Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans"

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
22

 

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter

 

 Η Αθανασία, 21, και ο Jake, 30, είναι ζευγάρι. Γνωρίστηκαν μέσω internet και το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Jake -που είναι μουσικός- μετακόμισε από την Αμερική στην Πάτρα όπου σπουδάζει η Αθανασία, για να ζουν μαζί.

Η Αθανασία και ο Jake είναι vegans και ζουν πλέον μια ζωή απαλλαγμένη από γλουτένη, από κρέας κι από οτιδήποτε προέρχεται ή περιέχει πρωτεΐνες από ζώα (τυρί, γάλα, βούτυρο, αυγά, κτλ)

 

Πριν λίγο καιρό εγκαινίασαν και το μοναδικό ίσως τόσο πλούσιο σε τέτοιου είδους συνταγές ελληνικό blog, το 2 Broke Vegans με στόχο να μοιραστούν ιδέες και οικονομικές κυρίως συνταγές με διάφορους άλλους vegans που ξέμειναν από... χρήματα ή από έμπνευση.

Μια βόλτα, όμως, στο ομολογουμένως εντυπωσιακό blog των παιδιών θα σε κάνει να αναρωτηθείς: Είναι δυνατόν όλα αυτά τα vegan φαγητά να είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά όσο φαίνονται!;

Τους ζητούμε εξηγήσεις.

"Αγαπάμε πολύ το φαγητό και είπαμε να ζούμε πιο υγιεινά αλλά όχι άνοστα!"

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Μίνι τάρτα με βανίλια και βύσσινα

Από πότε αρχίσατε τον vegan τρόπο ζωής και γιατί;

Jake: Σε ηλικία 23 χρονών, το 2007, ζούσα μια πολύ ανθυγιεινή ζωή όντας υπέρβαρος και τρώγοντας τυρί και κρέας σε κάθε μου γεύμα. Μια λιποθυμία με έκανε να αρχίσω να σκέφτομαι τις συνέπειες της διατροφής μου στην υγεία μου.

Η αδερφή μου ήταν vegan για χρόνια, και πάντα μου μιλούσε για αυτό τον τρόπο διατροφής αλλά εγώ δεν την έπαιρνα στα σοβαρά.

Μερικούς μήνες μετά, μια κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες, άνοιξα το μπάρμπεκιου για να ψήσω και είδα όλο το λίπος από το κρέας που είχε κολλήσει στη σχάρα. Ένιωσα ότι δεν ήθελα να ξαναφάω κρέας ποτέ. Έτσι, αποφάσισα να σταματήσω να τρώω κρέας και τυρί, και άρχισα να παρατηρώ βελτίωση στην υγεία μου πολύ σύντομα, χάνοντας 45 κιλά μέσα στο 2007 και νιώθοντας καλύτερα από ποτέ.

Αθανασία: Εγώ σταμάτησα το κρέας τον Φλεβάρη του 2013, κι έχω να φάω τυρί από τον Μάρτιο. Απίστησα για γραβιέρα Κρήτης αλλά το μετάνιωσα πικρά γιατί είχα καιρό να φάω και μου προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση! Έτσι ξεκίνησε και όλο αυτό για μένα, έπαθα δηλητηρίαση από κοτόπουλο που έφαγα έξω και για μέρες ήμουν άρρωστη.

Ο Jake μου είχε ήδη μιλήσει για τον vegan τρόπο διατροφής του αλλά εγώ δεν σκεφτόμουν να τον εφαρμόσω. Όταν έγινα καλύτερα έφτιαξα ένα ολόκληρο κοτόπουλο, το έκανα τέλειο αλλά δεν μπόρεσα να το φάω, απλώς μου μύριζε λάθος. Όλα όσα μου είχε πει και δείξει ο Jake άρχισαν να φαίνονται σωστά για μένα, και πολύ σύντομα παρατήρησα ότι το δέρμα μου καθάρισε, έχασα βάρος και είχα πολύ περισσότερη όρεξη και ενέργεια. Δεν ήθελα ποτέ να ξανανιώσω χάλια όπως όταν έτρωγα συνέχεια junk food.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Πατάτες φούρνου

Τι τρώγατε συνήθως πιο πριν, πώς άρχισε όλο αυτό;

Jake: Είχα μάστερ στο ψήσιμο, που σημαίνει ότι έτρωγα τηγανητά κρέατα κάθε μέρα, μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια και μπέικον σε κάθε γεύμα, και απαραιτήτως τυρί μαζί με όλα αυτά!

Αθανασία: Ήμουν από τα παιδιά που ούτε κατά λάθος δεν πλησίαζαν φρούτα και σαλάτες, αντιθέτως γλυκά και σοκολάτες πρωταγωνιστούσαν στην καθημερινότητα μου. Ως φοιτήτρια κάποια στιγμή σιχάθηκα το junk food και άρχισα να μαγειρεύω πιο πολύ.

Ήταν μία απότομη αλλαγή  στην διατροφή σας ή συνέβη σταδιακά;

Jake: Ήταν μια απότομη αλλαγή για μένα, μια μέρα αποφάσισα να κόψω το κρέας και τρεις μέρες αργότερα το τυρί και όλα τα γαλακτοκομικά.

Αθανασία: Και για μένα το ίδιο, από τη μια στιγμή στην άλλη είπα δεν θα ξαναφάω κρέας. Το vegan όμως και το gluten free συνέβησαν σταδιακά, γιατί μου ήταν δύσκολο να κόψω τα πάντα, ειδικά όταν δεν είχα βρει τα προϊόντα που θα αντικαθιστούσαν το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι μου.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Μανιτάρια με τυρί και κρέμα αμυγδάλου

 

Τι είναι η γλουτένη;

Jake: Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σιτάρι, το κριθάρι και άλλα δημητριακά και προστίθεται τεχνητά στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, για να βελτιώσει την υφή τους. Έρευνες δείχνουν ότι η γλουτένη καταστρέφει το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, και ότι είναι πολύ εθιστική ουσία.

Τα πολυπεπτίδια της γλουτένης διεισδύουν μέσω του αίματος στον εγκέφαλο όπου επηρεάζουν τους ίδιους υποδοχείς στους οποίους προσδένονται τα οπιούχα ναρκωτικά. Εξαιτίας αυτών την επιπλοκών, κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πολλοί αποφασίζουν να την αποβάλλουν από τη διατροφή τους.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Ρόκα Παρμεζάνα

 

Και ποια η διαφορά vegan με vegetarian;

Jake: Ένας vegan καταναλώνει μόνο τροφές που δεν περιέχουν κανένα ζωικό παράγωγο και καμία ζωική πρωτεΐνη και που δεν προέρχονται με κανένα τρόπο από ζώα. Επίσης προσπαθεί να μην αγοράζει προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, είναι δηλαδή πολύ ευαισθητοποιημένος όσον αφορά την κακοποίηση των ζώων.

Από την άλλη ένας vegetarian έχει αποκλείσει από τη διατροφή του μόνο το κρέας, ενώ τρώει τυρί, βούτυρο, γάλα και παρόμοια προϊόντα.

 

Εσείς τι ακριβώς δεν τρώτε δηλαδή;

Αθανασία: Δεν τρώμε τίποτα που προέρχεται από ζώα ή περιέχει πρωτεΐνες από ζώα όπως η λακτόζη και η κασεΐνη. Αυτό περιλαμβάνει τα γνωστά, όπως τυρί, γάλα, βούτυρο, αυγά, αλλά και κάποια προϊόντα που δεν θα περίμενες να βρεις ζωικά παράγωγα μέσα όπως πατατάκια, σως μπάρμπεκιου και ζαχαρωτά.

Αυτός ο τρόπος ζωής σου αφήνει ένα κουσούρι: Πάντα ελέγχεις τις ετικέτες όλων όσων θέλεις να αγοράσεις, ώστε να είσαι σίγουρος ότι είναι ασφαλές για σένα.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Σαλάτα με ρόδι και ρόκα
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Σουβλάκια λαχανικών με σως σκόρδου

Πόσα χρήματα ξοδεύετε εβδομαδιαίως ή μηνιαίως για να συντηρείτε αυτόν τον τρόπο ζωής;

Αθανασία: Ξοδεύουμε περίπου 80 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουμε όλα όσα τρώμε, όπως βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλεύρι χωρίς γλουτένη, vegan τυρί και μακαρόνια από καλαμπόκι. Τρώμε σχεδόν αποκλειστικά ό,τι εμείς φτιάχνουμε, αν εξαιρέσεις καμιά μερίδα τηγανητές πατάτες σε κάποιο εστιατόριο αν βρεθούμε έξω με παρέα.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Μακαρονάδα Αλφρέντο με κοτόπουλο vegan

Δηλαδή, για να καταλάβουμε, πόσο κοστίζει η μακαρονάδα Aλφρέντο από κοτόπουλο τοφού παραδείγματος χάρη;

Jake: Κάτσαμε και το υπολογίσαμε για σένα. Να μας έβλεπες να προσπαθήσουμε να βρούμε πόσο κοστίζει μισή κουταλιά ρίγανη! Η συνταγή μου αυτή για την μακαρονάδα Αλφρέντο σερβίρει τέσσερις μερίδες και κόστισε 10 ευρώ για να τη φτιάξω.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι το εξής: Πόσο broke μπορούν να είναι στ' αλήθεια δύο vegans; Τα βιολογικά μόνο προϊόντα στην αγορά είναι αρκετά ακριβά για τους περισσότερους από μας σήμερα.

Αθανασία: Είναι όμως τόσο απλησίαστα τελικά; Στη βιολογική λαϊκή βρίσκουμε ολόφρεσκα λαχανικά πολύ φτηνά, το βιολογικό λάδι στο σούπερ μάρκετ κοστίζει 6,50 ευρώ, το τυρί τόφου κοστίζει 1,80 ευρώ και τα μακαρόνια πένες χωρίς γλουτένη κοστίζουν 1,58 ευρώ τα 500 γραμμάρια.

Αν κάνεις σωστό προγραμματισμό μπορείς να περιορίσεις πολύ τα έξοδα σου, και όντας broke αναγκάζεσαι να το κάνεις. Όταν δεν ήμουν vegan, ζώντας μόνη ως φοιτήτρια, ξόδευα 50-60 ευρώ στο σούπερ μάρκετ κι έτρωγα ντελίβερι ή έξω τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ τώρα είμαστε δύο και τρώμε πιο υγιεινά ξοδεύοντας λιγότερο.

Όντως κάποια από τα βιολογικά και vegan προϊόντα είναι πιο ακριβά σε σχέση με άλλα προϊόντα. Καταναλώνοντας τα βιολογικά και vegan τρόφιμα όμως δεν τρως ούτε επιβλαβή χημικά ούτε ζωικές πρωτεΐνες. Εμείς τρώγοντας αποκλειστικά τέτοια τρόφιμα αρρωσταίνουμε σπανίως, και δεν ξοδεύουμε χρόνο ή χρήματα σε γιατρούς και φάρμακα.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Vegan Onion Rings, χωρίς γλουτένη
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Vegan Φιλετίνια κοτοπούλου

Ποιος είναι ο σκοπός του blog;

Jake: Όταν ξεκινάς την vegan και χωρίς γλουτένη ζωή σε απασχολεί ένα πολύ σημαντικό θέμα: «Τί να φάω;»  Σκοπός του blog μας είναι να μοιραστούμε ιδέες και συνταγές με οποιονδήποτε ψάχνει για τέτοιου είδους πληροφορίες ή και για έμπνευση.

Αθανασία: Εμένα μου αρέσει που φτιάχνουμε από το μηδέν π.χ. παρμεζάνα, μαγιονέζα χωρίς αυγά, γεμιστά μπισκότα. Ήθελα ένα συνταγολόγιο που να δίνει  συνταγές και βοήθεια σε όποιον νηστεύει, δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το αλεύρι χωρίς γλουτένη ή είναι όπως ήμασταν εμείς, ένας vegan που είχε ξεμείνει από ιδέες.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Βουτυρόκρεμα σοκολάτας

 

Και πόσο χρόνο καθημερινά σας παίρνει η ενασχόληση με την προετοιμασία του φαγητού;

Jake: Εξαρτάται τι φτιάχνουμε. Κάποιες συνταγές είναι πιο πολύπλοκες από άλλες και εξαιτίας αυτού κάποιες μέρες μπορεί να είμαστε μόνο μισή ώρα στην κουζίνα, ενώ άλλες πέντε ώρες, αν φτιάχνουμε πολλά πράγματα. Όσο πιο πολύ χρόνο περνάμε μαγειρεύοντας τόσο πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί γινόμαστε, κερδίζουμε σε εμπειρία!

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Γλυκοπατάτες στο φούρνο με επικάλυψη από καραμελώμένα καρύδια(!)

Πού τελειώνει η επιθυμία και η προσπάθεια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής  και πού ξεκινάει η εμμονή;

 Αθανασία: Είναι πιο πολύ μια συνειδητή προσπάθεια να είμαστε λίγο πιο υγιείς σε ένα κόσμο όπου ο καρκίνος και οι ψυχολογικές διαταραχές αυξάνονται.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν πως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει αλλά και να θεραπεύσει. Όπως δίδασκε και ο Ιπποκράτης, «Φάρμακό σας να γίνει η τροφή σας και η τροφή σας να γίνει φάρμακό σας». Πέρα από το να πρέπει να φτιάχνουμε σχεδόν ό,τι τρώμε, η διατροφή μου δεν μονοπωλεί τη ζωή μου. Έχω τη σχολή μου για αυτή τη δουλειά.

Jake: Είναι μια επιλογή στην οποία κατέληξα μαθαίνοντας για την επιστήμη πίσω από το φαγητό, σε συνδυασμό με ό,τι παρατηρούσα γύρω μου, και ήταν μια εύκολη επιλογή για μένα. Δεν νιώθω σαν να είναι εμμονή, απλώς είναι μέρος της ζωής μου.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Καλιφορνέζικη πίτσα με κοτοπουλο μπάρμπεκιου
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Vegan BBQ Ribs

Το στερεότυπο θέλει έναν vegan να ασχολείται συνεχώς με την ιδιαίτερη διατροφή του. Πόση αλήθεια υπάρχει άραγε σε αυτό;

Jake: Δεν είναι όλοι οι vegan ίδιοι, όπως δεν είναι και όλοι οι άνθρωποι ίδιοι! Κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να αμυνθούν όταν τους ρωτάνε γιατί τρώνε έτσι, κάποιοι είναι πιο χαλαροί. Και κάποιοι είναι παθιασμένοι με τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει, πιστεύουν βαθιά σε αυτόν και θέλουν να τον μοιραστούν με όλους, και αυτή είναι η ομορφιά της ποικιλίας και της μοναδικότητας του καθενός!

Αθανασία: Εμείς προσπαθούμε να μην μιλάμε συνεχώς για αυτό το θέμα, μόνο να απαντάμε σε τυχόν ερωτήσεις του τύπου «Μα καλά γιατί το κάνεις αυτό;».

Κάθε άνθρωπος επιλέγει μόνος του τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει. Η αλήθεια είναι ότι επειδή αγαπάμε το φαγητό ασχολούμαστε πολύ με αυτό. Και είναι ωραίο να μιλάς για τα φαγητά που φτιάχνεις με τους φίλους σου, όποιος μαγειρεύει ξέρει τι λέω!

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Τούρτα σοκολάτας vegan χωρίς γλουτένη

Είναι στα αλήθεια τόσο λαχταριστά στη γεύση τα γεύματα σας όσο και στην όψη; Φαίνονται  πολύ νόστιμα!

Jake: Άκου λέει! Βεβαίως! Και πολλές φορές είναι πιο νόστιμα από ότι φαίνεται-είμαστε αρχάριοι φωτογράφοι και πολύ αρχάριοι food stylists.

Είμαστε τόσο χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που φτιάχνουμε τα φαγητά που παρουσιάζουμε στο blog, πολλές φορές εκπλήσσουμε ακόμα και τους εαυτούς μας με το πόσο νόστιμα βγαίνουν τα χωρίς γλουτένη και vegan πιάτα, και θέλουμε να το μοιραστούμε όλο αυτό με όλο τον κόσμο!

Για παράδειγμα χτες φτιάξαμε παναρισμένα φιλετάκια κοτόπουλου από τόφου, και ήταν ακριβώς όπως τα θυμάμαι, μας έκαναν πολύ ευτυχισμένους και φυσικά τα είχαμε φάει όλα μέσα σε λίγα λεπτά αφότου βγάλαμε τη φωτογραφία, όπως όλα τα φαγητά μας.

 

«Θέλουμε να δείξουμε σε όσους μόλις αρχίζουν την vegan και χωρίς γλουτένη ζωή ότι δεν χρειάζεται να στερηθούν τις αγαπημένες τους γεύσεις γιατί μπορούν να τις φτιάξουν μόνοι τους!»

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Πειρατικό Burger
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter

Όλες οι συνταγές από τις εικονιζόμενες λιχουδιές του ποστ -και άλλες πολλές- στο blog των παιδιών, εδώ.

Ελλάδα
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
χμ, εντάξει, όχι και το μεγαλύτερο ελληνικό ιστολόγιο βέγκαν συνταγών ... http://365vegandays.wordpress.com/ http://www.tofu.gr/ http://veganmamagr.blogspot.gr/ http://vegansintages.blogspot.gr/ http://www.veggie-wedgie.com/ (στα αγγλικά, αλλά η κοπέλα που το έχει είναι ελληνίδα) ...και πάει λέγοντας ...
Παιδιά, κάνατε λάθος στον ορισμό vegetarian. Οι χορτοφάγοι ΔΕΝ τρώνε τυρί, καθώς περιέχει πυτιά, που παρασκευάζεται από στομάχι μηρυκαστικού. Επίσης, οι χορτοφάγοι επιλέγουν αβγά και γάλα ελευθέρας βοσκής. Όσο για τους vegan, δεν είναι μόνο διατροφικό το ζήτημα. Πρώτα απ όλα ΔΕΝ φορούν ρούχα που προέρχονται από εκμετάλλευση ζώων (μαλλί, γούνα, μετάξι, δέρμα, πούπουλα κ.ά.), επίσης δεν τρώνε μέλι, δεν χρησιμοποιούν σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, πολλοί δεν χρησιμοποιούν ούτε φάρμακα. Τέλος, ο βιγκανισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εναντίωση στο ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία, καθώς πρόκειται για φιλοσοφικό κίνημα ενάντια στην εκμετάλλευση και το μίσος. Εσείς, βέβαια, κόψατε τα ζωικά για λόγους υγείας, οπότε δεν είμαι σίγουρη αν εντάσσεστε ακριβώς στους βίγκαν. Θα έλεγα πως αυτό που κάνετε πρόκειται για αυστηρή χορτοφαγία, καθώς είναι μόνο διατροφικό. Καλά κάνετε, δεν το κατακρίνω, απλώς πιστεύω πως οι ορισμοί που δώσατε είχαν λάθη, και είπα να τα επισημάνω. Γιατί και η Μπιγιονσε είπε πως ξεκινάει βίγκαν διατροφή, και έσκασε σε βίγκαν εστιατόριο με γούνα, και έγινε χαμός. Άλλο το διατροφικό θέμα, και άλλο το ιδεολογικό...
Experts for more information:Dr. T Colin Campbell. According to wiki: "T. Colin Campbell is an American biochemist who specializes in the effect of nutrition on long-term health. He is the Jacob Gould Schurman Professor Emeritus of Nutritional Biochemistry at Cornell University."Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D: Surgeon and author of the book Prevent and Reverse Heart DiseaseNeal Barnard, M.D: another doctor who has information on reversing diabetesTerry Mason, M.D: another doctor who supports the nutrition approach in his own lifeResearch: The China-Cornell-Oxford Project (look it up)
Προκειμένου να δώσω 6 ευρώ για 100 γρ. Ξανθανικό Κόμμι χωρίς γλουτένη για να φτιάξω μόνος μου κρέμα αμυγδάλου που θα μου χρειαστεί στα "κοτοπουλάκια" πανέ, θα φάω πιτόγυρο και ας μου τα φάνε οι γιατροί!
θα χρησιμοποιήσεις ελάχιστο κόμμι και θα σου μείνει το υπόλοιπο για πολλά ακόμα πράγματα. ο τρόπος που υπολογίζεις τις τιμές είναι σαν να λες ότι μια πράσινη σαλάτα με μαγιονέζα (ας πούμε 4 ευρώ το βαζάκι) και κρουτόν (ας πούμε πάλι 4 ευρώ το σακουλάκι), σου κοστίζει 8 ευρώ (να υπολογίσω το αλάτι, το λάδι και το ξύδι; θα μπορούσα, με βάση τη λογική σου, αλλά νομίζω αυτό που γράφω είναι αρκετό)... στην πραγματικότητα απλά βάλεις μια χούφτα κρουτόν και μια δύο κουταλιές μαγιονέζα ... (λίγο αλάτι, λίγο ξυδι, λίγο λάδι και πάει λέγοντας) ...
Καλησπέρα, θα ήθελα να συμπληρώσω το σχόλιο της συναδέλφου Κας Παραβάντη που προηγήθηκε και να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα:Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία νόσος που ονομάζεται κοιλιοκάκη και πράγματι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή πρέπει για ιατρικούς λόγους να αποφεύγουν τη γλουτένη εντελώς. Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, δεν κινδυνεύουμε από τη γλουτένη και σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί εγκεφαλικές και νευρολογικές βλάβες! Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτω τον ιστότοπο της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης: www.koiliokaki.grΟ λόγος που η υγεία ενός ανθρώπου επιβαρύνεται από την κατανάλωση κρέατος και τυριού, είναι το γεγονός πως μπορεί να τρώει κρέας και τυρί σε ΚΑΘΕ γεύμα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο κίνδυνος έγκειται κυρίως στο ότι αν επιλέγουμε αυτά που είναι πλούσια σε λίπος, καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σε αυξημένη κατανάλωση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.Κανείς δε μπορεί να πάθει δηλητηρίαση από ένα τρόφιμο, απλά και μόνο επειδή ''έχει καιρό να το φάει''. Τροφική δηλητηρίαση παθαίνει κανείς όταν το τρόφιμο που καταναλώνει έχει μεγάλο μικροβιακό φορτίο, λόγω πχ κακής συντήρησης ή ανεπαρκούς μαγειρέματος. Συνεπώς, τροφική δηλητηρίαση μπορεί να πάθει κανείς τρώγοντας κοτόπουλο πχ από σαλμονέλλα, αλλά και τρώγοντας μαρούλι πχ από αμοιβάδα.Τα υποκατάστατα τροφίμων πχ ''προϊόν κοτόπουλου που δεν είναι κοτόπουλο, αλλά έχει αντίστοιχη γεύση και μοιάζει με κοτόπουλο'', τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου να έχουν την επιθυμητή γεύση, υφή κτλ, άρα δεν είναι εξ' ορισμού πιο υγιεινά από το αυθεντικό τρόφιμο.Βεβαίως ο φυτοφαγικός τρόπος ζωής είναι αποδεκτός και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρότυπο διατροφής πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει με έναν ιατρικό - αιματολογικό έλεγχο και στη συνέχεια να απευθυνθεί σε έναν ειδικό διατροφολόγο για να ενημερωθεί σχετικά με το πώς να καλύπτει τις ανάγκες του και να μη φέρει την υγεία του σε κίνδυνο.Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω και το παράπονό μου στους κατά τ' άλλα αγαπημένους μου συντάκτες της LIFO, διότι το post θα έπρεπε να περιορίζεται στην παρουσίαση του blog των συνταγών και όχι σε διατροφικές συμβουλές από μη ειδικούς.Ευχαριστώ,Ευαγγελία Σχοινά M.Sc.Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ενδιαφέρουσες συνταγές αλλά καλό είναι να προσέχουμε διατροφικούς ισχυρισμούς όταν δεν είμαστε ειδικοί. Η γλουτένη δεν καταστρέφει το νευρικό σύστημα, αλίμονο αν γινόταν αυτό. Ναι υπάρχουν άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και έχουν μία πολύ σοβαρή πάθηση γνωστή ως κοιλιοκάκη που έχει πολύ σοβαρά συμπτώματα. Για αυτά τα άτομα είναι πράγματι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν την γλουτένη. Για τους υπόλοιπους όχι και τόσο. Δυστυχώς η αποφυγή της γλουτένης έχει γίνει μόδα, ειδικά στην Αμερική.Το ότι το ζευγάρι αυτό αισθάνθηκε καλύτερα μάλλον οφείλεται πιο πολύ στο γεγονός ότι σταμάτησαν να τρώνε επεξεργασμένα αμυλώδη σνακ και άλλα έτοιμα τρόφιμα και όχι στο ότι απέφυγαν τη γλουτένη, μιας και από αυτό που καταλαβαίνω δεν έχουν κοιλιοκάκη. Αν και για να μην ξεχνιόμαστε, η ελληνική διατροφή που υπήρξε το πρότυπο της γνωστής Μεσογειακής διατροφής και έχει ερευνηθεί περισσότερο από οποιαδηποτε άλλη έρευνα, έχει εκατοντάδες νηστησιμες συνταγές η αλλιώς "vegan". Και είναι σαφώς πιο υγιεινό (και vegan) να φας ένα πιάτο γίγαντες με ελαιόλαδο ναι ντομάτα παρά τηγανητό τόφου με xantham gum.Έλενα Παραβάντη-Διατροφολόγος
Oh I am careful. the top 3 nutritionists in the world come from USA and Japan. I have done my research! Anybody who is interested can have access to it by contacting me. I have been vegan since 2007 and have 38 cm biceps. Protein can come from plants too. Unfortunately in America? What is that supposed to mean? Greece is one of the few countries in the world to offer Gluten Free Cruise Lines because they are smart enough to understand how important this is to Americans. 1/3 of Americans are not Gluten Free and you think this is stupid? Are you sure you are on the right side of the fence?
There are 3 top nutritionists in the world... 1 comes from Japan and the other 2 come from America. They all agree 100% on the vegan diet. I have done my research and I will contact them for interviews thanks to your comment. No offense, but 1/3 of Americans now follow a gluten-free diet. Obviously this is not because Americans are stupid but rather because they do their research! The Greek diet has no advantage over the research done by these other doctors since the 1970's. The real data shows animal proteins increasing cancer and stroke risks in both men and women between 70 and 90%!! This is real scientific data! Anyone who wants it can contact us! Until then, have a nice day!
I am sorry dude, but I'd take the word of a certified nutritionist over that of a random guy on the internet who spews factoids without any evidence or sources to back them up (and pretty much writes the same comment twice) any day of the week. Could you actually name the three top nutritionists on the planet so that we close minded peasants who don't like doing research could Google them? Also, as some other readers have pointed out, I hate to break it to you, but if you spend 80 Euros a week on food, YOU ARE NOT BROKE. Some of the "cheap" foods that are mentioned in the article, gluten-free pasta for example, are up to three times as expensive as their gluten containing counterparts.
Jake, apparently you are not aware of research done on the Greek diet, which happens to be the prototype for the Mediterranean Diet. This diet is being continually studied, with positive results every time. Even as recent as yesterday a new study came out on the Mediterranean diet and it's relationship with dementia. In any case you may not be aware that the traditional Greek diet was mainly vegetarian, Greek fasted from animal products for almost 200 days a year, which explains why we have so many vegetarian dishes. It is unfortunate that you now live in Greece and are not aware of all the vegetarian recipes that Greek and Mediterranean cuisine has to offer.
Εντάξει από το 2013 η μία από το 2010 αν δεν κάνω λαθος ο φίλος της, δε θέλω να γίνω ο κακός αλλά είναι πολύ μικρό το διάστημα για να μιλάμε με μεγάλα λόγια για αλλαγή στον τρόπο ζωής κάποιου. Πρώτα πρέπει να δεις πόσο διάστημα θα αντέξεις (χωρίς να τρελαθείς) κ μετά από αρκετό καιρό μιλάς για αλλαγή στη ζωή σου. Προς το παρόν είναι σε δοκιμαστικό στάδιο. Πάντως εμένα μου φαίνεται μεγάλη υπερβολή να μην τρως ούτε ζωϊκά παράγωγα, αγγίζει την εκκεντρικότητα και περίμενα μια ανάλογη αιτιολόγηση. Τέλος τα βιολογικά είναι πολύ πιο ακριβά (κ όχι στα ίδια όπως λένε). Τώρα αν η κοπέλα έτρωγε 7 φορές τη βδομάδα απ'έξω δε σημαίνει κ εξίσωση της τιμής για όλους τους υπόλοιπους, πόσο μάλλον αν τα υιοθετήσεις σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείς στη καθημερινότητα: πχ σαπούνι, καλλυντικά οδοντόκρεμα, απορρυπαντικά, δημητριακά.
αν ήμουν κακός άνθρωπος θα αναρωτιόμουν (φιλικά πάντα) πόσα κιλά ήταν ο Τζέηκ πριν την vegan φώτιση. Επίσης ένας κακός άνθρωπος θα αναρωτίόταν για το υπερβολίκά τέλειο styling που εντελώς αρχάριοι καταφέρνουν. Παρακάμπτω το πόσες έρευνες (από ποιό θεσμό) λένε ότι η γλουτένη καταστρέφει τον εγκεφαλο και τη σπονδυλική στήλη σε 132 από τους 133 ανθρώπους (1 στους 133 μόνο ανθρώπους έχει δυσανεξία στη γλουτένη). Όσον αφορά το ότι η γλουτένη ερεθίζει τους ίδιους υποδοχείς που ερεθίζονται από οπιούχα ναρκωτικά, ΑΝ είναι αλήθεια τότε αυτό σημαίνει οτι η φούντα είναι ΟΚ (ως μη οπιούχο) ενώ δεν είναι καθόλου ΟΚ το σεξ κι η σοκολάτα (φίλοι vegans, μόλις χάσατε σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό). Θα το προσπαθήσω όμως όταν ξαναβγούμε παρέα στην ταβέρνα να αφήσω την μπριζόλα του θανάτου και να φάω μόνο τις τηγανητές πατάτες - το πιο διατητικό φαγητό της οικουμένης, ειδικά σε ταβέρνες. Για να μην παρεξηγούμαι, ούτε κι εγώ είμαι κρεατοφάγος (τρώ ζωϊκή σάρκα δυο φορές το μήνα σε κανα κινέζικο ή σε χειμωνιάτικες σούπες). Το πρόβλημα με τους vegans είναι μάλλον στην εμμονική συμπεριφορά τους και την σχεδον χριστιανική (hollier-than-thou) άποψή τους για τον κόσμο, καθώς και για την αρνητική τους αντιμετώπιση σε περίπτωση που αμφισβητήσεις έστω και μια λέξη από όσα ισχυρίζονται (πόσοι ξέρουν για παράδειγμα ότι οι περισσότερες απομιμήσεις κρέατος ή τυριού φτιάχνονται ακριβώς με περισσή γλουτένη;)
Μια χαρα και τωρα θελω ιδεες για εμενα που θελω να μειωσω το κρεας και να διατηρησω την ενέργειά μου αλλά πάσχω από Νόσο του Κρον. Δηλαδή δεν μπορώ να φαω πράσινα, ίνες, ωμες σαλατες, ξηρους καρπούς, καλαμπόκι, μανιταρια, φρουτα με ινες, φρουτα με φλούδα (βασικα απο φρούτα μονο μπανανες μπορω να φαω), όσπρια. Οι φυσικοι χυμοι αν ειναι οξινοι (πορτοκαλι-λεμονι κλπ) με αρρωσταινουν και ενα μικρο ροδακινο, τρεις φράουλες ή μια κουταλια μπιζελια στο ρυζοτο με στέλνουν γραμμη στο νοσοκομείο.
Plant based diet=Scifimom Dead/RIP. Το θεμα δεν ειναι αν κάνει να φαω φυτικες τροφές αλλα οτι δεν μπορω, ακομα και ενα κομματι απο κάτι με ίνες ή λαχανικό, ακόμα και μαγειρεμενο με στέλνει. Και ΕΙΜΑΙ σε ύφεση οταν ημουν σε κρίση μπορουσα να φαω μονο ρυζι πουρε και σουπες με φιδε.
Ναι προφανως αλλά όλοι οσοι ρωτησα λένε ακριβως το ίδιο "Ξεκινας με μια μεγαλη σαλατα και μια μερίδα φρουτο" Χμμμμ δεν μπορω να φαω σαλατα, ούτε φρούτο... "εισαι σε ύφεση" ναι αλλα δεν μπορω να φαω σαλατα. Οποτε προς το παρόν ρισκαρω να είμαι carnivore.
φρούτο και σαλάτα;ποιος στο είπε αυτό; μόνο πάρα πολύ καλά μαγειρεμένα λαχανικά θα σου έλεγα εγώ, και κρέας φυσικά, τα φρούτα νόμιζα απαγορευονται αυστηρά, ακόμα και όταν είσαι σε ύφεση...
Scifimom ο me myself and i έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ειδικό. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ κάποιος σοβαρός επαγγελματίας ( κι εδώ που τα λέμε όχι μόνο διαιτολόγος, αλλά από όλον τον κλάδο της υγείας ) να σου έχει συστήσει αυτά που λες. Πέρα από τους ιδιώτες υπάρχουν και οι διαιτολόγοι των δημοσίων νοσοκομείων που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Σταμάτα να ρωτάς στο Ίντερνετ και απευθύνσου σε αυτούς.