωπός της.

Υπήρξε όντως auteur με την κυριολεκτική σημασία της λέξης και όχι την μιμητική. Δόμησε στέρεο κινηματογραφικό σύμπαν, ενσωματώνοντας δημιουργικά τις επιρροές του από το ευρωπαϊκό σινεμά και δημιούργησε τη δικιά του κινηματογραφική γλώσσα. Ας μη γελιόμαστε. Μέχρι την πολύ πρόσφατη έκρηξη του Λάνθιμου όταν στο εξωτερικό μιλούσαν για ελληνικό κινηματογράφο μιλούσαν για τον Αγγελόπουλο.

Τι θα μείνει απ' όλο αυτό; Έχω την αίσθηση πως το έργο του Αγγελόπουλου θα επανανακαλύπτεται όσο περνάει ο καιρός. Υπήρξε ο κινηματογραφικός ιστορικός αποδελτιωτής της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα, μετασχηματίζοντας όλο αυτόν τον πόνο, την απόγνωση και την ματαιότητα σε ποίηση υψηλού επιπέδου που συμπεριλαμβάνει τις ανθρώπινες ρωγμές και επιχειρεί να τις θεραπεύσει. Με τον τρόπο της τέχνης.

Που δεν είναι άλλος παρά ο τρόπος της συναίσθησης.

 

 

 

 

Όταν γυρίσω 

θα γυρίσω με τα ρούχα

και τ’ όνομα ενός άλλου.

Kανείς δε θα με γνωρίσει. 

 

 

Kι αν δε θα με γνωρίσεις και πεις

«∆εν είσαι εσύ», θα σου δώσω σημάδια, να πιστέψεις. Tη λεμονιά στον κήπο σου.

 

 

Tο ακρινό παράθυρο που μπαζει το φεγγάρι. Kι ακόμα, σημάδια του κορμιού.

Kαι της αγάπης. 

 

 

Kι όταν ανεβούμε τρέμοντας στο παλιό δωμάτιο, ανάμεσα σ’ ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο, ανάμεσα σ’ ένα κάλεσμα κι ένα άλλο, θα σου διηγούμαι το «ταξίδι» όλη νύχτα κι όλες τις νύχτες που θα ’ρθουν. 

 

 

 

Aνάμεσα σ’ ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο, ανάμεσα σ’ ένα κάλεσμα κι ένα άλλο,

όλη την ανθρώπινη περιπέτεια,

 

 

την περιπετεια που ποτέ δεν τελειώνει...

 

 

Αρχείο
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ