Ζεν και παράνοια στις εσχατιές του Αυγούστου

Ζεν και παράνοια στις εσχατιές του Αυγούστου Facebook Twitter
«Οι ψυχές οφείλουν να υπακούν στους νόμους της φύσης για να έρθουν σε αρμονία με το σύμπαν (Αφυπνισμένος)». Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LiFO
0

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΔΥΜΕΣ παραλίες Κατσαδιά και Παπανδριά στους (απολύτως) ιταλοκρατούμενους και (σε μεγάλο βαθμό) σκαφατοκρατούμενους Λειψούς υπάρχει το οίκημα-κτήμα ενός ντόπιου, όπως πληροφορηθήκαμε, στον κήπο του οποίου δεσπόζει σε ένα επιβλητικό βάθρο μια μεγάλη κεφαλή του Βούδα.

Μπροστά από το μνημείο υπάρχει μια επιγραφή στα ελληνικά, ορατή στους περαστικούς στους οποίους μοιάζει να απευθύνεται: «Οι ψυχές οφείλουν να υπακούν στους νόμους της φύσης για να έρθουν σε αρμονία με το σύμπαν (Αφυπνισμένος)».

Το σύρμα στην πύλη και η ταμπέλα «προσοχή σκύλος» δεν φαίνεται να συνάδει με το βουδιστικό πνεύμα που θέλει να εμφυσήσει στους λουόμενους ο ιδιοκτήτης, αλλά είναι μέρος κι αυτό της όλης σουρεαλιστικής εμπειρίας. Ζεν και παράνοια στους Λειψούς.

Στους Λειψούς καταλήξαμε ως μια ύστατη παράταση των διακοπών πριν από την τελική πορεία για το καθαρτήριο του Πειραιά, αναζητώντας (μάταια) τις παραλίες που δεν είχε, υποτίθεται, η Νίσυρος, η οποία όμως είχε τόσα άλλα.

«Σε κάθε νησί υπάρχει κι ένας τρελός», μας είπε χαμογελώντας ο ντόπιος ταξιτζής στον οποίο απευθυνθήκαμε για περισσότερες πληροφορίες (προφανώς δεν έχει πάει σε νησιά όπως η Κεφαλονιά όπου η αναλογία είναι 50/50 περίπου).

Αμέσως όμως θυμάται ότι υπάρχει κι άλλος «τρελός» στο νησί, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει στο σπίτι του μια τοιχογραφία του Σάι Μπάμπα. Όσο για την μαζική επιστροφή των Ιταλών –πολλοί εκ των οποίων όχι μόνο έχουν αποκτήσει σπίτια αλλά δήλωσαν και μόνιμοι κάτοικοι στην τελευταία απογραφή– σ’ ένα μέρος που όχι και τόσο παλιά βρισκόταν στην κατοχή τους, ο εποχιακός «ταρίφας» είχε να δηλώσει, μετά από μια μικρή αλλά περιεκτική αναδρομή στον real estate αποικισμό του νησιού: «Είχαν πάρει πολύ θάρρος, αλλά τώρα έρχονται και πολλοί Γάλλοι, οπότε έχει ισορροπήσει λίγο το πράγμα».

Παρότι πρόκειται για πρόσφατη σχετικά υπηρεσία στα νησιά της πρώην «άγονης γραμμής» (όρος που μοιάζει πλέον να προέρχεται από τα βάθη της αρχαιολογίας του παραθερισμού), οι τοπικοί ταξιτζήδες, παρά την περιστασιακή χρήση της ιδιότητας, μοιάζουν να έχουν αφομοιώσει πλήρως τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματος όπως τα ξέρουμε στις μεγάλες πόλεις.

Δυστυχώς, οι διαδρομές στους Λειψούς είναι τόσο σύντομες που δεν προλάβαμε να ρωτήσουμε πράγματα για τη «ροζ βίλα του Γιωτόπουλου» που έβγαλε κάποτε στον αφρό της επικαιρότητας την άγνωστη τότε σε πολλούς συστάδα νησιών που τώρα χαρακτηρίζονται σε ταξιδιωτικούς οδηγούς ως «οι Μαλδίβες του Αιγαίου». Το σπίτι είναι ακόμα εκεί, αλλά πλέον είναι βαμμένο λευκό και δύσκολα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. 

Στους Λειψούς καταλήξαμε ως μια ύστατη παράταση των διακοπών πριν από την τελική πορεία για το καθαρτήριο του Πειραιά, αναζητώντας (μάταια) τις παραλίες που δεν είχε, υποτίθεται, η Νίσυρος, η οποία όμως είχε τόσα άλλα, διατηρώντας στις δικές μου αισθήσεις την ίδια υποβλητική ενέργεια που είχα νιώσει και στην προηγούμενη μου επίσκεψη πριν από είκοσι χρόνια και βάλε.

Θα μπορούσε να πει κανείς γενικεύοντας ότι τα «μικρά Δωδεκάνησα» προσφέρουν ιδιοσυγκρασιακές σκηνές, καταστασιακά στιγμιότυπα και ενεργειακές «δονήσεις» που μοιάζουν να εκλείπουν πλέον από τα όλο και πιο ομογενοποιημένα αντίστοιχα νησιά των Κυκλάδων.

Δύσκολος ο Αύγουστος ακόμα και στον παράδεισο, μπορεί όμως τουλάχιστον να αναζητήσει κανείς το αλλόκοτο, το ιδιότυπο, το παράδοξο, το λοξό σε κάθε νησί. Το γνήσιο και το αυθεντικό είναι για άλλες εποχές και για άλλες περιστάσεις.

«Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει την άμμο αυτή, το κάθε σπυρί της» έγραφε ο Ζήσιμος Λορεντζάτος στο βιβλίο «Στου τιμονιού το αυλάκι» (πρώτη έκδοση 1983). «Πρέπει να την έχεις πατήσει και να σου έχει δοθεί η χάρη, νωρίς την άνοιξη ή αργά το φθινόπωρο, σαν αποτραβιέται ο κόσμος, να λουστείς στο γεράνιο νερό το αχάρακτο που την κατοικεί και την μουσκεύει, νύχτα μέρα, για να καταλάβεις άκοπα το μέτρο μιας τέτοιας δωρεάς. Διαφορετικά και εσύ που αναγνώνεις και εγώ που τα γράφω αυτά ματαιοπονούμε παράλληλα…».  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Daily / «Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστυνομικό θρίλερ και στο κοινωνικό / οικογενειακό δράμα, η μίνι σειρά εκμεταλλεύεται ιδανικά το ιστορικό της πλαίσιο: τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, την πόλη των χαμένων παιδιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Απώλειες / Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Η απώλεια της σπουδαίας Καναδής διηγηματογράφου έφερε στη μυαλό μια αριστουργηματική ταινία που είχε βασιστεί σε διήγημά της, με θέμα το λυκόφως της άνοιας και πρωταγωνίστρια την Τζούλι Κρίστι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Daily / Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Πέρα από το νοσταλγικό χρονικό της μετεωρικής ανόδου του συγκροτήματος στα ασυνάρτητα ‘80s, το ντοκιμαντέρ «Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story» εστιάζει δραματικά στον αγώνα του Τζον Μπον Τζόβι να διατηρήσει κάτι από τη νεανική φωνή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ