Γιατί το Τόκιο γέμισε με ρακούν και πώς θέλουν να ελέγξουν τον πληθυσμό τους οι Ιάπωνες

Το Τόκιο παλεύει με τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των ρακούν που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Οι αρχές του Τόκιο έχουν να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Πρέπει να θέσουν υπό έλεγχο μια απειλή για την πόλη, τα ρακούν. 

Ο αριθμός των ρακούν που πιάνονται στο Τόκιο κάθε χρόνο έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, εν μέσω ανησυχιών για τη ζημιά που προκαλούν στο τοπικό οικοσύστημα. Οι δήμοι στο δυτικό Τόκιο έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα στήνοντας παγίδες και ανοίγοντας τηλεφωνικές γραμμές για τους κατοίκους που εντοπίζουν ζημιές στις καλλιέργειες ή για όσους έχουν δει τα ζώα να εισβάλλουν στο σπίτι τους. 

Τα παμφάγα ρακούν δεν είναι ιθαγενή στην Ιαπωνία, αντίθετα είναι σε μια λίστα του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα 156 είδη ζώων που θεωρούνται επεμβατικά και ξένα προς τα οικοσυστήματα αφού μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Αμερική.  

Ο μεγάλος αριθμός των ρακούν στο Τόκιο προέκυψε από ζώα που ήταν κατοικίδια και απέδρασαν ή εγκαταλείφθηκαν από τους κηδεμόνες τους και στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν ως άγρια ζώα. Τα ρακούν έγιναν δημοφιλή ως κατοικίδια λόγω ενός anime που προβαλλόταν στην τηλεόραση της δεκαετία του 1970, το «Rascal the Raccoon», το οποίο φέρεται να οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών των ζώων. 

Τα ρακούν δεν πρέπει να συγχέονται με τα tanuki, ή τα σκυλιά ρακούν, ιθαγενή ζώα που εμφανίζονται στην ιαπωνική λαογραφία και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη. Τα ρακούν βρίσκονται κυρίως σε λόφους στις δυτικές παρυφές της ευρύτερης περιοχής του Τόκιο, όπου προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες. 

Οι δυσκολίες για τον περιορισμό του πληθυσμού των ρακούν στο Τόκιο

Οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθυσμό των ρακούν καθώς τα ζώα προσαρμόζονται εξαιρετικά γρήγορα σε άγνωστα περιβάλλοντα.  

Συνολικά 1.282 ρακούν πιάστηκαν στο Τόκιο από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, σε σύγκριση με 259 που είχαν πιαστεί σε αντίστοιχο διάστημα 12 μηνών μια δεκαετία νωρίτερα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Καλλιέργειας, η έκρηξη στον πληθυσμό των ρακούν αποτυπώνεται και στις ζημιές που έχουν προκαλέσει σε αγροτικές περιοχές οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Στόχος των ζώων είναι συνήθως φρούτα λαχανικά ή άλλα ζώα. Σε δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου γίνονται επίσης αναφορές για ρακούν που έτρωγαν την απειλούμενη με εξαφάνιση σαλαμάνδρα του Τόκιο. 

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να μην έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία. «Οι παγίδες μας μερικές φορές σπάνε, καθώς τα ρακούν θέλουν επίσης απεγνωσμένα να ζήσουν. Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά έχουν πιαστεί στην πραγματικότητα, επομένως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πλήρες μέγεθος του πληθυσμού τους», είπε ένας τοπικός αξιωματούχος.  

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Τόκιο, καθώς καταγγελίες για υλικές ζημιές από ρακούν σε καλλιέργειες, υποδομές, ιδιωτικές κατοικίες και κήπους αναφέρθηκαν σχεδόν σε όλες τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας. 

Με πληροφορίες από Guardian 

  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM