Γιατί η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα του συζύγου της, την Ελλάδα;

Γιατί η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα του συζύγου της, την Ελλάδα; Facebook Twitter
13

Σε μια απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, που γιορτάζει σήμερα τα 90α γενέθλια της, επιχειρεί να απαντήσει η εφημερίδα Mirror, θεωρώντας ότι η απάντηση που δίνει στο ζήτημα, «είναι η λογική εξήγηση».

Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα που έχει ταξιδέψει στην μακρά βασιλική της θητεία 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».

Για να δώσει απαντήσεις, καλείται ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία,  Hugo Vickers ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα-μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ήττα  του ελληνο-τουρκικού πολέμου.  Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (Πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα.

Ο Vickers πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς  η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

Διεθνή / Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα απορρίψει το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ωστόσο ο υπουργός 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επανεισαγωγής της
NEWSROOM
Οι single γυναίκες αγοράζουν πιο εύκολα σπίτι από τους single άνδρες- Γιατί συμβαίνει αυτό

Διεθνή / Οι single γυναίκες αγοράζουν πιο εύκολα σπίτι από τους single άνδρες- Γιατί συμβαίνει αυτό

Δημοσίευμα του The Hill ερευνά το γεγονός ότι οι single γυναίκες στις ΗΠΑ αποκτούν κατοικία με περισσότερη ευκολία από τους single άνδρες, παρά το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα
NEWSROOM
IDF για Ράφα: «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε και να εξαλείφουμε κάθε απειλή κατά των Ισραηλινών πολιτών»

Διεθνή / IDF για Ράφα: «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε και να εξαλείφουμε κάθε απειλή κατά των Ισραηλινών πολιτών»

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι «4 όλμοι εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Ράφα προς το ισραηλινό έδαφος, μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ»
NEWSROOM
«Κλάδος ελαίας» από τον πρίγκιπα Χάρι στη βασιλική οικογένεια, χωρίς ανταπόκριση

Διεθνή / «Κλάδος ελαίας» από τον πρίγκιπα Χάρι στη βασιλική οικογένεια, χωρίς ανταπόκριση

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του πρίγκιπα Χάρι για τους Αγώνες Invictus Games - Θα συναντηθεί ο βασιλιάς Κάρολος με τον μικρότερο γιο του;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Oλα είναι εντελώς τυχαία και συμπτώσεις βεβαίως, αλλά αναρωτιέμαι γιατί ρε γμτ σχεδόν όλες οι χώρες με μονάρχη έχουν ποιότητα ζωής, ανθρώπινα δικαιώματσ, παιδεία, ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, σεβασμό στο περιβάλλον κλπ; Βάλε: Σουηδία, Μεγ.Βρετανία με κοινοπολιτεία (γιατί η Ελισάβετ είναι τυπικά κεφαλή του κράτους κ στην Αυστραλία και στον Καναδά), Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Νορβηγία. Μήπως λέω, μήπως;
Σε εκείνα τα κράτη οι μονάρχες δέχτηκαν τη παραχώρηση της εξουσίας με αντάλλαγμα να κρατήσουν τον τίτλο και (αρκετή από) τη περιουσία τους. Όπου οι βασιλιάδες ήθελαν να έχουν τον έλεγχο της πολιτικής, τον έχασαν στο τέλος (Ελλάδα, Ρωσία, Γαλλία).Η συσχέτιση δε συνεπάγεται αιτιότητα. Αν όμως εννοείς ότι στις χώρες όπου σήμερα υπάρχει μοναρχία, είχαν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και πιο ώριμη πολιτική σκηνή, τότε προσυπογράφω.
Να τους χαίρονται οι Βρετανοί, τους έχουν ταυτήσει με αυτοκρατορίες, στέμματα και παραδόσεις'εμείς ως προτεκτοράτο ως τι είχαμε τους βσιλείς,ως τοποτηρητές και μόνο!Για το προτεκτροράτο πότε των Βαβαρών, πότε των Δανών η επιτυχία συνίσταται στο εξής:Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά και του δώσαν τα βρακιά τουγια να πάει στη δουλειά του τον περίδρομο να τρώει με το ξένο του το σόι ......
Τι υπεροχο ζευγαρακι!Εκεινη 90 και εκεινος 95 Μαιων!Μονον !Και σε αριστη κατασταση ,μαλιστα ! Παρα τις "δυσκολιες,τις στερησεις και τις κακουχιες" που αντιμετωπισαν στην ζωη τους!Και δημοφιλεστατοι μαλιστα ! Σε μια χωρα οπως η Μεγαλη Βρεταννια,με παραδοση,κουλτουρα,και πολυ ενδιαφερουσες λαικες παροιμιες.Οπως ,π.χ.η ακολουθη¨:""The devil takes care of his own"".
Όντως, κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται η αλήθεια. Ο Φίλιππος πράγματι δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ουσιαστικά δεν έζησε ποτέ στη χώρα μιας και ακολούθησε τους γονείς του στην εξορία όταν ήταν μόλις 2 ετών.Η αλήθεια είναι όμως ότι, όποτε καλέστηκε σε εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου στην Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, πήγε έστω και για λίγη ώρα.
Κατ'αρχάς,καλύτερα!Ο μόνος λόγος ύπαρξης της μοναρχίας είναι να ονειρεύονται κάτι δεκάχρονα κοριτσάκια τον ξανθό πριγκηπούλη και κάτι πλούσιες κυράτσες να νιώθουν ότι συμμετέχουν σε μια γκλαμουριά.Έπειτα είναι δυνατόν να λέει ο κύριος αυτός ότι είναι ιστορικός και να μην ξέρει ότι ο Κωνσταντίνος έφυγε από την Ελλάδα και όχι ο πατέρας του ο Παύλος,ο οποίος πέθανε πρόωρα;Έπειτα ο βασιλόπαις Ανδρέας (και όχι πρίγκηπας,η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τίτλους) υπήρξε κάκιστος και χαριστικά στρατηγός που λόγω παρέμβασης της Βρετανίας και του Βενιζέλου δεν τιμωρήθηκε ουσιαστικά,αντί δε να ζητήσει συγγνώμη φεύγοντας έβρισε την Ελλάδα και απαρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση,το πνεύμα αυτό το καλλιέργησε και στον γιο του.
Ο πρίγκηπας Ανδρέας υπήρξε πρίγκηπας γιατί την εποχή που ήταν πρίγκηπας η Ελλάδα το αναγνώριζε ως τίτλο. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τίτλους από το 1974 και εντεύθεν δηαλαδή από τα παιδιά του Κωνσταντίνου και μετά.
Η Ελλάδα ποτέ δεν αναγνώριζε κανέναν τίτλο ευγενείας,γι'αυτό και αναφέρετε απλώς ως βασιλόπαις,αυτό γράφουν ακόμα και οι τάφοι τους επάνω,μάλιστα είχε γίνει χαμός όταν γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος ο Α' και θέλαν να του δώσουν τον τίτλο του "Δούκα της Σπάρτης" γιατί κάτι τέτοιο απαγορευόταν.Ακόμα,όταν λέμε ότι δεν αναγνωρίζεται κανένας τίτλος εννοούμε κανένας,ούτε πχ κάτι περίεργων από τα Επτάνησα που λένε ότι είναι "κόντηδες" επειδή ο τάδε προ-προ-προ-προ-προπάππους ήταν καλός υποτακτικός των Ενετών ας πούμε (αυτό ως παράδειγμα)