Ξαφνικά η Τουρκία τα βρίσκει και πάλι με το Ισραήλ, μετά από μυστική συνάντηση

Ξαφνικά η Τουρκία τα βρίσκει και πάλι με το Ισραήλ, μετά από μυστική συνάντηση Facebook Twitter
1

Σε μια κίνηση που έμμεσα επηρεάζει και την Ελλάδα, αποφάσισαν να προχωρήσουν Ισραήλ και Τουρκία, που κατέληξαν σε κατ 'αρχήν συμφωνία για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2010, οπότε οι σχέσεις των δυο κρατών έφτασαν στο ναδίρ με την επίθεση ισραηλινών κομάντος και το θάνατο 10 ατόμων στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε  να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων ενώ σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα περιορίσει τις δραστηριότητες της Χαμάς και θα απομακρύνει τον Anuri Saleh, εξτρεμιστή παλαιστίνιο ηγέτη ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση αυτή των δύο χωρών γίνεται, όπως γράφει η El Pais, λόγω της διάθεσης για συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η προσωρινή αυτή συμφωνία που θα σημάνει την επιστροφή των πρέσβεων των δύο χωρών στις θέσεις τους, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, επιτεύχθηκε σε μια μυστική συνάντηση στη Ζυρίχη την Τετάρτη μεταξύ του Joseph Ciechanover, απεσταλμένου του Νετανιάχου για τις επαφές με την Τουρκία και του νέου επικεφαλής της Μοσάντ Yossi Cohen από τη μία πλευρά και του υφ. Εξωτερικών της Άγκυρας Feridum Sinirlioglu, από την άλλη.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει μια ¨απρόσμενη" κίνηση αυτή την  εβδομάδα,  εκφράζοντας την πεποίθηση του για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα ακριβώς που ο Νετανιάχου έχει κλείσει συμφωνία για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο Λεβιάθαν, που βρίσκεται στα νερά της ισραηλινής οικονομικής ζώνης, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Το Ισραήλ είχε σχέδια να εξάγει την πλεονάζουσα παραγωγή στην Αίγυπτο μέσω των υφιστάμενων αγωγών, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, μάλλον ματαιώνει αυτά τα σχέδια. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Νετανιάχου έχει διατηρήσει επαφές με τις κυβερνήσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας για την εξαγωγή του φυσικού αερίου και τώρα θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο με την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει σχεδόν διακόψει τις επαφές με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, κάτι που έκανε τη Μόσχα να αναστείλει την κατασκευή του αγωγού turkish stream που θα μετέφερε αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ανατολίας. Το Ισραήλ  βλέπει την τουρκική ακτή ως την "πόρτα" για τη μεταφορά του δικού του αερίου από τον Λεβιάθαν στην Ευρώπη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM