Εντολή Βλαντιμίρ Πούτιν να αυξηθούν οι Ρώσοι στρατιώτες κατά 170.000

Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών κατά σχεδόν 170.000 σε συνολικά 1,32 εκατομμύριο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 22ο μήνα. 

Η εντολή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για περαιτέρω αύξηση του προσωπικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δόθηκε με διάταγμα το οποίο τέθηκε αμέσως σε ισχύ. To διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος το συνολικό προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε 2.209.130 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.320.000 στρατιωτών.

Πάντως χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ένα δεύτερο κύμα επιστράτευσης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον ρωσικό πληθυσμό. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι οι ένοπλες δυνάμεις να βασιστούν κυρίως σε Ρώσους που κατατάσσονται οικειοθελώς.

Διάταγμα Πούτιν: Νέα ενίσχυση δυνάμεων με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ 

Είναι η δεύτερη τέτοια επέκταση του στρατού από το 2018. Η προηγούμενη ενίσχυση κατά 137.000 στρατιώτες, που διατάχθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο του 2022, είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού να φτάσει σε περίπου 2 εκατομμύρια με περίπου 1,15 εκατομμύρια από αυτούς να είναι στρατιώτες.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η χθεσινή διαταγή δεν συνεπάγεται «σημαντική επέκταση της επιστράτευσης», λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά με την ενσωμάτωση περισσότερων εθελοντών. Το υπουργείο επικαλέστηκε αυτό που αποκαλεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά και την επέκταση του ΝΑΤΟ, ως λόγους για την αύξηση των στρατιωτών. «Η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων ήταν η κατάλληλη απάντηση στις «επιθετικές δραστηριότητες της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο χαρακτηριστικά.

Πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια στρατιωτική δύναμη 1,5 εκατομμυρίου «για να εγγυηθεί την εκπλήρωση των καθηκόντων που διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ρωσίας». Δεν είπε πότε ο στρατός θα φτάσει σε αυτό το μέγεθος. Το Κρεμλίνο θεωρούσε προηγουμένως επαρκές το μέγεθος του στρατού του, αλλά ο υπολογισμός άλλαξε μετά τη διάψευση των προσδοκιών για μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, το εύρος των ρωσικών και ουκρανικών στρατιωτικών απωλειών παραμένει ασαφές. Ο ρωσικός στρατός έχει επιβεβαιώσει σχεδόν 6.000 στρατιωτικές απώλειες, αλλά οι δυτικές εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες. Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία είχε «πιθανότατα υποστεί 150.000 έως 190.000 μόνιμες απώλειες», ένας αριθμός που περιλαμβάνει στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM