Δραματικές μαρτυρίες από το Bataclan: "Μπήκανε κάτι τύποι ουρλιάζοντας Αλλαχ ου 'Ακμπαρ..."

Δραματικές μαρτυρίες από το Bataclan: "Μπήκανε κάτι τύποι ουρλιάζοντας Αλλαχ ου 'Ακμπαρ..." Facebook Twitter
0


 

Περίπου εκατό θύματα και οι τέσσερις δράστες έπεσαν νεκροί στο ιστορικό θέατρο – συναυλιακό χώρο Bataclan στην καρδιά του Παρισιού. Η συναυλία του συγκροτήματος Eagles of Death Metal την Παρασκευή βράδυ εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρίας και λουτρό αίματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στον χώρο φωνάζοντας "Ο Hollande φταίει, δεν είχε καμιά δουλειά να παρέμβει στην Συρία" όπως μεταδίδει το πρακτορείο AFP.

"Είχε περάσει ήδη μια ώρα από την έναρξη της συναυλίας των Eagles of Death Metal όταν ακούσαμε πυροβολισμούς κάτω, στην πλατεία. Αρχικά νομίζαμε πως ήταν μέρος του θεάματος αλλά γρήγορα καταλάβαμε τι συμβαίνει" διηγείται ο Pierre Janaszac, 35 ετών τηλεοπτικός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός. Νομίζω πως οι δράστες ήτανε τρεις και γάζωναν τον κόσμο. Ήταν βαριά οπλισμένοι, φαντάζομαι ότι ήταν καλάσνικοφ, έκαναν απίστευτο σαματά. Δεν σταματούσαν να πυροβολούν. Παντού υπήρχαν αίματα, πτώματα παντού. Ακούγαμε ουρλιαχτά, όλοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν, οι άνθρωποι ποδοπατούνταν, ήταν κόλαση." Διηγείται πως κλείστηκαν στις τουαλέτες του επάνω ορόφου και μετά "ακούστηκαν πυροβολισμοί όταν παρενέβη η αστυνομία. Σφαίρες διέσχιζαν τον αέρα και ακούγονταν εκρήξεις. Οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα (στις τουαλέτες) και μας είπαν να βγούμε. Μου ζήτησαν να βγάλω την μπλούζα μου για να βεβαιωθούν ότι δεν είχα βόμβα επάνω μου."

 



Ένας από τους θεατές περιγράφει στο France Info: "Μαζί με την μητέρα μου καταφέραμε να γλυτώσουμε, αποφεύγοντας τους πυροβολισμούς. Μπήκανε κάτι τύποι ουρλιάζοντας Αλλαχ ου 'Ακμπαρ κρατώντας καραμπίνες νομίζω. Έπεσαν όλοι στο έδαφος. Έπιασα την μητέρα μου και πέσαμε κάτω, μετά καταφέραμε να το βάλουμε στα πόδια και ξεφύγαμε από μια έξοδο κινδύνου του Bataclan." "Νιώθαμε παγιδευμένοι σαν ποντίκια, πυροβολισμοί από παντού"

 

Όλοι διηγούνται σκηνές φρίκης. Ο Gregoire, ο Thomas και ο Nicolas που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο του συανυλιακού χώρου λένε: "Οι δολοφόνοι μπήκαν μισή ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας από την κεντρική είσοδο. Καθάρισαν όσους ήταν στο μπαρ. Μετά είδαμε κινήσεις στην πλατεία. Ήταν σαν να φυσάει δυνατός άνεμος στα στάχυα. Όλοι έπεφταν κάτω, νεκροί ή τραυματίες. Κι ας μην έχουμε καμία εμπειρία πολέμου καταλάβαμε αμέσως τι συνέβαινε. Ακολουθούσαμε έναν φύλακα στον οποίο χρωστάμε την ζωή μας. Χωριστήκαμε αναγκαστικά, δύο από εμάς βρέθηκαν στην στέγη. Κι ο ένας σε ένα δωμάτιο όπου και περίμενε τις δυνάμεις της αστυνομίας. Περιμέναμε δύο ώρες στην στέγη, περίπου πενήντα άτομα, νιώθαμε παγιδευμένοι σαν τα ποντίκια, οι πυροβολισμοί έρχονταν από παντού."

 

Ένας δημοσιογράφος της Libération μίλησε με τον Fahmi B., 23 ετών Τούρκο που επισκεπτόταν για πρώτη φορά το Παρίσι. Ο νεαρός άνδρας είχε μείνει χωρίς παπούτσια, μόνο γάζες στα πόδια. "Βρισκόμουν στην πλατεία, όταν ξαφνικά άκουσα φασαρία, σαν δυναμιτάκια. Εκείνη την στιγμή σκέφθηκα ότι είναι μέρος του show αλλά μετά γύρισα και είδα κάποιον που είχε πυροβοληθεί στο μάτι. Κρατούσε το κεφάλι του και κατέρρεε. Τότε όλοι έπεσαν στο πάτωμα και ακούγαμε τους πυροβολισμούς. Οι ένοπλοι πυροβολούσαν στα τυφλά, γάζωναν τους ανθρώπους που είχαν ξαπλώσει, όλοι έκαναν τους νεκρούς αλλά γι' αυτούς δεν είχε καμία διαφορά. Ήμουν σε εμβρυϊκή στάση αλλά τα πόδια μου ήταν παγιδευμένα από το σώμα κάποιου. Κατόρθωσα να βγάλω τα παπούτσια μου και να τρέξω στα παρασκήνια γιατί εκεί δίπλα υπήρχε μια πόρτα μαζί με άλλους τρεις τραυματίες"

Ακούσαμε ομοβροντίες, μετά σιωπή...

Ο Anthony, 26 ετών, που βρισκόταν στην πλατεία με πέντε φίλους λέει επίσης ότι δεν συνειδητοποίησε εξ αρχής τι συμβαίνει. "Κατά τις 22:00 ακούσαμε πυροβολισμούς από το βάθος της αίθουσας. Ριπές. Στην αρχή κανείς δεν το κατάλαβε γιατί η μουσική συνεχιζόταν. Υπήρξε μια στιγμή σύγχυσης και μετά όλοι ξάπλωσαν στο πάτωμα. Προσωπικά πιστεύω ότι υπήρχαν δύο ένοπλοι στο ισόγειο και ένας στο θεωρείο. Την στιγμή εκείνη δεν είδα τίποτα γιατί ήμουν πεσμένος κάτω. Θα μπορούσε να έχει διαρκέσει μια ώρα ή τριάντα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια άκουσα κάποιον από την ασφάλεια του χώρου να φωνάζει να τον ακολουθήσει ο κόσμος και άνοιξε μια πόρτα στην αριστερή πλευρά της αίθουσας. Βγήκα μαζί με άλλυς. Ήταν περίπου 22:30. Άλλοι ήταν ακόμα μέσα."

 

Η αστυνομική παρέμβαση έλαβε χώρα αρκετές ώρες μετά την αρχή της κατάστασης ομηρίας. "Οι τρομοκράτες είχαν κλειστεί στον όροφο. Τρεις από αυτούς ανατινάχθηκαν πυροδοτώντας τις ζώνες εκρηκτικών που φορούσαν και ο τέταρτος που επίσης φορούσε ζώνη εκρηκτικών πυροβολήθηκε από την αστυνομία πριν πέσει και εκραγεί καθώς είχε πυροδοτήσει τον μηχανισμό." όπως αναφέρει πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

 

Η σελίδα facebook των Eagles of Death Metal έχει αναρτήσει δημοσίευση που υποδεικνύει ότι οι οικογένειες των μελών του συγκροτήματος ακόμα δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί στους καλλιτέχνες. «Προσπαθούμε ακόμα να βεβαιωθούμε για την ασφάλεια και το που βρίσκονται τα μέλη του συγκροτήματος και η ομάδα τους.» αναφέρει το μήνυμα που αναρτήθηκε εχθές το βράδυ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM