Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του 2024

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του 2024 Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιας έκτασης διαφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
0


ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ,
 εάν δεν ασχοληθεί το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο πρωθυπουργός, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Προχωρά μόνο ό,τι προωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι υπουργοί μοιάζουν από διεκπεραιωτές, στην καλύτερη περίπτωση, έως διακοσμητικοί, στις περισσότερες περιπτώσεις. Φέρουν το αξίωμα, έχουν τα προνόμια, αλλά ούτε πρωτοβουλίες παίρνουν ούτε τα προβλήματα αντιμετωπίζουν, μέχρι την στιγμή που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά αυτό συμβαίνει διότι είναι δική του επιλογή ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. 

Αυτό γίνεται και με το Νο1 πρόβλημα, την ακρίβεια. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε άλλη μία σύσκεψη στην αρχή της εβδομάδας για μέτρα κατά της ακρίβειας, στην οποία μίλησε για την αξιοποίηση «διαρκώς νέων εργαλείων πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Είναι προφανές, όμως, ότι πολλοί δεν το έχουν καταλάβει αυτό, όπως φάνηκε και από το βρεφικό γάλα που πωλείται πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά οι εξαγγελίες κατά της ακρίβειας μένουν στα λόγια, καθώς στο θέμα αυτό ούτε ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει λύσεις, παρά τη συχνή ανακοίνωση μέτρων, τα οποία αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αδύναμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κι άλλο τον Δεκέμβριο (3,7%), πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και αυτό συνιστά κυβερνητική αποτυχία. Πριν από τις τελευταίες εξαγγελίες είχε κάνει καμπάνια το υπουργείο Ανάπτυξης για την πτώση των τιμών σε προϊόντα κατά τουλάχιστον 5% και πιο πριν το περίφημο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, που δεν λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να εξαγγέλλει παρόμοιας αποτελεσματικότητας μέτρα μαζί με δηλώσεις για το τέλος της ανοχής και περισσότερους ελέγχους. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, πάντως, επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα ύψους 13,416 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο αν κάποιο μεγάλο ποσό μπήκε ποτέ στα ταμεία. 

Θα παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας μόλις έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ή θα κάνει στροφή και θα τις ψηφίσει, μετά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού και την αφαίρεση της παρένθετης μητρότητας; 

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, σημαντικές μεταρρυθμίσεις «με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», αλλά στην υγεία και στην ασφάλεια δεν υπάρχει καμία βελτίωση ως τώρα. Ούτε κάποια μεταρρύθμιση έχει συντελεστεί ούτε οι πολίτες βλέπουν πρόοδο και αυτό καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και στη διαβούλευση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια» και που θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, σημαντική μεταρρύθμιση, με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και «οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα που πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία». Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση ένοιγε παράθυρο στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

Ωστόσο, το θέμα που έχει αναστατώσει περισσότερο την πολιτική ζωή στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και έχει προκαλέσει ζωηρή συζήτηση είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να προωθήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείται αυτονόητο ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει τη νομοθετική πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά καθημερινά εκδηλώνονται νέες διαφοροποιήσεις.

Στην αρχή ήταν μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, μετά προστέθηκαν ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης και αυτή την εβδομάδα εξέφρασε την αντίθεσή της και η Άννα Καραμανλή. Για την ώρα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των διαφωνούντων, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναθέσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να συζητήσουν με ολους τους αμφίθυμους βουλευτές προκειμένου να πειστούν. Για να περάσει ο νόμος από τη Βουλή θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, διότι όποιος διαφωνεί, μπορεί να απέχει, αντί να καταψήφισει, χωρίς να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση ώστε να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν  θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους  βουλευτές και θα τους αφήσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ενδεχομένως να ισχύσει το ίδιο και για τους υπουργούς, παρότι θεωρείται ότι οφείλουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. 

Τα φώτα θα στραφούν κυρίως στον Μάκη Βορίδη, τον μόνο υπουργό που ως τώρα εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεσή του. Θα παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας μόλις έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, θα απέχει ή θα κάνει στροφή και θα τις ψηφίσει, μετά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού και την αφαίρεση της παρένθετης μητρότητας;

Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιας έκτασης διαφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου μέχρι τώρα δεν ακουγόταν τίποτα για κανένα θέμα και επικρατούσε πρωτοφανής ηρεμία, χωρίς καμία εκδήλωση εσωτερικής αντιπολίτευσης. Η συνέχεια αναμένεται να έχει πολιτικό ενδιαφέρον. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO




 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ