Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε, τελικά, αυτό που πολεμούσε

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε, τελικά, αυτό που πολεμούσε Facebook Twitter
60

Ο μουσικοσυνθέτης βάλλει κατά των «εθνομηδενιστών», με νέα δήλωση κόλαφο. (Θεοδωράκης κατά Ρεπούση: «Πήγαινε να ζήσεις στη Νιγηρία»)

Είναι σοκαριστικό το πόσο απόλυτοι ή/και συντηρητικοί γίνονται οι άνθρωποι γερνώντας και το πόσο θυμίζουν τους χειρότερους εχθρούς τους, αυτούς που κάποτε πολεμούσαν. Δεν είναι πρόβλημα του Μίκη Θεοδωράκη - εξάλλου οι απόψεις του την τελευταία δεκαετία εκφράζουν πολλούς, ψεκασμένους και μη - είναι κάτι που συμβαίνει σε μερίδα ηλικιωμένων που γίνονται απόλυτοι μεγαλώνοντας. (Σε άλλη μερίδα ηλικιωμένων ο χρόνος χαρίζει σύνεση, αυτογνωσία, ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.)

"Αν είχα δύναμη θα της έπαιρνα το διαβατήριο. Πήγαινε να ζήσεις αλλού. Πήγαινε στη Νιηγρία", δήλωσε και αναρωτιέμαι πόσο τυχεροί είμαστε που ΔΕΝ έχει δύναμη ο Μίκης Θεοδωράκης και οι όμοιοί του. 

Το να έχεις τη δύναμη και να παίρνεις το διαβατήριο κάποιου που διαφωνεί μαζί σου και να τον διώχνεις απ' τη χώρα, είναι τρομακτικό.

Ως νεότερος, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας σπουδαίος ήρωας της αντίστασης. Αντιστάθηκε στον αυταρχισμό και εξορίστηκε (κάποιοι που είχαν τη δύναμη, επειδή διαφωνούσαν μαζί του, του πήραν το διαβατήριο και τον έστειλαν να ζήσει αλλού). 

Το ότι θα ήθελε να είχε τη δύναμη τώρα ο ίδιος να κάνει τα ίδια - διώχνοντας τους δικούς του τωρινούς "αντιπάλους" φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όσους τον ακούμε.

[Σχολιάζει ο dreamtroll: "Έχεις άλλη άποψη; Να πας στη Νιγηρία!! Σώπα όπου να ναι θα τυπώνουν πιστοποιητικά ελληνικών φρονημάτων. Θλίψη..."

Και ο EastofWest θυμάται τη Μελίνα Μερκούρη: "Είπε [ο Μίκης] ότι αν είχε εξουσία θα αφαιρούσε τα δαβατήρια και θα απήλαυνε όσους θα έκαναν "εθνομηδενιστικές" δηλώσεις. Ό,τι δηλαδή έκανε και η χούντα και ακόμη περισσότερο. Ό,τι ακριβώς έκανε ο Πατακός με την Μερκούρη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είπε ότι θέλει να απελάσει την Ρεπούση στην Νιγηρία. (Ίσως με ενδιάμεσο σταθμό την Μακρόνησο).

Δηλαδή δηλώσεις που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως "φασιστικές" και "ρατσιστικές" από τους κατ' επάγγελμα προστάτες της δημοκρατικής μας συνείδησης. Και όμως, δεν άκουσα τον ορυμαγδό που σηκώθηκε πριν λίγο καιρό για τις σχεδόν αυτονόητες εκφράσεις της Δημουλά. Γιατί αν καταχωρηθείς άπαξ ως αριστερός σε αυτή την χώρα, έχεις ισόβια ασυλία.]

Αν όμως κάποιος αντιδράσει ή θίξει τον Μίκη θα του πουν "Κι εσύ τι έχεις κάνει, που δεν τον φτάνεις ούτε στο μικρό σου δαχτυλάκι κλπ". Πράγματα σωστά, αλλά επικίνδυνα - που απαγορεύουν την έκφραση γνώμης για τις *αυθεντίες*, όσες χοντράδες κι αν έχουν πει αυτές. Πράγματα που επίσης θυμίζουν τη χούντα, που ο Θεοδωράκης είχε ως νέος πολεμήσει...

Αγνοώντας την τωρινή πολιτική πορεία του Μίκη (ή απορρίπτοντάς την με τρόπο απαράδεκτο, όπως έχουν κάνει πολλοί - "ε, αλσχάιμερ", "ξεκούτιανε" κλπ) δεν κερδίζεις κάτι. Δηλώνοντας την αντίθεσή σου σε έναν νέο, ολοένα και μαζικότερο αντιαριστερό αυταρχισμό, αν μη τι άλλο, κάνεις κι εσύ τη φωνή σου να ακουστεί, όπως έχεις το δικαίωμα. 

Και όπως, φυσικά, έχει το δικαίωμα και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ