Παγκόσμια Ελευθερία: Οι πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο και τα πιο καταπιεσμένα κράτη

Παγκόσμια Ελευθερία: Ποιες χώρες είναι στην κορυφή και ποιες στην ουρά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τις περισσότερο αλλά λιγότερο ελεύθερες χώρες σε όλο τον κόσμο κατέγραψε και παρουσίασε ο οργανισμός παρακολούθησης της δημοκρατίας Freedom House.

Ο οργανισμός Freedom House δημοσίευσε την ετήσια λίστα του όσον αφορά τα πιο ελεύθερα και τα πιο καταπιεσμένα κράτη του κόσμου. Όπως σημειώνει η Άννα Φλεκ της Statista, και η φετινή έκδοση διαπίστωσε ότι ενώ η παγκόσμια ελευθερία μειώθηκε για 17η συνεχή χρονιά, ο κόσμος μπορεί να οδεύει προς ένα «πιθανό σημείο καμπής», καθώς ο ρυθμός της μείωσης εξομαλύνεται.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην άμβλυνση των περιορισμών, που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίοι είχαν επηρεάσει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και αυτήν της μετακίνησης, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν 57 από τις 195 χώρες που μελετήθηκαν και αναφέρθηκαν ως «μη ελεύθερες» το 2022.

Τούτου λεχθέντος, το χάσμα μεταξύ του αριθμού των χωρών που κατέγραψαν συνολική βελτίωση των πολιτικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών και όσων που κατέγραψαν συνολική μείωση, είναι το μικρότερο που έχει υπάρξει από το 2006.

Οι καλύτερες βαθμολογίες στην σχετική κατάταξη καταγράφηκαν στη Βόρεια Ευρώπη, με τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία να προπορεύονται της λίστας ελευθερίας με βαθμολογία 100. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με βαθμολογία 83.

Στον αντίποδα οι χειρότερες χώρες αναφορικά με την ελευθερία ήταν η Συρία και το Νότιο Σουδάν με βαθμολογία 1 η καθεμία, ακολουθούμενες από το Τουρκμενιστάν με 2 και τη Βόρεια Κορέα με 3.

Ελευθερία Facebook Twitter

Έκθεση ελευθερίας: Πόλεμος στην Ουκρανία και πραξικοπήματα 

Οι συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και τα πραξικοπήματα, αλλά και οι απόπειρες πραξικοπήματος, όπως στο Περού, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους τα επίπεδα ελευθερίας έχουν μειωθεί, σύμφωνα με το Freedom House. Αναφέρθηκαν επίσης χώρες όπου οι πολιτικές διαιρέσεις είναι βαθιές, όπως η Βραζιλία, όπου οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο τον Δεκέμβριο, μετά τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές.

Στο Αφγανιστάν, το παρατηρητήριο αναφέρει πώς οι κυβερνώντες Ταλιμπάν έχουν εμποδίσει τα κορίτσια να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα μετά την έκτη τάξη και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια, ενώ στη Δυτική Όχθη, η συνεχιζόμενη κατεδάφιση των κατοικιών των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση επισημαίνεται επίσης ως σαφής αιτία περιορισμού των ελευθεριών.

Συνολικά 195 χώρες και 15 εδάφη αναλύθηκαν ως προς τα επίπεδα πρόσβασης στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, πριν κατηγοριοποιηθούν ως «ελεύθερες», «εν μέρει ελεύθερες» ή «μη ελεύθερες».

Από αυτές, 35 χώρες είδαν τη βαθμολογία τους να μειώνεται, ενώ 34 χώρες κατέγραψαν βελτιώσεις.

Η ανάλυση δείχνει ότι η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε υποχώρηση, καθώς ο αριθμός των χωρών που λαμβάνουν 0 βαθμούς στους 4 για τον δείκτη «ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» έχει εκτοξευθεί από 14 σε 33 τα τελευταία 17 χρόνια.

Ενώ η δημοκρατία βρίσκεται πράγματι σε πτώση εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, το παγκόσμιο τοπίο έχει βελτιωθεί από την πρώτη δημοσίευση της έκθεσης πριν από 50 χρόνια. Τότε, 44 από τις 148 χώρες θεωρούνταν «ελεύθερες», έναντι 84 από τις 195 σήμερα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ