Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε, τελικά, αυτό που πολεμούσε

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε, τελικά, αυτό που πολεμούσε Facebook Twitter
60

Ο μουσικοσυνθέτης βάλλει κατά των «εθνομηδενιστών», με νέα δήλωση κόλαφο. (Θεοδωράκης κατά Ρεπούση: «Πήγαινε να ζήσεις στη Νιγηρία»)

Είναι σοκαριστικό το πόσο απόλυτοι ή/και συντηρητικοί γίνονται οι άνθρωποι γερνώντας και το πόσο θυμίζουν τους χειρότερους εχθρούς τους, αυτούς που κάποτε πολεμούσαν. Δεν είναι πρόβλημα του Μίκη Θεοδωράκη - εξάλλου οι απόψεις του την τελευταία δεκαετία εκφράζουν πολλούς, ψεκασμένους και μη - είναι κάτι που συμβαίνει σε μερίδα ηλικιωμένων που γίνονται απόλυτοι μεγαλώνοντας. (Σε άλλη μερίδα ηλικιωμένων ο χρόνος χαρίζει σύνεση, αυτογνωσία, ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.)

"Αν είχα δύναμη θα της έπαιρνα το διαβατήριο. Πήγαινε να ζήσεις αλλού. Πήγαινε στη Νιηγρία", δήλωσε και αναρωτιέμαι πόσο τυχεροί είμαστε που ΔΕΝ έχει δύναμη ο Μίκης Θεοδωράκης και οι όμοιοί του. 

Το να έχεις τη δύναμη και να παίρνεις το διαβατήριο κάποιου που διαφωνεί μαζί σου και να τον διώχνεις απ' τη χώρα, είναι τρομακτικό.

Ως νεότερος, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας σπουδαίος ήρωας της αντίστασης. Αντιστάθηκε στον αυταρχισμό και εξορίστηκε (κάποιοι που είχαν τη δύναμη, επειδή διαφωνούσαν μαζί του, του πήραν το διαβατήριο και τον έστειλαν να ζήσει αλλού). 

Το ότι θα ήθελε να είχε τη δύναμη τώρα ο ίδιος να κάνει τα ίδια - διώχνοντας τους δικούς του τωρινούς "αντιπάλους" φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όσους τον ακούμε.

[Σχολιάζει ο dreamtroll: "Έχεις άλλη άποψη; Να πας στη Νιγηρία!! Σώπα όπου να ναι θα τυπώνουν πιστοποιητικά ελληνικών φρονημάτων. Θλίψη..."

Και ο EastofWest θυμάται τη Μελίνα Μερκούρη: "Είπε [ο Μίκης] ότι αν είχε εξουσία θα αφαιρούσε τα δαβατήρια και θα απήλαυνε όσους θα έκαναν "εθνομηδενιστικές" δηλώσεις. Ό,τι δηλαδή έκανε και η χούντα και ακόμη περισσότερο. Ό,τι ακριβώς έκανε ο Πατακός με την Μερκούρη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είπε ότι θέλει να απελάσει την Ρεπούση στην Νιγηρία. (Ίσως με ενδιάμεσο σταθμό την Μακρόνησο).

Δηλαδή δηλώσεις που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως "φασιστικές" και "ρατσιστικές" από τους κατ' επάγγελμα προστάτες της δημοκρατικής μας συνείδησης. Και όμως, δεν άκουσα τον ορυμαγδό που σηκώθηκε πριν λίγο καιρό για τις σχεδόν αυτονόητες εκφράσεις της Δημουλά. Γιατί αν καταχωρηθείς άπαξ ως αριστερός σε αυτή την χώρα, έχεις ισόβια ασυλία.]

Αν όμως κάποιος αντιδράσει ή θίξει τον Μίκη θα του πουν "Κι εσύ τι έχεις κάνει, που δεν τον φτάνεις ούτε στο μικρό σου δαχτυλάκι κλπ". Πράγματα σωστά, αλλά επικίνδυνα - που απαγορεύουν την έκφραση γνώμης για τις *αυθεντίες*, όσες χοντράδες κι αν έχουν πει αυτές. Πράγματα που επίσης θυμίζουν τη χούντα, που ο Θεοδωράκης είχε ως νέος πολεμήσει...

Αγνοώντας την τωρινή πολιτική πορεία του Μίκη (ή απορρίπτοντάς την με τρόπο απαράδεκτο, όπως έχουν κάνει πολλοί - "ε, αλσχάιμερ", "ξεκούτιανε" κλπ) δεν κερδίζεις κάτι. Δηλώνοντας την αντίθεσή σου σε έναν νέο, ολοένα και μαζικότερο αντιαριστερό αυταρχισμό, αν μη τι άλλο, κάνεις κι εσύ τη φωνή σου να ακουστεί, όπως έχεις το δικαίωμα. 

Και όπως, φυσικά, έχει το δικαίωμα και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Οι χαρουμενιές και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί απέναντι στον Μίκη Θεοδωράκη δείχνουν το επίπεδο αμορφωσιάς και ξεπεσμού των γραφόντων. Μόνο σεβασμός πρέπει στην τεράστια αυτή προσωπικότητα που έχει έργο να δείξει και όχι χαριτωμενιές σε ένα σάιτ. Και μόνο θλίψη για την κατάντια μερικών (ευτυχώς ελαχίστων) κατοίκων αυτής της χώρας.
SUPERMIKIS","MικΥ",γελοιογραφιες,"ψεκασμενο ακροατηριο"= κακεντρεχεια μεσημεριανου ηθους και γυμνασιακης ωριμοτητας!!!"Μετριος συνθετης","λαιλαπα"-η κακογουστια και η αμορφωσια σε ολο της το μεγαλειο Ελληναρους που σα λαιλαπα βλεπει τον αγωνιστη της ειρηνης κι οχι τη Ρεπουση που τα τσεπωνει καθε μηνα χοντρα για να απαξιοι τους Αθωους Νεκρους αυτου του εθνους!Οχι η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ Ρεπουση που με 8 χιλιαρικα το μηνα ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΙ τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ για 400 Ευρω και την αποδομηση των νοσοκομειων ,τ Σχολειων τν Εργασιακων κ Ανθρωπινων Δικαιωματων μας!ΙΔΟΥ,η σημερινη προοδευτικη σκεψη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όλο αυτό το θέμα με την Ρεπούση προκύπτει από την αμάθεια ή μάλλον την ημιμάθεια που μας δέρνει. Προσωπικά συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέει, διότι τα γνωρίζω λόγω ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων.Η βουλή δεν είναι βέβαια το κατάλληλο μέρος για αυτό και η ίδια έχει ένα υφάκι κάπως υπεροπτικό. Όμως το θέμα θα λυθεί μόνο του μόλις αποφασίσουμε να μορφωθούμε πραγματικά και σταματήσουμε να πιπιλάμε τις γνώσεις που πήραμε στο δημοτικό. Δεν χάνουμε τον πατριωτισμό μας όταν ψάχνουμε την αλήθεια.
Κρίμα για ορισμένα αισχρά σχόλια. Άλλοι βρίσκουν ευκαιρία να γράψουν το μακρύ και το κοντό τους. Οκ,δεκτόν δημοκρατία έχουμε,αλλά καταντάει γελοιότητα. Σημειωτέον ούτε εγώ συμφωνώ με αυτό που ειπώθηκε από τον Μικη Θεοδωράκη.Από κει και πέρα η αμφισβήτηση του μουσικού του έργου ή το να γράφουμε ο Μικυ -όπως το καρτούν- πραγματικά δεν είναι αστείο, ούτε και έξυπνο. Αντιθέτως είναι ένα από τα βασικά μας προβλήματα: άκριτη έλλειψη σεβασμού και ισοπέδωση.
Καποτε ο Μικυς ηταν το στηριγμα δεκαδων χιλιαδων Ελληνων ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ που η Ελλαδα τους ειχε εκδιωξει απ’την χωρα και τους ειχε αφαιρεσει την υπηκοοτητα τους. Τωρα ο ιδιος ευχεται να μπορουσε να διωχνει. …και να αφαιρει και υπηκοοτητες. Η ηλικια ή το καλλιτεχνικο εργο δεν μπορει να ειναι δικαιολογια για την ελλειψη ηθικων αξιων. Εμετικος!
Συμφωνώ με το άρθρο του Άρη αλλά κάτι σχόλια του στυλ ο Θεοδωράκης πάντα ήταν σούργελο και παρόμοια εκτός από μηδενιστικά και ανιστόρητα είναι τελείως ανόητα... τι επιχειρήματα είναι αυτά;Διαφωνείς; Πες γιατί... τα υπόλοιπα είναι για το επίπεδο των χρυσαύγουλων... Το να διαφωνήσεις απλά και μάλιστα με τέτοιον τρόπο με τον Θεοδωράκη δεν σε κάνει αυτομάτως προοδευτικό.
Δυστυχώς ο Μίκης μας απογοητεύει συχνά πυκνά. Πάντως, κι επειδή το να αλληλοκατηγορούμαστε ως φασίστες εχει γίνει η νέα μόδα, όσοι νομίζετε πως κυριολεκτούσε για το διαβατήριο, δεν έχετε ιδέα ποιος είναι. Ο Μίκης είναι ενθουσιώδης. Σήμερα λέει αυτό -κακώς βέβαια, αύριο θα ήταν ο πρώτος που θα διαδήλωνε αν όντως της αφαιρούνταν το διαβατήριο.
Αυτό που περιγράφεις δεν το λες και ενθουσιασμό. Μάλλον επιπολαιότητα και ανευθυνότητα είναι.Αν είναι τόσο παρορμητικός, δεν μπορούμε να τον παίρνουμε στα σοβαρά. Ας μείνουμε μόνο στο μεγάλο μουσικό του έργο.
Θα πεθάνουμε όλοι εμείς και θα μας σκεπάσει η σκόνη της Ιστορίας και το όνομα Μίκης Θεοδωράκης θα λάμπει για πάντα σε όλον τον Κόσμο...(Βαράτε τον,παιδιά...!!!Έχει ατσαλωθεί στις εξορίες ο Μίκης και δεν καταλαβαίνει τίποτα...!!!)Α!Το καλύτερο το διάβασα από την κυρία Τίνα Θεοτόκη!<<Από μετριος συνθέτης κατάντησε λαίλαπα.>> Ά,γεια σου!Μετριότης!!!
Πόσο εύκολο και άκοπο είναι τελικά να ασκούμε κριτική;Και αλήθεια... έχουμε πρόταση; Όραμα;Εναλλακτικές; Κάτι ρε παιδιά!Από την άλλη, ένας άνθρωπος στη δύση τής ζωής του ασχολείται με την Ελλάδα που αυτός δε θα ζήσει. Για εμάς, για το μέλλον μας. Ούτε αυτό δεν του πιστώνουμε;Πιο πάνω διάβασα μερικά ανατριχιστικά σχόλια. Ανατριχιαστικά όχι τόσο λόγω της χολής που ξεφορτώνουν, όσο εξαιτίας της άγνοιας που φωνάζει από χιλιόμετρα. Προφανώς κανείς από αυτούς τους σχολιαστές δε γνωρίζει τη δράση τού Μίκη, ούτε τα δοκίμια πολιτικού στοχασμού που δημοσίευε από τα μικράτα του, ούτε το βρωμόξυλο, τον εξευτελισμό και τις εξορίες.Κρίμα. Στα κόκκαλα τού Λεντάκη, του Μουστακλή, του Σάντα και πολλών πολλών ακόμα που ήδη τρίζουν, θα προστεθούν εν καιρώ και τα δικά του. Γιατί εμείς έτσι είμαστε. Έτσι γουστάρουμε. Γιατί τελικά αυτό το "ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά" έχει πάντα μία και μόνο απάντηση: τον κακό μας εαυτό.
Άσε φίλε μου....όλοι οι νεοπροοδευτικοί της δεκάρας μαζεύτηκαν εδώ και μοιράζουν αρνητικές κρητικές στο αυτονόητο ,λες και βλέπουν συνεχώς μπροστά τους χρυσαύγουλους αρτηριοσκληρωτικούς!
Αφού εσύ αυτό κατάλαβες ,αγαπητέ μου ΤΝΚΣ ,και αφού καραδοκείτε μπας και καταλάβετε από τα συμφραζόμενα τι να ψήφισε ο καθένας ,λες και πέφτει σε κανενός ο λόγος ,σου βάζω εγώ μία θετική ψήφο!
Αληθεια Φιλαληθη, το ερωτημα μου παρ οτι ξαφνιασε και μενα, δεν το μαζεψα, γιατι σ αυτο το σημειο(οπου και προεκυψε) ειναι ουσιαστικο και το εκανα μιας και την απαντηση και την ερωτηση την προστατευει απο την αδιακρισια η απροσωπια.Διοτι πραγματικα αναρωτιεμαι τι να ψηφιζει αραγε καποιος που τον περνανε (ή λενε οτι τον περνανε) οι αλλοι για χρυσαυγουλο ενω αυτος δηλωνει εναντιον της ΧΑ. Αναρωτιεμαι τι επιλογες εχει, οπως και το αν ας πουμε μπορει καποιος με εθνικη ευαισθησια να ειναι αριστερος, ή απολιτικ, ισως να ψηφιζει κομματα εκτος Βουλης κ.α.Που βρισκει τελος παντων πολιτικη εκφραση στην ψηφο του ενας τετοιος ανθρωπος. Ρωτουσα βεβαια, αν ειχαμε τωρα εκλογες.όπως και να χει, thanx για την ψηφοLOL;)
Καταδικαστεο αυτο με το διαβατηριο.Σας προτρεπω να ακουσετε ολοκληρες τις δηλωσεις, ξεκολλωντας για 2.27 απο την ποδοσφαιρολαγνα λογικη της "καλης φασης" του "φαουλ" του κορνερ στην δημοσια ζωη.Μπορειτε να ξεπερασετε το συνθημα και τον εντυπωσιασμο; Μπορειτε να δειτε αν διαφωνειτε, ή όχι ;
Trivia: Η Ρεπούση σήκωσε σάλο όταν συζήτησε τον όρο 'γενοκτονία' / Ο Μίκης οργάνωνε συναυλίες συμπαράστασης στη Σερβία, υπευθύνη για την πιο πρόσφατη γενοκτονία επι Ευρωπαικού εδάφος (Σρεμπενιτσα 1995).
Προφανως οι τιμητες του πνευματικου εργου του Μικη, εχουν κανει πολυ περισσοτερα για την τεχνη και την Ελλαδα, απο εκεινον. Ας μην ντρεπονται να μας τα δειξουν...
Επρεπε να καταντησει ετσι για να καταλαβουμε ποιος ειναι;Στα νιατα του προπαγανδιστης του κοκκινου φασισμου στα γεραματα του προπαγανδιστης του εθνικισμου!!!Αλοιμονο στους λαους που τετοια σουργελα τα κατατασουν στους πνευματικους ανθρωπους.