Νέος αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, την γνωστής ΜΙΤ, θα είναι ο μέχρι πρότινος στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Η τοποθέτηση του Ιμπραήμ Καλίν στην θέση του επικεφαλής της ΜΙΤ αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε τον Ιμπραήμ Καλίν, στην προεδρία του εθνικού οργανισμού πληροφοριών».
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’na Sayın İbrahim Kalın’ı atamıştır.
— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) June 5, 2023
Μετά την επίσημη ανακοίνωση, ο Ιμπραήμ Καλίν μοιράστηκε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στα social media. Στην ανάρτησή του, ο Ιμπραήμ Καλίν χρησιμοποίησε τη φράση «Μην σταματάς για την όμορφη χώρα μου, συνέχισε... ».
Güzel ülkem için durmak yok, yola devam… pic.twitter.com/rG16x7g10O
— İbrahim Kalın (@ikalin1) June 5, 2023
Η απόφαση διορισμού δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στο ΦΕΚ.
Ο Ιμπραήμ Καλίν διαδέχεται στην θέση του επικεφαλής της ΜΙΤ τον Χακάν Φιντάν που επελέγη από τον Ερντογάν ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Χακάν Φιντάν υπηρετούσε ως επικεφαλής της MIT για 13 χρόνια από τις 27 Μαΐου 2010.
Ποιος είναι ο Ιμπραήμ Καλίν
Ο Ιμπραήμ Καλίν κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι στην χώρα μας. Υπηρέτησε στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση στους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη και συμμετείχε στις διπλωματικές επαφές με την Ελλάδα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες ήταν παρών στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της γερμανικής καγκελαρίας, Γενς Πλέτνερ και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα.
Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στο τμήμα Ιστορίας το 1992, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας το 1994. Ο Ιμπραήμ Καλίν ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2002 με τη διατριβή του στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη συγκριτική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Έδωσε διαλέξεις για την ισλαμική σκέψη και τις σχέσεις Ισλάμ-Δύσης στο κολέγιο του Τιμίου Σταυρού, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ. Το 2005-2009 ήταν ο ιδρυτής του ιδρύματος SETA, ενός από τα πιο σημαντικά think tanks της Τουρκίας.
Κατείχε σημαντικές θέσεις στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Διορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική το 2009 και το 2010 ίδρυσε και διηύθυνε τον νέο θεσμό του Συντονιστή Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού. Το 2011 διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Αχμέτ Γεσεβί και το 2012 υπηρέτησε ως αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Σχέσεων και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού.
Ο Ιμπραήμ Καλίν διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της τουρκικής προεδρίας και επικεφαλής σύμβουλος της προεδρίας αρμόδιος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική την περίοδο 2018-2023.
Ο Ιμπραήμ Καλίν επισκέφθηκε πολλές χώρες για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με κράτη των Βαλκανίων και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επίσης πρωταγωνίστησε στις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αρμενία, τη Συρία και την Αίγυπτο. Συν τοις άλλοις συνέβαλε διπλωματικά στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων με παγκόσμιους και περιφερειακούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ , η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ για την τουρκική εξωτερική πολιτική, κι έχει επίσης δημοσιεύσει βιβλία για την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ιστορία του πολιτισμού. Μιλάει αγγλικά, περσικά, αραβικά και γαλλικά.