Γιατί η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα του συζύγου της, την Ελλάδα;

Γιατί η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα του συζύγου της, την Ελλάδα; Facebook Twitter
13

Σε μια απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, που γιορτάζει σήμερα τα 90α γενέθλια της, επιχειρεί να απαντήσει η εφημερίδα Mirror, θεωρώντας ότι η απάντηση που δίνει στο ζήτημα, «είναι η λογική εξήγηση».

Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα που έχει ταξιδέψει στην μακρά βασιλική της θητεία 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».

Για να δώσει απαντήσεις, καλείται ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία,  Hugo Vickers ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα-μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ήττα  του ελληνο-τουρκικού πολέμου.  Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (Πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα.

Ο Vickers πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς  η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Oλα είναι εντελώς τυχαία και συμπτώσεις βεβαίως, αλλά αναρωτιέμαι γιατί ρε γμτ σχεδόν όλες οι χώρες με μονάρχη έχουν ποιότητα ζωής, ανθρώπινα δικαιώματσ, παιδεία, ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, σεβασμό στο περιβάλλον κλπ; Βάλε: Σουηδία, Μεγ.Βρετανία με κοινοπολιτεία (γιατί η Ελισάβετ είναι τυπικά κεφαλή του κράτους κ στην Αυστραλία και στον Καναδά), Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Νορβηγία. Μήπως λέω, μήπως;
Σε εκείνα τα κράτη οι μονάρχες δέχτηκαν τη παραχώρηση της εξουσίας με αντάλλαγμα να κρατήσουν τον τίτλο και (αρκετή από) τη περιουσία τους. Όπου οι βασιλιάδες ήθελαν να έχουν τον έλεγχο της πολιτικής, τον έχασαν στο τέλος (Ελλάδα, Ρωσία, Γαλλία).Η συσχέτιση δε συνεπάγεται αιτιότητα. Αν όμως εννοείς ότι στις χώρες όπου σήμερα υπάρχει μοναρχία, είχαν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και πιο ώριμη πολιτική σκηνή, τότε προσυπογράφω.
Να τους χαίρονται οι Βρετανοί, τους έχουν ταυτήσει με αυτοκρατορίες, στέμματα και παραδόσεις'εμείς ως προτεκτοράτο ως τι είχαμε τους βσιλείς,ως τοποτηρητές και μόνο!Για το προτεκτροράτο πότε των Βαβαρών, πότε των Δανών η επιτυχία συνίσταται στο εξής:Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά και του δώσαν τα βρακιά τουγια να πάει στη δουλειά του τον περίδρομο να τρώει με το ξένο του το σόι ......
Τι υπεροχο ζευγαρακι!Εκεινη 90 και εκεινος 95 Μαιων!Μονον !Και σε αριστη κατασταση ,μαλιστα ! Παρα τις "δυσκολιες,τις στερησεις και τις κακουχιες" που αντιμετωπισαν στην ζωη τους!Και δημοφιλεστατοι μαλιστα ! Σε μια χωρα οπως η Μεγαλη Βρεταννια,με παραδοση,κουλτουρα,και πολυ ενδιαφερουσες λαικες παροιμιες.Οπως ,π.χ.η ακολουθη¨:""The devil takes care of his own"".
Όντως, κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται η αλήθεια. Ο Φίλιππος πράγματι δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ουσιαστικά δεν έζησε ποτέ στη χώρα μιας και ακολούθησε τους γονείς του στην εξορία όταν ήταν μόλις 2 ετών.Η αλήθεια είναι όμως ότι, όποτε καλέστηκε σε εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου στην Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, πήγε έστω και για λίγη ώρα.
Κατ'αρχάς,καλύτερα!Ο μόνος λόγος ύπαρξης της μοναρχίας είναι να ονειρεύονται κάτι δεκάχρονα κοριτσάκια τον ξανθό πριγκηπούλη και κάτι πλούσιες κυράτσες να νιώθουν ότι συμμετέχουν σε μια γκλαμουριά.Έπειτα είναι δυνατόν να λέει ο κύριος αυτός ότι είναι ιστορικός και να μην ξέρει ότι ο Κωνσταντίνος έφυγε από την Ελλάδα και όχι ο πατέρας του ο Παύλος,ο οποίος πέθανε πρόωρα;Έπειτα ο βασιλόπαις Ανδρέας (και όχι πρίγκηπας,η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τίτλους) υπήρξε κάκιστος και χαριστικά στρατηγός που λόγω παρέμβασης της Βρετανίας και του Βενιζέλου δεν τιμωρήθηκε ουσιαστικά,αντί δε να ζητήσει συγγνώμη φεύγοντας έβρισε την Ελλάδα και απαρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση,το πνεύμα αυτό το καλλιέργησε και στον γιο του.
Ο πρίγκηπας Ανδρέας υπήρξε πρίγκηπας γιατί την εποχή που ήταν πρίγκηπας η Ελλάδα το αναγνώριζε ως τίτλο. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τίτλους από το 1974 και εντεύθεν δηαλαδή από τα παιδιά του Κωνσταντίνου και μετά.
Η Ελλάδα ποτέ δεν αναγνώριζε κανέναν τίτλο ευγενείας,γι'αυτό και αναφέρετε απλώς ως βασιλόπαις,αυτό γράφουν ακόμα και οι τάφοι τους επάνω,μάλιστα είχε γίνει χαμός όταν γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος ο Α' και θέλαν να του δώσουν τον τίτλο του "Δούκα της Σπάρτης" γιατί κάτι τέτοιο απαγορευόταν.Ακόμα,όταν λέμε ότι δεν αναγνωρίζεται κανένας τίτλος εννοούμε κανένας,ούτε πχ κάτι περίεργων από τα Επτάνησα που λένε ότι είναι "κόντηδες" επειδή ο τάδε προ-προ-προ-προ-προπάππους ήταν καλός υποτακτικός των Ενετών ας πούμε (αυτό ως παράδειγμα)