ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Η Γαύδος των 70 κατοίκων δέχτηκε 800 ανθρώπους από τη θάλασσα» γράφει ο Guardian

«Η Γαύδος των 70 κατοίκων δέχτηκε 800 ανθρώπους από τη θάλασσα» γράφει ο Guardian Facebook Twitter
0

Στη Γαύδο είναι αφιερωμένο άρθρο του Guardian, το οποίο ασχολείται κυρίως με την... προτίμηση που της δείχνουν οι λαθρέμποροι, καθώς τον τελευταίο καιρό φτάνουν όλο και πιο συχνά βάρκες με μετανάστες στο μικρό αυτό νησί.

«Για τα πρότυπα των μικρών ελληνικών νησιών, η Γαύδος είναι μικροσκοπική. Σε έναν πληθυσμό κάτω των 70 ατόμων, υπάρχουν μόνο δύο οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Οι υπόλοιποι 'είναι όλοι ηλικιωμένοι που ζουν κυρίως μόνοι', εξηγεί η δήμαρχος της, Λίλιαν Στεφανάκη. Είναι ένας μικρόκοσμος που στα βάθη του χειμώνα τον εξυπηρετούν ένα μόνο σχολείο, ένας φούρνος, δύο μίνι μάρκετ και τέσσερις ταβέρνες καφενεία. Το απομακρυσμένο νησί – που χωρίζεται από τις ακτές της Κρήτης από συχνά απρόβλεπτα νερά στο Λιβυκό Πέλαγος – παρακολουθεί ο Ευσέβιος Δασκαλάκης, ο οποίος για μεγάλο μέρος του χρόνου είναι ο μοναδικός αστυνομικός του», γράφει το άρθρο του Guardian.

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε 150 άτομα που έφτασαν από τη Λιβύη σε τρία γεμάτα σκάφη», λέει η Στεφανάκη. «Μας πιέζουν στα όριά μας γιατί, πρώτον, δεν υπάρχει υποδομή για να τους στεγάσει στη Γαύδο». 

«Μας ωθούν στα όριά μας»: Άρθρο του Guardian για τις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο Facebook Twitter
φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζοντας, το άρθρο του Guardian αναφέρει: «Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, που είναι πιο κοντά στην Αφρική παρά στην Αθήνα, το νησί των 29 τ.χλμ. έχει αναδειχθεί ως το πιο πρόσφατο σημείο εστίασης για τους λαθρέμπορους που θέλουν να φέρουν ανθρώπους στη δύση. Από τους 9.502 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, περίπου 1.186 Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί έφτασαν με πλοία που έχουν φτάσει 'στην περιοχή' της Κρήτης και της Γαύδου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι σημειώθηκαν 'μηδενικές αφίξεις' σε κανένα από τα νησιά, γεγονός που έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα οδό λαθρεμπορίας που αναδύεται στη Μεσόγειο».

«Μας ωθούν στα όριά μας»: Άρθρο του Guardian για τις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο Facebook Twitter

«Ήταν απίστευτο. Πάνω από 800 ψυχές σε λίγους μήνες έφτασαν στην ακτή μας στην Τρυπητή», λέει ο Δασκαλάκης, αναφερόμενος στο βραχώδες ακρωτήρι στο νοτιότερο σημείο του νησιού. «Είναι κυρίως νέοι άνδρες, που φτάνουν με βάρκες που μεταφέρουν τέσσερις φορές τη χωρητικότητά τους μετά από πάνω από μιάμιση μέρα στη θάλασσα». Συχνά, λέει, ήταν εξουθενωμένοι αφού έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι 180 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Τομπρούκ στην ανατολική ακτή της Λιβύης.

«Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112, όταν με ειδοποιεί το κεντρικό γραφείο. Δεν υπάρχει δρόμος, οπότε πρέπει να περπατήσω εκεί αν οι θάλασσες είναι πολύ ταραγμένες. Ήταν κάτι πολύ. Συνήθως είναι τουρίστες που βλέπεις στην Τρυπητή γιατί είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και τους αρέσει να φωτογραφίζονται στην καρέκλα [ένα γλυπτό] εκεί».

«Μας ωθούν στα όριά μας»: Άρθρο του Guardian για τις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο Facebook Twitter
φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι τις 17 Μαρτίου, όταν η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, τα σκάφη έρχονταν πυκνά και γρήγορα. «Θα ήταν μία ή δύο κάθε δύο ή τρεις μέρες», λέει ο Δασκαλάκης. «Αλλά από τότε που ο [Έλληνας] πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Κάιρο για να υπογράψουν τη συμφωνία, υπήρξε μια αισθητή ηρεμία. Είναι μια ανακούφιση, αλλά τότε κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα διαρκέσει».

Ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 187%, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Μας ωθούν στα όριά μας»: Άρθρο του Guardian για τις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο Facebook Twitter
φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Καμία χώρα ή τοπική κοινότητα δεν πρέπει να μένει μόνη της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαχείρισης των ροών», λέει η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα. «Οι αριθμοί που βλέπουμε εξακολουθούν να είναι διαχειρίσιμοι, αλλά χρειάζεται γρήγορος συντονισμός, ετοιμότητα και υποστήριξη από τις ελληνικές κεντρικές αρχές και την ΕΕ». 

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, θα επισκεφθεί τη Γαύδο αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο να διασφαλίσει ότι το νησί δεν θα γίνει αυτό που αποκάλεσε 'καυτό σημείο παράτυπης μετανάστευσης'. Ενώ στο παρελθόν τα σκάφη μεταναστών από τη Λιβύη είχαν σταματήσει στην Ελλάδα μόνο «από προεπιλογή», ​​ήταν σαφές ότι η προσέγγιση είχε αλλάξει με τη χώρα να έχει γίνει προορισμός, είπε στον Guardian. «Αν δεν σταματήσει, θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για μια ακόμα τραγωδία παρόμοια με αυτή της Πύλου», λέει. «Αυτό που βλέπουμε είναι εγκληματικά δίκτυα λαθρέμπορων να βάζουν όλο και περισσότερους από αυτούς τους άτυχους ανθρώπους σε μη αξιόπλοα πλοία που δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν τις ακτές της Λιβύης».

«Μας ωθούν στα όριά μας»: Άρθρο του Guardian για τις μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο Facebook Twitter
φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της τριετούς συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου, ο Καϊρίδης επέμεινε ότι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου όχι μόνο είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά άξιζε τη βοήθεια για την ενίσχυση της εύθραυστης οικονομίας της, εάν πρόκειται να αποφευχθεί μια άλλη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Η εμφάνιση της νέας μεταναστευτικής οδού στη νότια Ελλάδα δεν ήταν μόνο ανησυχητική, αλλά απαιτούσε σωστή και έγκαιρη διαχείριση, λέει.

«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία της Αιγύπτου γιατί έρχονται κυρίως Αιγύπτιοι. Γι' αυτό πιέσαμε για τη συμφωνία και δίνοντας στην Αίγυπτο την υποστήριξη της ΕΕ που της αξίζει».

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Ρεπορτάζ / Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους και φορείς, όμως το ζήτημα της φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, που είχε επανειλημμένως εκθέσει τη χώρα, φαίνεται ότι διευθετείται πλέον αρκετά ικανοποιητικά. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει όμως το «μετά», καθώς μέχρι πρόσφατα, όσα παιδιά ενηλικιώνονταν, βρίσκονταν κυριολεκτικά στον «αέρα», κάτι που πλέον αλλάζει χάρη σε προγράμματα όπως αυτό του Κέντρου Κυψέλη που τρέχουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η IRC Hellas. Ο Κασμίρ και ο Ουσμάν, που πλέον ενηλικιώθηκαν, θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ